Home > Winnende foto CEWE Photo Award wordt volgende week in Knokke uitgereikt

Winnende foto CEWE Photo Award wordt volgende week in Knokke uitgereikt

Geschreven op 10 september 2021 om 13:15 door Mario De Wilde

Voor de CEWE Photo Award 2021 stuurden amateur- en professionele fotografen meer dan 600.000 foto’s vanuit 170 landen in, onder het motto “Our world is beautiful”. Met dit grote aantal inzendingen is dit wederom de grootste fotowedstrijd ter wereld. De jury – met als voorzitter de bekende Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand – heeft nu de winnaars van de tien wedstrijdcategorieën geselecteerd. Bijzonder is dat de Belg Siegfried Claeys winnaar is geworden in de categorie ‘Travel &Culture’. SOS Kinderdorpen is ook gebaat bij de deelname in groten getale: CEWE doneert 10 eurocent aan de organisatie voor elke ingezonden foto. Het recordbedrag van 60.628,90 euro gaat naar een onderwijsproject in Haïti.

Met Yann Arthus-Bertrand als voorzitter, stemden Christie Goodwin, Ulla Lohmann, Martin Rak, Kai Pfaffenbach, Petra Horn en dr. Christian Friege voor de shortlist van deze editie van de CEWE Photo Award. Tijdens een virtuele jurysessie selecteerden de experts één winnende foto in elk van de tien categorieën. Welke van deze tien de algehele winnaar van de CEWE Photo Award 2021 wordt, wordt bekendgemaakt op 16 september.

De bekendmaking, in aanwezigheid van de 10 categoriewinnaars, zou plaatsvinden in Berlijn maar werd geannuleerd ( wegens COVID). Er werd beslist om lokaal, in elk land, de prijsuitreiking te doen. Omdat de Belgische categoriewinnaar, Siegfried Claeys uit Zelzate, zijn inspiratie aan onze kust zocht, zal hij de prijs in ontvangst mogen nemen op donderdag 16 september in la Réserve te Knokke.

De wereld is mooi – zelfs in moeilijke tijden

“Ik ben erg blij en trots dat ik voor de tweede keer de jury mag voorzitten, en ik ben wederom gefascineerd door de kwaliteit van de foto’s. Dit is echt de mooiste fotowedstrijd waar ik ooit aan heb deelgenomen”, zegt juryvoorzitter Yann Arthus-Bertrand, die internationale bekendheid kreeg met onder meer zijn geïllustreerde boek ‘Our world from above’. Christie Goodwin, portretfotograaf uit Londen en eveneens voor de tweede keer lid van de jury, is ook vereerd om terug te zijn: “Het is geweldig dat al deze mensen, ondanks alles wat er nu gaande is in de wereld, de inspiratie voelden om hun foto in te sturen.”

Vooral na ongeveer 1,5 jaar in een pandemie heeft het motto van CEWE Photo Award ‘Our world is beautiful’ een diepere betekenis. Dat vindt ook dr. Christian Friege, CEO van CEWE én lid van de jury van de CEWE Photo Award: “Dit jaar is het nóg belangrijker om onszelf te herinneren aan de mooie kanten van de wereld. De 606.289 ingezonden foto’s van over de hele wereld laten de diversiteit en schoonheid van onze planeet zien. De verhalen achter veel van deze foto’s hebben ons als juryleden diepgeraakt.”

Foto’s die een verhaal vertellen

Het is niet alleen het thema ‘schoonheid’ dat de juryleden raakt. “Ik ben gek op foto’s die een verhaal vertellen”, zegt natuurfotograaf Ulla Lohmann. “En ook op foto’s die vragen oproepen. Ik vind het leuk als een foto me aanzet tot nadenken.” Steeds weer moeten de juryleden zich niet alleen buigen over de esthetiek en compositie van een foto, maar ook ontdekken wat er speciaal aan is. “De motieven waren niet altijd perfect, en dat is voor mij wat schoonheid uitdrukt in onze wereld”, zegt Petra Horn van SOS Kinderdorpen. Ze is vooral enthousiast over de foto van lachende kinderen door Hartmut Schwarzbach uit Duitsland, die winnaar is in de categorie ‘People’. Kai Pfaffenbach is ook bewonderaar van dit beeld: “Op deze foto zie je het pure plezier waar we allemaal maandenlang zo naar verlangden”, zegt de fotojournalist, die op dit moment onderweg is naar Tokio voor de Olympische Spelen.

Als data echte foto’s worden

Hoewel de juryleden met in elkaar in discussie gaan aan een virtuele tafel, hebben ze allemaal de afgedrukte foto’s voor zich liggen, die ze van tevoren via de post hebben ontvangen. Een belangrijk criterium in elke categorie: hoe ziet de foto eruit als grote afdruk? “Een afdruk is de enige vorm waarin een foto zou moeten bestaan”, zegt fotograaf Christie Goodwin, die wereldsterren als Celine Dion en Ed Sheeran portretteerde. “Alleen als een foto afgedrukt is op papier kun je het voelen en beleven. Een foto op een computer of smartphone is niets meer dan een bestand.”

 

 

2 reacties

daniel van acker
Geschreven op 2021-09-11 12:40:51
proficiat, Siegfried !
Linda Thaey
Geschreven op 2021-09-10 18:50:07
Spannend om beloond te worden! Schoonheid zoeken is een levenstaak . Elke dag een sprankel geluk zoeken in de ongelooflijke veerkracht van de natuur,de creativiteit van de mens en in de verwondering van ons handelen. Als je dit kan vangen in je lens ben je een geluksvogel.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.