Home > Winnaars 3 kg pakket geschilde asperges van Spitsbroek in Eede

Winnaars 3 kg pakket geschilde asperges van Spitsbroek in Eede

Geschreven op 1 mei 2025 om 06:58 door Mario De Wilde
Klaar om het verhaal van het witte goud te lezen? En straks ook nog te proeven? Dan ben je in Het Nieuws van West-Vlaanderen dit weekend op het goede adres. Eindelijk, want het aspergeseizoen 2025 is dit voorjaar een ietsje later van start gegaan. Dat kwam vooral door de lage nachttemperaturen in februari. Het was maar pas na begin maart dat de bodemtemperatuur het gewenste niveau kreeg, waardoor de eerste asperges later beschikbaar waren. Inmiddels zijn ze op op hun lekkerst. En dus trokken we naar de uitgestrekte aspergevelden van het familiebedrijf Spitsbroek in Eede. Daar worden de witte rakkers al jaren met veel passie en deskundigheid geteeld.

Het kopen van je witte asperges moet een beleving zijn. Van maandag tot en met zaterdag is de hele verwerkingscyclus te zien in de winkel in Eede, vlak over de Nederlandse grens. Dit begint bij het aanplanten van de aspergewortel, gaat verder naar de oogst en de verwerking tot de verkoop in onze winkels. En 2025 is weer een heel bijzonder aspergejaar. Dat vertelt Niek Dikker ons tijdens een verkennende rondgang. “Het droge voorjaar zorgde ervoor dat we een maand vroeger dan vorig jaar konden beginnen met het werk op het land. Daarna kregen we prachtige zonnige dagen waardoor we verwachtten dat we veel vroeger konden beginnen met de oogst. Niks was echter minder waar, het seizoen begon volgens traditie op de verjaardag van mijn moeder op 26 maart. De koude nachten zorgden er evenwel voor dat de plant nog even in winterrust bleef. Geen probleem! Toen ze eenmaal ontwaakten, bleek het een vliegende start te zijn en plukten we asperges van super kwaliteit. 75 procent van onze oogst was zelfs kwaliteit ‘AA’ wit, in gewone mensentaal ‘restaurant asperges’. De beste die je maar kan proeven.”


Echt familiebedrijf
Die positieve ontwikkelingen hebben ze in Eede te danken aan de professionele, biologisch verantwoorde verzorging van de planten door boer Bastiaan. Het seizoen eindigt voor hem niet op 21 juni, de laatste oogstdag bij Spitsbroek. Nee, hij verzorgt de plant eigenlijk bijna het hele jaar door. Onkruidbestrijding, juiste voedingsstoffen toedienen en beregenen in droge tijden. Die maandenlange inzet en arbeid zie je telkens terug in de oogst van het volgende seizoen. Al meer dan 35 jaar kweekt de familie witte asperges in de volle grond. In 2020 werd het stokje overgenomen door de twee zonen Bastiaan en Niek. De taken binnen het bedrijf zijn mooi afgelijnd: Bastiaan is de boer, Niek de verkoper en beiden hebben op hun eigen specifieke wijze hun kwaliteiten om ieder jaar opnieuw topkwaliteit te leveren. Naast de agrarische activiteiten is er ook een boerencamping op het terrein. De camping heeft 25 ruime staanplaatsen verspreid over het erf. Voor de mensen die liever overnachten in een huisje zijn er twee vakantiewoningen annex hottub aanwezig. De camping en huisjes zijn trouwens het hele jaar geopend voor de gasten.


Rijk aan vitamines
Veel Nederlanders en Vlamingen weten ieder jaar de weg te vinden naar aspergeboerderij Spitsbroek in Eede, vlak voorbij de grens en een bezoekje loont zeker de moeite, zeker met het hele gezin! Het witte goud, weet je wel…. We zijn mei en als er íets lente schreeuwt, zijn het zeker wel witte asperges. Zeker weten…. Ze smaken altijd: met zalm, met ham, met ei, tja… met wat niet? Asperges bevatten bijzonder weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Bovendien bevatten ze vitaminen B en C. Geniet er snel van, want het aspergeseizoen duurt niet heel lang.
Werk op het veld


Het is keihard werken om dit typische natuurproduct smakelijk op het bord van de fijnproever te brengen. Late vriestemperaturen en neerslag kunnen de productie in het honderd gooien, maar wat het weer ook is, voor dag en dauw zijn tientallen arbeiders bezig om een hoogstaand product af te leveren. Eind maart laten ze hun kopjes zien en dan begint het steken. Niek en Bastiaan tonen ons hoe die ambachtelijke stiel veel geduld, zorg en aandacht vraagt. Alleen op die manier krijg je mooie, kaarsrechte asperges rechtstreeks van het veld geleverd. In volle productie, bij warm weer, kan de oogst 150 kg of zelfs meer per ha bedragen.

Alle info op www.spitsbroek.nl

De 15 winnaars

1804 juiste inzendingen en zoals in de opgave vermeld, moeten die vanaf vrijdagnamiddag afgehaald worden in Brugge. Dit zijn de 15 gelukkigen: Gerdy Vercaigne uit Brugge, Gerard van Veghel uit Blankenberge, Freddie van Rie uit Dudzele, Nancy Tournoy uit Oedelem, Patricia Vanhaelen uit Blankenberge, Geert Bucket uit Oostkamp, Carina Mortier uit Beernem, Anouchka Crosse uit Sint-Kruis,  Helga Cockuyt uit Waardamme, Wout Mercier uit Duinbergen, Filip Vandekerkhove uit Izegem, Francine De Metsenaere uit Oostende, Sophie Wybouw uit De Haan en Veerle Vanhulle uit Ingelmunster. Alle winnaars hebben intussen een mail ontvangen om hun pakket af te halen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.