Home > Willy Lustenhouwer krijgt een straatnaam, vlakbij Brugse Peterseliestraat

Willy Lustenhouwer krijgt een straatnaam, vlakbij Brugse Peterseliestraat

Geschreven op 6 december 2019 om 16:08 door Mario De Wilde

Begin dit jaar overhandigde Koen De Brabander in naam van de Brugse vzw Amicon aan burgemeester Dirk De fauw en schepen van Cultuur Nico Blontrock een petitielijst van meer dan 1.200 ondertekenaars om Willy Lustenhouwer een straatnaam te geven. Dit verzoek werd overgemaakt aan de Commissie voor Toponymie en Straatnamen. Deze commissie, waarvan het Stadsarchief het secretariaat verzorgt en schepen Blontrock voorzitter van is, kon al meedelen dat de naam van Willy Lustenhouwer op de shortlist staat van personen die in aanmerking komen om een straatnaam te krijgen. Het was nu wachten op een geschikte verkaveling…

Burgemeester Dirk De fauw: “In de laatste bijeenkomst van de Commissie deed zich dergelijke opportuniteit voor. De commissie diende een advies te geven voor een naam in de nieuwe verkaveling nabij de Peterseliestraat waar op de plaats van het voormalig Militair Ziekenhuis een nieuw woonproject van Vivendo zal worden gerealiseerd. Dit project genereert een nieuw plein en de commissie besliste om dit het Willy Lustenhouwerplein te noemen. Dit advies werd afgelopen maandag aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd en hebben we goedgekeurd.” Dit is de eerste stap in de goedkeuringsprocedure. Nu volgt nog de principebeslissing in de Gemeenteraad waarna een openbaar onderzoek moet kijken of er geen bezwaren tegen dit voorstel zijn. “Indien er geen bezwaren zijn, wordt de nieuwe straatnaam begin 2020 definitief goedgekeurd door de Gemeenteraad. Een ideaal moment, want op 21 oktober 2020 zal het precies honderd jaar geleden zijn dat Willy Lustenhouwer werd geboren”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “We mogen stellen dat zijn oeuvre tot het cultureel erfgoed van onze stad behoort en wij zijn dan ook trots dat een groot deel van zijn archief ondergebracht is in ons Stadsarchief. Het Stadsarchief ontving in 2012 een belangrijke schenking van de weduwe van Willy Lustenhouwer die zijn volledig muzikaal oeuvre omvat alsook drie ingebonden boekdelen met liedjesteksten en scripts, elf albums met foto’s, persknipsels van iedere one-man-show en van een jubileumgala in 1985, vier mappen met café-chantantliedjes, een ingebonden boekdeel met Brugse gezegden en heel wat elpees, audio- en videocassettes. Met andere woorden: een ware rijkdom voor de fans van het werk van Willy Lustenhouwer.” “Het doet me plezier dat het omvangrijke oeuvre van Willy Lustenhouwer vandaag bijlange nog niet vergeten is door jong en oud. Willy is in 1994 overleden, maar mensen als Koen De Brabander en zelfs onze schepen van Cultuur Nico Blontrock – die Willy persoonlijk heeft gekend en vele uren met hem heeft doorgebracht – houden zijn humor en werk heel levendig. Als de straatnaam straks definitief toegewezen wordt, zullen we straks allemaal wel ‘van voren in de reke goan stoan’…”

Willy Lustenhouwer was de artiestennaam van Willy Lapouter (1920-1994). Hij was niet alleen een bekend radio- en televisiepresentator maar ook een gevierd muzikant, zanger en conferencier die het Brugse dialect koesterde. Tot zijn bekendste liedjes behoort ‘Zie je van Brugge? Zet je vanachter’ (1955)..

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.