Home > Willem Vermandere neemt afscheid van zijn monumentale St.Gustaafsmolen in de Moeren

Willem Vermandere neemt afscheid van zijn monumentale St.Gustaafsmolen in de Moeren

Geschreven op 17 juni 2024 om 17:13 door Mario De Wilde

Uit de Moeren kwam er van de familie Willem en Chris Vermandere-De Wever zopas niet al te best nieuws: “We hebben zopas besloten om afscheid te nemen van ‘de toren’ in de Moeren. De monumentale St.Gustaafsmolen die ze in 1985 aankochten en eigenhandig verbouwden tot (atelier)woning, moet dringend gerestaureerd worden en een nieuwe functie krijgen om weer voor honderden jaren een betekenis te geven aan zijn omgeving. De ronde stenen molen werd gebouwd tussen 1814 en 1820 en was een poldermolen die met een vijzel water uit de laag gelegen Moeren over de dijk bracht.”
“De familie gaat op zoek naar initiatiefnemers die dit bijzondere gebouw op deze unieke locatie in het beschermde landschap van de Moeren willen aankopen en klaarmaken voor de toekomst.
Hoewel er verschillende bestemmingen denkbaar zijn en het gebouw volgens overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed eventueel met een laag bescheiden volume kan worden uitgebreid, wordt vooral gezocht naar geïnteresseerden die de waarde en fragiliteit van de plek weten te respecteren en het iconische eeuwenoude gebouw in hun hart willen sluiten. De restauratie van de buitengevel en vervanging van het schrijnwerk is subsidieerbaar omwille van zijn unieke en afgelegen ligging in het beschermde landschap van de Moeren. Gelijkvloers heeft de toren een doorsnede van 8 meter en telt drie verdiepingen en een heel bijzondere dakverdieping. De totale oppervlakte samen met de betrokken graslandpercelen is 35a18ca. Willem en Chris, Peter, Els, Amalia, Augustijn. ”
De familie vraagt dat wie meer informatie wil, enkel via mail contact neemt met verbeelding.westhoek@gmail.com

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.