Home > Wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh uit Westouter stelt met trots Primum voor

Wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh uit Westouter stelt met trots Primum voor

Geschreven op 29 juni 2022 om 21:24 door Mario De Wilde

Deze voormiddag stelden Simon Riquiere en Joke Lemenu van wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh met trots hun nieuwe Primum voor. Primum is het resultaat van de eerste oogst van de Chardonnay, Auxerrois en Pinot Blanc druivenranken die Simon Riquiere en Joke Lemenu in 2020 aanplantten op de flanken van de Rodeberg. Deze eerste botteling is beperkt tot 700 flessen. “Normaal kan er pas geoogst worden vanaf het derde jaar, maar door de hittegolven die we de voorbije jaren hebben gekend, zorgde ervoor dat we reeds na 2 jaar een beperkte oogst hadden”, zegt Simon Riquiere van wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh.

Maak kennis met de Primum, jaargang 2021
De druiven voor de Primum werden manueel geoogst en zachtjes geperst. Vervolgens gevinificeerd op inox en na de gisting nog 6 maanden op de fijne lies gehouden. De gefilterd wijn heeft een lichtgele, heldere kleur. De zuivere neus brengt aroma’s van citrus, sinaasappelzeste, bloesems en steenfruit. Het mondgevoel is knapperig, fris en mineraal met fijne zuren. De afdronk is perfect in balans met de nodige fruitdensiteit en lengte. Past goed bij aperitief, frisse salades, gevogelte en vis.

“Van ’t goeie is er altijd te weinig”
“Wat ik leuk vind aan deze wijn, is dat hij niet verborgen is achter wannabe bourgogne of teveel vat. Ik proef een mooie frisheid, net, puur, rechtlijnig, rechtdoor. En surtout de lengte van de smaak vind ik opmerkelijk. De toekomst van dit wijndomein is verzekerd.“ Pieter Verheyde, Topsommelier & Zaakvoerder van Restaurant Terminus in Abele.

Verkrijgbaar vanaf 2 juli
Op 2 en 3 juli is het wijndomein open voor de Open Wijngaardfeesten. Dit is het uitgelezen moment om de Primum te proeven en een of meerdere van de 700 flessen te bemachtigen. Naast de Primum zijn er nog andere Heuvellandse wijnen te proeven in combinatie met wat streeklekkers. Later kan de wijn online besteld worden via www.wijnenuitheuvelland.be. De bestelling wordt opgestuurd of kan op afspraak afgehaald worden. Genieten van het beste dat het Heuvelland te bieden heeft Heerlyckheyt Roonen Bergh is gelegen op de flanken van de Rodeberg. Het heeft de typische bodem van ijzerzandsteen en zavel. Deze zandsteen houdt de warmte vast wat het afrijpen van de druiven bevordert. De zavel is vruchtbaar, goed te bewerken, vochthoudend en doorwortelbaar. De helling zorgt dan weer voor een goede afwatering en het omringende bos creëert een perfect microklimaat. Deze unieke bodem en de specifieke ligging vormen de perfecte terroir voor de wijngaard. Over de wijnbouwers Het koppel Simon Riquiere en Joke Lemenu zijn de bezielers van de webshop (www.wijnenuitheuvelland.be) die de Heuvellandse wijnen promoot. In die hoedanigheid werken ze nauw samen met hun collega-wijnbouwers uit de regio. Vanuit hun passie voor de wijnmakerij realiseren ze nu met de Primum hun grootste droom. Simon runt de wijngaard en Joke legt zich toe op de toeristische activiteiten. Logeren, feesten en vergaderen met een echte wijnbeleving In 2019 kochten Simon en Joke De Pleute in Westouter. Het bestaand vakantiehuis werd stijlvol gerenoveerd naar een groter en luxueuzer huis voor 14 personen. Gasten verblijven er tussen de wijnvelden midden in de natuur. Het domein met prachtige tuin wordt ook verhuurd voor huwelijksfeesten en bedrijfsevents. Er zijn nog plannen om de hoeve verder te renoveren en de vinificatie en degustatie een prominente plaats te geven. Dit zal de site nog aantrekkelijker maken.

Een glimp op de toekomst
Volgend jaar komt er naast de Primum een tweede stille witte wijn bij. Mousserende witte wijnen zullen pas binnen een vijftal jaar op de markt komen. De Pinot Noir druiven zullen binnen een tweetal jaar een rode wijn opleveren en misschien komt er ook ooit een roséwijn.

Feiten
• Primum komt van de oogst van de 3600 ranken die begin 2020 geplant werden.
• In totaal staan er nu 12.500 ranken.
• Enkel Franse druivenrassen: Chardonnay, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Noir, Sauvignon blanc en Pinot Meunier.

Vakantiehuis
Roonen Bergh staat niet enkel voor wijndomein, het is ook logeren, feesten, fiets-, wandel- en wijntoerisme, degustaties. je kan er ook genieten van de prachtige vergezichten, genieten van een goed glas Heuvellandse wijn in de avondzon. Een gezellig samenzijn met een hapjesplank. Kortom de ideale plaats voor een gastronomisch weekendje weg.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.