Wijndomein Geduld met 7900 wijnstokken in Zonnebeke geopend
Afgelopen zondag openden Nikolas Dejonckheere en Ilse Vieren in aanwezigheid van de Burgemeester en Schepenen van de gemeente Zonnebeke officieel hun wijndomein Geduld
Het wijndomein is aangeplant op 12 mei 2024 op een perceel van 2.2 ha, in totaal 7900 wijnstokken van de variëteiten Pinot Noir, Chardonnay en Gamay. Het is de bedoeling om vooral stille wijn te maken in zowel rood, wit als rosé. In principe wordt er, in tegenstelling tot veel collega wijnbouwers, geen mousserende wijn gepland. Niet de gemakkelijkste keuze, de wijnbouwers gaan voor een uitdagend project waarbij kwaliteit absolute prioriteit is.
Ontstaan
Eind 2019 verkochten Nikolas en Ilse hun bedrijf. De vele plannen die ze gemaakt hadden vielen direct in het water want bij het verlaten van het bedrijf ging alles in lockdown door COVID. Ilse Vieren droomde van een kledingwinkel en dit waren de eerste plannen die gerealiseerd werden. In maart 2021 ging de spade in de grond en op 22/02/2022 opende ze de succesvolle kledingwinkel Fortyfour in Beselare. Nikolas startte gedurende COVID lessen wijnbouw, fyto en wijnmaken bij NAC uit Roeselare en rondde begin 2024 deze cursussen af. Goed voor meer dan 500 u lessen en stage bij Wijngoed Monteberg en Wijndomein Ravenstein, twee referenties uit de streek.
De aanplant
Na drie jaar plannen, keuze van rassen en klonen, voorbereidingen van het perceel gingen de planten normaal in de tweede helft van april in de grond. Achter de winkel Fortyfour van Ilse ligt een perceel van 3,3 ha waarvan in eerste fase 2,2 ha aangeplant werd. Het natte voorjaar gooide echter roet in het eten. Door de overvloedige regen moest de planning meermaals gewijzigd worden maar op 12 mei gingen de wijnstokken met een paar weken vertraging eindelijk de grond in. Intussen zijn ook de palen en draden geplaatst en is de wijngaard grotendeels afgewerkt.
De toekomst
In het najaar van 2024 wordt gestart met het bouwen van de vinificatie ruimte achter de bestaande loods. De wijnen zullen rijpen in de kelder onder de winkel Fortyfour. De meest gestelde vraag is wanneer de wijnen op de markt zullen komen. Daarvoor hangen we natuurlijk van de natuur af, maar in het originele scenario kunnen we in 2027 de eerste rosé op de markt brengen, gevolgd door wit in 2028 en rood in 2029. Met het aanhoudende slechte weer zal het waarschijnlijk niet meer mogelijk zijn om de vertraging in te halen. 2024 wordt dus een verloren jaar en dus zal de eerste wijn dus pas in 2028. Geduld is dus de boodschap
Link met oorlogsverleden
De streek blijft onvermijdelijk verbonden met Wereldoorlog I. De velden liggen op het slagveld van voornamelijk de Eerste en Derde Slag om Ieper. Tijdens de voorbereidingswerken zijn we op heel wat restanten gestoten, waaronder ook een niet ontplofte Britse bom van 6 inch, goed voor 45 kg. Na verder onderzoek in samenwerking met In Flanders Fields museum en het kenniscentrum van Passchendaele Museum hebben we oude kaarten teruggevonden waarop blijkt dat er op de westelijke grens van het perceel over de volledige lengte een Duitse loopgraaf lag, de Judas Trench. Bij toekomstige bezoeken aan het wijndomein zullen deze aspecten zeker verder toegelicht worden.
De naam
Het zoeken naar naam en passende branding voor het wijndomein was een zware dobber. We hebben er meer dan een jaar over gedaan om verschillende voorstellen te bekijken. Finaal zijn we met een branding kantoor in zee gegaan en na twee brainstormsessies hebben we besloten om af te stappen van ons eerste idee Zuydhoek. Het kantoor vond dat uit alle gesprekken bleek dat Geduld cruciaal is in ons verhaal, zowel in de voorbereiding als in het latere maken van uitmuntende wijn.
Geduld is smaak laten rijpen, smaak opwekken.
Het is het geheim van smaak.
Geduld is tijd in elke druppel. Het is wachten zonder haast.
Tijd in overvloed.
Geduld is de essentie, het is de schat van de wijnkelder
Een meesterwerk.
Geduld is verwachting scheppen en verwachting inlossen.
Samen voluit genieten.
Geduld is verfijning creëren en wachten op volmaaktheid
Geduld, om meteen van te genieten.