Home > Wielerkoningin Lotte Kopecky vereeuwigd op Koppenmuur van Roeselare

Wielerkoningin Lotte Kopecky vereeuwigd op Koppenmuur van Roeselare

Geschreven op 13 november 2023 om 12:33 door Mario De Wilde

De tuinmuur van KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare is een nieuw portret rijker. Lotte Kopecky is de eerste actuele wereldkampioene die door Stad Roeselare geëerd wordt met een grootformaatportret. De onthulling gebeurde in aanwezigheid van de wielrenster. Om haar statuut als Hoofdstad der Wereldkampioenen kracht bij te zetten, startte Stad Roeselare in het voorjaar van 2022 met de aanleg van een Koppenmuur in de tuin van KOERS. Het doel is om alle Belgische wereldkampioenen met een mural in de verf te zetten. Tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens kreeg voor zijn zeventigste verjaardag als eerste een muurschildering. Na Maertens volgde zevenvoudig wereldkampioene Yvonne Reynders en afgelopen zomer werd het historische duo Benoni Beheyt-Rik Van Looy vereeuwigd in een uniek portret. Nu is het dus de beurt aan Lotte Kopecky. Julie ‘Jools’ Vercruysse was opnieuw kunstenares van dienst.

Grand cru
Dat Roeselare Lotte Kopecky als eerste recente wereldkampioene huldigt, is niet toevallig. Het sportjaar 2023 was zonder meer een grand cru voor de Antwerpse. Na Europese titels en wereldtitels op de piste pakte ze afgelopen zomer ook goud op de weg in het Schotse Glasgow. De regenboogtrui vormde de kroon op het werk. Kopecky won verder nog de Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen, werd Belgisch kampioene op de weg en in het tijdrijden en reed ook nog eens een fenomenale Tour de France. In de Tour won ze niet alleen een rit en de groene trui, maar eindigde ook nog eens tweede in het algemeen klassement. Ze is zonder meer de leading lady van het huidige internationale vrouwenwielrennen en een inspiratie voor velen.

Zeven keer goud
Kopecky is de tweede vrouwelijke wereldkampioene die een muurschildering krijgt in de tuin van KOERS. Eerder was wielericoon Yvonne Reynders aan de beurt. Reynders zakte in het najaar van 2022 af naar Roeselare om haar portret te onthullen. De Antwerpse pakte in totaal zeven wereldtitels, waarvan vier op de weg. Ze was de eerste Belgische die er in slaagde om goud op een WK te behalen. De Waalse Marie-Rose Gaillard wist zich nadien ook nog tot wereldkampioene te kronen, net als de Brusselse Nicole Van den Broeck. Van den Broeck pakte goud in 1973. Een halve eeuw later kreeg ze met Kopecky eindelijk een opvolgster. Daarmee staat België voor de zevende keer op de erelijst van het WK wielrennen voor vrouwen op de weg.

“Na zo’n uniek seizoen is de keuze voor Lotte Kopecky niet meer dan logisch. Kopecky is bovendien de eerste actuele wereldkampioene die vereeuwigd wordt met een portret op de Koppenmuur van Roeselare”, aldus Schepen Piet Delrue
Pitstop Lotte
De huidige wereldkampioene tekende zelf present op het huldemoment. Tijdens een trainingsritje laste Lotte een pitstop in om haar geschilderde beeltenis, op basis van een foto die ze zelf uitkoos, te onthullen. Tijdens haar korte stop kreeg ze als bevoorrading nog een rijsttaartje toegestopt. En ze mocht kaarsjes uitblazen, want de wereldkampioene werd enkele dagen eerder, op 10 november, achtentwintig. Als klap op de vuurpijl en met dank aan wielerploeg Team SD Worx mocht Lotte Kopecky ook nog een wereldkampioenentrui overhandigen die snel in KOERS zal te zien zijn.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.