Home > Wieder viert vandaag 15de verjaardag in Brugge

Wieder viert vandaag 15de verjaardag in Brugge

Geschreven op 18 oktober 2019 om 08:30 door Mario De Wilde

‘Niet over hen, zonder hen’. Dat is het principe dat Wieder sinds de oprichting 15 jaar geleden hanteert. Mensen in armoede weten zelf het beste wat ze nodig hebben, wat er fout loopt maar vaak niet wie hen kan helpen en hoe ze dit best klaren. Daar komt Wieder in hun leven. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, en elkaars verhaal (h)erkennen, niet uit boekjes of reportages maar aan den lijve zelf ondervinden of ondervonden hebben wat het betekent om arm te zijn. Een grote verbindende kracht in dit alles is solidariteit.

En dus wil Wieder vooral daarvoor, naar aanleiding van deze 15de verjaardag, aandacht vragen. Een kristallen jubileum is uiteraard een reden om te vieren, maar een farandole zal vzw Wieder niet voorgaan. Cockhuyt Pascale, coördinator vzw Wieder: “Want de vraag die we ons echter vandaag moeten durven stellen is of een dergelijke viering wel opportuun of nodig zou moeten zijn. Want laat ons eerlijk zijn in de verf zetten dat je al 15 jaar blijft strijd voeren tegen een dergelijk onrecht wringt ergens, ongeacht de resultaten die we op ons palmares kunnen plaatsen. En net omdat het wringt is dit moment voor ons vandaag een ‘feest onder protest’. Want na zovele jaren inzet van personen en organisaties, blijven de armoedecijfers in Vlaanderen en Brussel toenemen. Het armoederisico in België is de afgelopen 10 jaar amper gedaald. Éen op 5 Belgen loopt nog altijd het risico op armoede of sociale uitsluiting. Die situatie is de afgelopen 10 jaar stabiel gebleven, terwijl er in Europa een licht dalende trend te zien is. Maar ook in de EU haalt bijlange na niet zijn doelstellingen niet om armoede in te dijken. Dat blijkt uit de cijfers die Eurostat naar aanleiding van de werelddag van verzet gisteren publiceerde. Ons land is dus geen al te beste leerling van de klas, want we blijven al een decennium rond de 20% hangen. Dit zijn harde cijfers. Harde cijfers die te weinig in woorden van mededogen worden omgezet. Harde cijfers die duidelijk maken dat armoede geen grenzen kent, armoede een onrecht is, en een schending blijft van onze mensenrechten, uitsluiting geen kleur heeft maar wel de menselijke waardigheid is aangetast. Harde cijfers waarover de laatste jaren, maanden, weken en dagen te weinig of geen politieke discussie was. Harde cijfers waar we niet vrolijk van worden, ook al is het vandaag feest.”

Nieuw beleidsplan stad Brugge

Om dit tij te keren verwachten ze in Wieder dan ook veel van het (nieuwe) beleidsplan 2019-2024 van de ploeg rond burgemeester Dirk De fauw. “Daarin staat te lezen dat het plan ‘vierkant tegen eenzaamheid’ verruimd zou worden tot ‘vierkant tegen uitsluiting”, aldus Cockhuyt, die alvast hoopt dat de stad écht werk maakt om armoede uit te sluiten. “Niet enkel het lokale bestuur moet haar rug rechten, ook op Vlaams en federaal niveau mag een tandje bijgestoken worden om de wooncrisis te lijf te gaan, effectievere tewerkstellingsmaatregelen te treffen en de energiemarkt beter te regulasieren.”. Om de aandacht te vestigen op deze maatschappelijke evoluties lanceert vzw WIEDER een artistiek project gedoopt ‘Een lijn voor solidariteit’. Want als er iets is wat we in onze maatschappij als maar minder terugvinden, is het empathie en solidariteit. Daarom nodigde Wieder begin september 2019 unieke Bruggelingen uit om een lijn voor solidariteit te trekken, letterlijk en figuurlijk. Het project ‘lijn voor solidariteit’ sluit volgens ons sterk aan bij de burgerinitiatieven en geëngageerde projecten die steeds vaker opduiken in onze samenleving. De duidelijke noodkreet om mensen niet achter te laten, de vraag om meer rechtvaardigheid, de eis voor meer actie waar het beleid nu faalt of achterwege blijft… Een titanenwerk dat onoverkomelijk lijkt …echter kunnen we SAMEN wel het verschil maken als we terug durven te verbinden en geloven dat het anders kan en moet.

Programma:

Locatie: Ryelandtzaal, Achiel Van Ackerplein 3, 8000 Brugge

09h15 – 09h30: onthaal

09h30 – 09h50: verwelkoming door burgemeester De Fauw + Toelichting armoedebestrijding schepen Annys

09h50 – 10h30: Lijn voor solidariteit ( mini docu)

10h30 -10h45: pauze + actie verbinden met elkaar

10h45 – 11h30: ten strijde tegen armoede ( Julien van Geertsom)

11h30 – 11h45: slotbeschouwing ( Cockhuyt Pascale)

12h00 – 13h00: receptie lokale vzw Wieder

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.