Home > Wie wil er een kattenkop ontwerpen (x3) voor het Yper Museum?

Wie wil er een kattenkop ontwerpen (x3) voor het Yper Museum?

Geschreven op 2 juni 2021 om 14:32 door Mario De Wilde

Het Yper Museum organiseert een ontwerpwedstrijd om de drie beschadigde hoofdjes op de fries van de belforttoren te vervangen door beelden van katten. De winnaars krijgen een geldprijs en zien hun ontwerp vereeuwigd op Unesco Werelderfgoed, de Ieperse Lakenhallen! De werken aan de Ieperse belforttoren schieten goed op. De friezen, bogen, pilaren en beelden krijgen een grondige opfrissingsbeurt. Tot in de kleinste details. Zo neemt de restaurateur ook de kopjes, die de fries van de toren versieren, goed onder handen. Helaas zijn drie stuks door de tand des tijds onherkenbaar beschadigd. Omdat hun originele vorm niet meer te achterhalen is, worden ze vervangen door beelden van katten.

“De drie belfortkatjes zullen de eerste en enige katten op de majestueuze Lakenhallen zijn. Ze staan symbool voor al hun voorlopers die een triestig lot waren beschoren. Katten waren in het verleden het mikpunt van geweld. De middeleeuwers associeerden ze met het kwade en gooiden ze tijdens de jaarmarkten van de belforttoren. Dat waren er doorgaans drie tot vijf. Een traditie die tot 1817 standhield in Ieper. De nieuwe kattenkopjes zijn een eerbetoon aan alle katten die onnodig hebben geleden”, aldus Dimitry Soenen, de Ieperse Schepen van musea

Wedstrijd

Het Yper Museum schrijft een wedstrijd uit voor het ontwerp van de drie kattenkopjes. Iedereen kan deelnemen. Het ingediende ontwerp moet voldoen aan volgende voorwaarden, opgesteld in samenspraak met het restauratieteam Juxta – ÁRTER en Monument Group: Een duidelijk 3D-ontwerp van het kopje in ware grootte volgens de afmetingen in de technische fiche.Ook digitale ontwerpen zijn toegestaan.Bijgevoegd een halve A4-pagina met motivatie tot deelname en duiding bij het ontwerpvoorstel.Het materiaal is vrij te kiezen.Hou er rekening mee dat het ontwerp uitvoerbaar moet zijn in steen (opgelet met te kleine details en gebruik van kleur).

Timing

Kandidaten brengen hun ontwerp naar het Yper Museum of bezorgen het per post t.a.v. het Yper Museum tegen uiterlijk 2 juli 2021 om 11 uur. Digitale ontwerpen via ypermuseum@ieper.be.

Op 6 juli 2021 komt een deskundige jury, samengesteld uit leden van het restauratieteam Juxta – ÁRTER en Monument Group en vertegenwoordigers van de stad Ieper, bijeen. Bij de beoordeling kijkt de jury of de ontwerpen voldoen aan de indieningsvoorwaarden en evalueert ze op originaliteit, herkenbaarheid, en praktische uitvoerbaarheid. De drie winnende kattenkopjes worden voorgesteld op 8 augustus 2021, op internationale kattendag.

Prijs

De drie winnaars ontvangen elk een geldprijs van 500 EUR (incl. BTW). De stad Ieper wordt eigenaar van het ontwerp en verwerft hierdoor het auteursrecht. “De restauratie van onze Lakenhallen beroert velen. Niet alleen de Ieperlingen volgen de bouwwerken op de voet, ook de vele bezoekers aan onze stad verbazen zich over het ingepakte Belfort. De stad probeert op allerlei manieren bezoekers en Ieperlingen te betrekken bij het project. Met tentoonstellingen over de belfortdraak en de beiaard, met een schitterend kinderboek, een etalagezoektocht, en wetenschappelijk onderzoek. Op allerlei manieren worden mensen op de hoogte gehouden van de restauratie via beeldschermen, sociale media en drukwerk. Deze wedstrijd is een volgende stap in dit grote participatieproject. De restauratie van de Lakenhallen wordt zo een project van iedereen: Ieperlingen én toeristen”, aldus nog Philip Bolle – Schepen van onroerend erfgoed

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.