Home > Wevelgem verbiedt (voorlopig) nieuwe fiberwerken na resem klachten

Wevelgem verbiedt (voorlopig) nieuwe fiberwerken na resem klachten

Geschreven op 4 juli 2024 om 09:53 door Mario De Wilde

Net zoals overal in Vlaanderen, worden ook in Wevelgem fibernetwerken ondergronds aangelegd. Proximus staat in Wevelgem in voor het aanbrengen van de kabels onder de voetpaden. Een fibernetwerk zorgt voor snel, stabiel en bijna grenzeloos dataverbruik voor de internetgebruikers die er op aangesloten zijn.

Klinkt als muziek in de oren? Zeker. Maar de overlast die deze werken met zich meebrengen, is minder positief. Zeker als die overlast ook nog lang na de werken blijft duren. En daar knelt in Wevelgem het schoentje.

Opvolging en monitoring

De gemeentelijke diensten houden tweewekelijks overleg met de aannemer van Proximus en wijzen hen daarbij op de klachten van inwoners waar het voetpadherstel niet – of niet naar behoren – gebeurde. De gemeente houdt zelf namelijk een actuele lijst bij van meldingen en monitort deze voortdurend.

Tijd om in te grijpen

“Helaas moet de gemeente vaststellen dat, ondanks haar vele pogingen om de fiberleverancier te informeren over de onvoldoende afgewerkte locaties, dezelfde plaatsen terug blijven komen op deze lijsten. Wij volgen de problemen al een tijdlang van dichtbij op maar ondanks de vele vergaderingen, merken we geen verbetering. Hoog tijd dus om in te grijpen”, zegt Stijn Tant, schepen van Openbare Werken.

Lijstje wegwerken  
Voetpaden worden hersteld met gebrekkige materialen, worden niet of te laat dichtgemaakt, waar groenzones opengemaakt werden, wordt het gras niet of laattijdig heringezaaid… De maat is vol voor het Wevelgems gemeentebestuur. Daarom mag Proximus voorlopig geen nieuwe sleufwerken beginnen in de gemeente. Er staan nochtans nog voor 2,8 km werken op de planning.

“De fibermaatschappijen moeten zelf hun verantwoordelijkheid opnemen. Ze krijgen van de gemeente een lijst met meldingen van inwoners maar moeten daarnaast ook zelf alle locaties afstappen waar ze de voorbije maanden fiberwerkzaamheden uitvoerden”, verduidelijkt Stijn Tant. Er zijn immers ook inwoners die al wekenlang het onafgewerkte voetpad tolereren maar hiervan nog geen melding maakten. De lopende sleufwerken moeten intussen wel afgewerkt worden, dit zal nog tot aan het bouwverlof het geval zijn.
Wachten op groen licht
Proximus krijgt tot eind augustus de tijd om alle gebrekkig uitgevoerde werken recht te zetten. Daarna zal de gemeente zelf alle locaties gaan controleren. Pas wanneer de gemeente groen licht geeft, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden. De gemeente roept haar inwoners ook op om dergelijke meldingen zeker door te geven via meldpunt@wevelgem.be. Foto fiber

1 reactie

deceuninck monique
Geschreven op 2024-07-05 10:45:02
Proximus,het vroegere Belgacom is nog niet veranderandert en kan na de werken nog steeds niets netjes afwerken ,daar zijn ze altijd een krak in geweest ,ze zijn vlugger om klanten op te bellen en te werven

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.