Home > Westtoer ontwikkelt nieuwe toeristische belevingen rond kastelen en abdijen in Brugse Ommeland

Westtoer ontwikkelt nieuwe toeristische belevingen rond kastelen en abdijen in Brugse Ommeland

Geschreven op 8 september 2023 om 06:48 door Mario De Wilde

In een ambitieus initiatief om erfgoed nieuw leven in te blazen, kondigt Westtoer het pilootproject ‘Proeftuinen Brugse Ommeland’ aan. Dit project streeft ernaar toeristische en recreatieve ervaringen op en rond kastelen, abdijen en religieus erfgoed in het Brugse Ommeland te stimuleren. Plekhouders, ondernemers, verenigingen en lokale besturen maken kans op begeleiding en financiële ondersteuning. De toeristische regio zet in 2023 – 2024 dit erfgoed in de kijker.

Hoe kunnen we erfgoed nog boeiender maken? Hoe vertel je het verhaal van een kasteel of abdij op een manier die de bezoeker met nieuwe ogen laat kijken? Deze vragen vormen het uitgangspunt van het pilootproject ‘Proeftuinen Brugse Ommeland’. Niet alleen voor de eigenaars van dit historische erfgoed, maar ook lokale besturen, gedreven ondernemers, lokale verenigingen, storytellers, chef-koks, kunstenaars en andere creatievelingen kunnen budget krijgen om mee te werken. Het doel is om toeristische en recreatieve ervaringen niet alleen als eenmalige evenementen in 2024 te organiseren, maar ook te onderzoeken hoe ze kunnen worden geïntegreerd in het permanente aanbod.

Liesbeth Claeys, regiomanager van het Brugse Ommeland, benadrukt het belang van het matchen van innovatieve ideeën met de juiste locaties. “Niet elke eigenaar of beheerder staat te springen om bijvoorbeeld een escape room in de kelders van hun kasteel te creëren of een gemaskerd bal te organiseren. Maar we zijn ervan overtuigd dat voor elke locatie een ervaring kan worden ontwikkeld die het verhaal van die plek vertelt.”

Iedere beleving wordt ontwikkeld met diep respect voor de ziel en eigenheid van elke locatie. Enkele voorbeelden van mogelijke initiatieven zijn: high tea-evenementen in kastelen, gerenommeerde chef-koks die koken op unieke erfgoedlocaties of yoga in kasteeltuinen. Naast het proeftuinbudget zal het Brugse Ommeland ook een uitgebreide promotiecampagne lanceren. De foto is alvast genomen in Kasteel Ten Torre in Sijsele

Geïnteresseerden kunnen hun voorstellen indienen tot 30 september via volgend formulier: www.westtoer.be/tijdelijk/proeftuinen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.