Home > Westtoer deelt mee: typisch Belgische zomer voor onze kust   

Westtoer deelt mee: typisch Belgische zomer voor onze kust   

Geschreven op 27 augustus 2021 om 08:36 door Mario De Wilde

De toeristische sector aan de Kust maakt een positieve balans op over de zomer. De tien kustgemeenten en het provinciebedrijf Westtoer noteren een typisch Belgische zomer zonder echt stabiel zomerweer. Toch zijn juli en augustus een voltreffer voor het verblijfstoerisme, met circa drie procent meer overnachtingen dan in de zomer van 2020. Met bijna vier miljoen dagtoeristen is het aantal daguitstappen naar zee status quo met vorig jaar. “Vakantie in eigen land is opnieuw dé grote trend. Vlamingen én Franstalige Belgen appreciëren meer dan ooit de vele vakantietroeven van de Kust”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Meteorologisch gezien waren de zomermaanden juli en augustus vooral minder zonnig dan gemiddeld, maar aan de Kust scheen de zon wel een pak meer dan in het binnenland. Vooral in augustus was er een groot verschil in zonneschijn aan de Kust in vergelijking met het binnenland. Van 1 tot en met 25 augustus scheen de zon gemiddeld 7u34 per dag aan de Kust, ofwel 53 procent meer dan de 4u56 per dag in het binnenland (Ukkel). Ook in juli scheen de zon beduidend meer aan de Kust (gemiddeld 6u46 per dag) in vergelijking met het binnenland (5u33). (Bron: KMI)

Verblijfstoerisme: beter dan vorig jaar         

De campings, de kusthotels en de sector van de vakantiewoningen zijn tevreden over de zomer. Een ‘dichtbij vakantie’ is ook dit jaar een belangrijk gegeven. De Kust blijft een topbestemming: vooral Belgen en stilaan wat meer vakantiegangers uit de buurlanden zijn in juli en augustus naar zee gereisd. De logiessectoren zien ook al een goede belangstelling voor het najaar.

Met ongeveer 12 miljoen overnachtingen doet het verblijfstoerisme het iets beter dan vorige zomer. Dit betekent circa drie procent meer dan in de zomer van 2020. Juli en augustus 2021 tellen elk ongeveer zes miljoen overnachtingen. Hiermee doet vooral augustus het beter dan vorig jaar. Ondanks het globaal mindere weer kozen toch meer Belgen voor een vakantie aan zee. De Triënnale Beaufort21, het ruime fiets- en wandelaanbod en de levendige sfeer spelen hierin zeker een rol.

Ondanks het wisselvallig weer noteren de kusthotels een hogere bezetting dan vorige zomer met in periodes pieken tot 85 en zelfs 95%. De online hotelboekingen van 153 Kusthotels tonen een betere zomervakantie in vergelijking met de zomermaanden van 2020, in hoofdzaak door een sterke stijging van binnenlandse boekingen. Vanaf begin juli merken we meer online hotelovernachtingen in vergelijking met de zomermaanden van 2020, maar vooral in de periode na 10 augustus ligt het aantal online hotelreservaties een stuk hoger in vergelijking met vorig jaar. De versoepeling van de corona-maatregelen in de evenementensector zorgde voor meer activiteiten en sfeer aan de Kust vanaf augustus. Net zoals vorige zomer, blijven de Duitsers ook in de zomermaanden van 2021 de belangrijkste buitenlandse markt, zij het net zoals de andere buitenlandse markten in iets mindere mate dan in 2020.

De sector van de vakantiewoningen is tevreden over de twee zomermaanden. De stijgende tendens van de verhuur van vakantiewoningen via verhuurkantoren in de zomer van 2020 zet zich ook in de zomer van 2021 verder. Het zijn vooral de Belgen, zowel Vlamingen als Walen, die zorgen voor de positieve balans.

Na een geslaagd voorjaar startte de zomerdrukte al begin juli waardoor quasi alle verhuurkantoren tussen half juli en half augustus een (bijna) volledige bezetting konden noteren. In de derde week van augustus zijn tal van last minute boekingen genoteerd, waardoor ook voor die week een hoge bezetting is gerealiseerd. Voor eind augustus noteert de sector een bezetting van 75 à 80%.

Daguitstappen naar zee 

Hoewel er geen echt stabiel mooi zomerweer en zeker geen hittegolf was, kwamen bijna evenveel dagtoeristen naar zee als in de zomer van 2020. In totaal verwacht Westtoer dat in juli-augustus net geen vier miljoen dagtoeristen op daguitstap naar de Kust zullen gekomen zijn (1,9 miljoen in juli en 2,0 miljoen in augustus). Topdagen waren 21 juli met iets meer dan 160.000 dagtoeristen, gevolgd door zondag 18 juli met 140.000 dagtoeristen en donderdag 12 augustus met 130.000 dagtoeristen.

Alle info over de Kust: www.dekust.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.