Home > Westhoek herademt stilaan en kan met opkuisen beginnen

Westhoek herademt stilaan en kan met opkuisen beginnen

Geschreven op 21 november 2023 om 05:20 door Mario De Wilde

Gisteren zat de provinciale crisiscel opnieuw samen voor een nieuwe stand van zaken.
Huidige situatie op het terrein. Dankzij de relatief drogere periode van de voorbije dagen in combinatie met de aanhoudende inzet van de waterbeheerders en de hulpdiensten blijft het waterpeil van de IJzer verder dalen. Gemiddeld wordt nu een daling van zo’n 10 centimeter per dag gemeten. Hierdoor ontstaat terug wat buffercapaciteit. Bij gemiddelde bijkomende neerslaghoeveelheden van 5 tot 10 mm wordt verwacht dat dit weinig effect zal hebben op deze dalende trend. Hoogstens kan dit opwaarts tot een stagnatie of een tijdelijke stijging van de afvoeren en peilen leiden. Vanaf Lo-Fintele en verder afwaarts zal dit mogelijks wel zorgen voor een tijdelijke stagnatie van de peilen, maar daarna zal de dalende trend zich wel verderzetten.
Ondanks diverse berichten in de pers over lekken aan de winterdijk kan er gesteld worden dat de dijk nog steeds zijn volledige functionaliteit behoudt. Doordat de toestand ter plaatse continu gemonitord wordt, kon op zaterdag vrij snel een doorsijpeling gedetecteerd worden. Er werd een amfibiekraan ter plaatse gebracht die de noodzakelijke herstellingen meteen uitvoerde, waardoor de toestand nu opnieuw onder controle is. Een verdere daling van het waterniveau zal ook de druk op de winterdijk verder doen dalen. Dankzij de nauwgezette monitoring werd ook vandaag opnieuw een doorsijpeling aan de winterdijk vastgesteld. Een team kwam meteen ter plaatse voor de nodige herstellingswerken.
Als het meest pessimistische weermodel zou komen, volgt er mogelijks in de loop van de namiddag en avond wel een significante stijging van het waterpeil. Verwacht wordt dat deze het maximale peil van de voorbije weken niet meer zouden bereiken. Lokaal betekent dit dan dat mogelijks opnieuw een aantal waakdrempels (in Roesbrugge en Woumen) overschreden worden. Enkel aan de Fintele kan in het slechtste geval de alarmdrempel opnieuw overschreden worden.
Het blijft dus uitkijken en bang afwachten vandaag. Maar wanneer dan de aangekondigde drogere periode inzet, zal een verdere algemene daling van de waterpeilen zich doorzetten. Op tal van plaatsen zullen de hoge waterstanden wel nog geruime tijd aanhouden.
In de regio van de Heulebeek (Ledegem – Wevelgem – Moorslede) is de toestand onder controle en werd ondertussen de operationele fase beëindigd. Een aantal kleinere pompen blijft ter plaatse behouden. Ook de in allerijl opgetrokken nooddijk zal er behouden blijven.
Omdat de neerslaghoeveelheden onduidelijk zijn, blijven zeker nog tot eind deze week alle pompinstallaties stand-by in de Westhoek. Ook de pompen die op dit moment niet langer nodig zijn. De voorraad aan zandzakken die meer dan aangevuld is en de zandzakvulmachines blijven om die reden ook ter plaatse.
Minder interventies
Het aantal interventies voor wateroverlast door de brandweer is aanzienlijk gedaald en de hulpdiensten schakelen opnieuw over naar hun reguliere werking. Wel zijn er nog verhoogde controles op de naleving van het vaarverbod in het IJzerbekken. Ook het aantal meldingen van aangetroffen oorlogsmunitie, die door de overstromingen boven kwam drijven, is recent aanzienlijk toegenomen. De politiediensten wijzen erop dat de reguliere werking hiervoor verder kan aangehouden blijven.
Evacuaties
Bewoners die de voorbije dagen geëvacueerd werden en naar hun woning willen terugkeren moeten contact opnemen met het nummer 051 46 08 41. Het multidisciplinair team van de CP-OPS zal elke vraag afzonderlijk beoordelen op basis van o.a. de volgende criteria:
De bereikbaarheid van de woning (hoe hoog staat het water nog in de straat)
De veiligheid in de woning. Dit zal gezamenlijk bekeken worden door de netbeheerder Fluvius en de brandweer
Van zodra de woning veilig verklaard wordt, zullen de betrokkenen hierover verwittigd worden.
Het infonummer voor de bevolking is sinds vandaag niet langer actief. Wie vragen heeft met betrekking tot de wateroverlast in de provincie West-Vlaanderen kan wel nog steeds terecht op de site van Brandweer Westhoek via https://brandweerwesthoek.be/veelgestelde-vragen…/ en https://brandweerwesthoek.be/wat-te-doen-na-wateroverlast/
Daarnaast zullen ook informatievergaderingen voor de getroffen bewoners ingericht worden. Dit zal regionaal gebeuren, afzonderlijk voor respectievelijk de regio Poperinge-Ieper, de regio Houthulst-Lo-Reninge-Diksmuide en de regio Ledegem-Wevelgem-Moorslede. Ze gaan pas door wanneer er zicht is op de erkenning van de ramp door de Vlaamse overheid.
Belangrijke nummers
– Voor niet-dringende brandweerhulp en de aanvraag van zandzakken: gebruik het e-loket www.1722.be of bel 1722.
– Bel 112 voor levensbedreigend situaties
– Gebruik het nummer 051/46 08 91 indien u geëvacueerd werd en wil weten of een terugkeer veilig en mogelijk is.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.