Home > WestClassic vzw gehuldigd voor 34 jaar klassieke muziek in de Westhoek

WestClassic vzw gehuldigd voor 34 jaar klassieke muziek in de Westhoek

Geschreven op 25 november 2019 om 09:16 door Mario De Wilde

Afgelopen weekeinde werden de bestuursleden van WestClassic vzw in Cultuurcentrum Het Perron Ieper gehuldigd voor hun jarenlange inzet op vlak van klassieke muziek in de regio. Het bestuur geeft nu de fakkel door aan een nieuwe bovenlokale samenwerking tussen de cultuurcentra en de academies voor muziek en woord van Ieper, Poperinge, Heuvelland en Zonnebeke. WestClassic vzw werd in 1985 opgericht door Wilfried Vermeulen. Daarvoor al (in de jaren 70) was Wilfried Vermeulen actief als organisator van jazzconcerten. Gedurende 34 seizoenen programmeerde WestClassic vzw klassieke muziek in de regio Ieper – Poperinge. Zij fungeerden als exclusieve partner van zowel het cultuurcentrum Ieper als Poperinge: hun programmatie was complementair aan wat de culturele centra aanboden. Tot 2015 bleef Wilfried Vermeulen voorzitter van de vzw, waarvoor hij ook de Prijs Van Wonterghem-De Branbandere ontving in 2017. Vanaf 2015 nam Rinda Vandromme het roer van de organisatie over.

Met de financiële steun van de provincie West-Vlaanderen, de stad Ieper en Poperinge en heel wat trouwe sponsors organiseerde WestClassic vzw ieder seizoen een hoogstaande reeks van 6 concerten. Deze concerten bouwden een trouw publiek op, waarbij ook extra inspanningen gedaan werden om jonge mensen warm te maken voor klassieke muziek. Grote namen uit de wereld van de klassieke muziek (zoals tal van laureaten van de Elisabethwedstrijd) vonden via WestClassic de weg naar onze regio. Daarnaast boden ze een podium aan jonge (vaak Vlaamse) beginnende ensembles, die zo de kans kregen om te groeien in hun uitvoeringspraktijk.

Nu geeft WestClassic vzw de fakkel door aan een nieuwe bovenlokale samenwerking tussen de cultuurcentra en de academies voor muziek en woord van Ieper, Poperinge, Heuvelland en Zonnebeke. Hiervoor ontvingen zij een positief advies van de commissie cultuur van De Vlaamse Overheid.
Dit seizoen worden er in Ieper al 3 klassieke concerten gebundeld in een abo klassiek. Vanaf seizoen 2020-2021 gaat de bovenlokale samenwerking echt van start en gaan ze verder op de weg die WestClassic vzw uitstippelde: 6 klassieke topconcerten organiseren op verschillende, soms verrassende concertlocaties in de regio. Daarbij wordt er, in samenwerking met de academies voor muziek en woord van Ieper en Poperinge, extra aandacht besteed aan educatieve werking rond klassieke muziek.

Meer info over de klassieke concerten: www.hetperron.be

Foto copyright Stad Ieper, Caroline Dewilde: de leden van het bestuur WestClassic vzw: Rinda Vandromme (voorzitter), Wilfried Vermeulen, Dominique Gardin, Paul Dejaegher, Dries Louage, Luc Deconinck)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.