Home > West-Vlamingen staan bekend als harde werkers maar afbraakwerken zijn niet zonder gevaar

West-Vlamingen staan bekend als harde werkers maar afbraakwerken zijn niet zonder gevaar

Geschreven op 22 november 2021 om 09:09 door Mario De Wilde

West-Vlamingen zijn gekend als harde werkers. Noeste arbeid verrichten is voor hen geen probleem, zowel in hun job als tijdens hun vrije tijd. Aangezien het in de meest westelijke provincie van ons land zo mooi wonen is, steken veel West-Vlamingen met plezier een handje toe tijdens verbouwingen. Een echte West-Vlaming is dan ook niet bang om de sloophamer boven te halen, al is dat niet altijd zonder gevaar.

Bezint eer ge begint

Afbraakwerken, is het niet iets wat we allemaal wel eens graag doen? Muren slopen, je uitleven met hamer en beitel en je frustraties even wegkloppen. Het kan zelfs deugd doen. Maar voor je effectief die sloophamer boven haalt, moet je goed nadenken over wat je precies wil afbreken. Te veel wegbreken, zal immers voor extra werk zorgen, net als te weinig afbreken. Gebruik het juiste materiaal voor deze afbraakwerken en vergeet je Atlas werkschoenen niet aan te trekken om je voeten te beschermen. Ook een helm, mondmasker en stofbril beschermen je tegen stof en vallende brokstukken. Denk eraan om gas, water en elektriciteit op voorhand af te sluiten om ongelukken te vermijden.

Bekijk de plannen

Misschien wil je een bepaalde muur of balk uitbreken omdat die niet past in het interieur dat je voor ogen hebt? Voor je begint te slopen, raadpleeg je best even de plannen van je woning. Misschien is het wel een dragende muur en als je die afbreekt, riskeer je dat je huis als een kaartenhuisje ineen valt. Ben je niet zeker of het een dragende muur is, vraag dan raad aan iemand met kennis van zaken. Als je besluit om een dragende muur uit te breken, heb je daar het advies van een architect voor nodig én een bouwvergunning. Ook een schouw mag je niet zomaar afbreken, omdat die – zeker in oudere huizen – vaak een dragende functie heeft. Breek je die toch af, dan zal je balken of palen moeten voorzien om de muren errond te stutten.

Verwittig je buren

Bij sloop- en afbraakwerken komt heel wat stof vrij en maak je veel lawaai. Het is dan ook een goed idee om je buren op de hoogte te brengen van de werken die je zal uitvoeren. Doe je afbraakwerken in een halfopen bebouwing of rijhuis, denk er dan aan om foto’s te nemen van de aangrenzende muren. Zo kan je achteraf aantonen dat bestaande scheuren in de muur er niet gekomen zijn door jouw afbraakwerken.

Wees voorzichtig met bouwafval

Het is wellicht al duidelijk dat je je tijdens afbraakwerken goed moet beschermen, bijvoorbeeld door het dragen van Grisport werkschoenen. Maar je moet je ook beschermen tegen de stoffen die vrijkomen bij bouwafval. Zeker in oude huizen werd vroeger veel asbest gebruikt, dat je nu nog steeds terugvindt in bijvoorbeeld golfplaten of afvoerpijpen. Asbest is kankerverwekkend, dus trek een beschermend pak aan en wees heel voorzichtig.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.