Home > West-Vlamingen Sarah en Anton (Vegansa) worden eerste ambassadeurs ‘Week zonder Vlees’

West-Vlamingen Sarah en Anton (Vegansa) worden eerste ambassadeurs ‘Week zonder Vlees’

Geschreven op 28 september 2023 om 09:35 door Mario De Wilde

Sarah Claeys en Anton Huilmand, oprichters en beheerders van Vegansa, verkozen tot Best Catering bij de Veggie Awards 2023, worden voor de provincie West-Vlaanderen, de allereerste ambassadeurs van de allereerste editie van Week Zonder Vlees in België (weekzondervlees.be), die plaatsvindt van 23 tot 29 oktober 2023.

Inderdaad, nog ruim drie weken te gaan en het is zover! Dan vindt de eerste uitgave van de Week Zonder Vlees in België plaats. De campagne kon meteen rekenen op de massale steun van 29 partners uit de voedingswereld en daarbuiten. Zo gaan van 23 t/m 29 oktober onder meer partners uit de grootdistributie acties opzetten rondom vega op de winkelvloer, merken hun vegetarische producten extra in de kijker spelen en andere partners speciale Week Zonder Vlees recepten aanbieden op het menu.

Ambassadeurs Sarah en Anton

Sinds vandaag krijgt Week Zonder Vlees België 2023 ook een eigen gezicht in alle Vlaamse provincies van het land. In West-Vlaanderen nemen Sarah Claeys en Anton Huilmand, oprichters en beheerders van Vegansa, verkozen tot Best Catering bij de Veggie Awards 2023, graag de rol van ambassadeur van deze positieve en inclusieve campagne die tot doel heeft een positief impact teweeg te brengen op het klimaat : “Wij staan volledig achter het initiatief van de Week Zonder Vlees en zetten ons daarom graag in als ambassadeurs. We zetten graag de schijnwerpers op de positieve impact die deze week heeft op ons waterverbruik, de CO2-uitstoot, ons lichaam, en nog zo veel meer. Er worden recepten gedeeld, er zijn tips en tricks voor alternatieven, en vragen over voedingsstoffen worden beantwoord. En dit alles zul je ook nog eens delen met alle andere deelnemers! Kortom: je staat er niet alleen voor.”

De ambassadeurs zetten zich actief in om zoveel mogelijk Belgen aan te moedigen om deel te nemen aan de campagne, onder meer door het organiseren van evenementen en het publiceren en delen van eigen tips & tricks, recepten en speciale acties in hun zaak.

Een week zonder vlees: het verschil in cijfers

Met de Week Zonder Vlees roept de organisatie de deelnemers op om een week het vlees te laten staan en een flexitarisch eetpatroon aan te kweken, waarbij dierlijke producten worden afgewisseld met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dagje geen vlees eten is immers een kleine moeite, met een enorm positieve impact op mens, dier en klimaat. Door geen vlees te consumeren tijdens de Week Zonder Vlees verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart namelijk wel 18,3 kg aan CO2-equivalenten, ofwel broeikasgassen. Dit komt neer op zo’n 95 km autorijden!

Ondersteuning Europese Commissie

Deze eerste Belgische editie vormt de eerste stap in de Europese uitrol van dit van oorsprong Nederlands initiatief. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de financiële tussenkomst van de Europese Commissie, in het kader van haar Green Deal, dankzij de financiering van het overkoepelende LIKE-A-PRO project. In hun Evaluation Summary Report voor de toekenning van de subsidie aan het LIKE-A-PRO project (https://www.like-a-pro.eu/) stelt de commissie:

“De belangstelling van Europeanen voor alternatieve eiwitten wordt duidelijk en deze trend is de perfecte basis voor de verschuiving naar duurzame en gezonde voeding en voedselsystemen, in overeenstemming met de ambities van de Green Deal van de EU, de “Farm to Fork”-strategie en de klimaatdoelstellingen van de EU. Toch bestaat er nog een kloof tussen interesse en consumptie, te wijten aan obstakels in de voedselomgeving, zoals een beperkt productaanbod, suboptimale productsmaak, geïsoleerde productplaatsing in winkels of menu’s, enz. Zonder deze obstakels te overwinnen zullen alternatieve eiwitten een niche blijven. LIKE-A-PRO streeft ernaar alternatieve eiwitten mainstream te maken door ze toegankelijk, beschikbaar en aanvaardbaar te maken voor iedereen (van kinderen tot ouderen, kwetsbare groepen) en overal (in heel Europa, in stedelijke, peri-urbane en landelijke gebieden).”

Meedoen: laagdrempelig én eenvoudig

Iedereen kan meedoen door zich op www.weekzondervlees.be eenvoudig aan te melden om mee te doen. Deelnemers worden regelmatig op de hoogte gehouden door middel van een nieuwsbrief vol tips en inspiratie. Tijdens de Week krijgen zij toegang tot het kickstart magazine en speciale Belgische Week Zonder Vlees recepten, om zeven dagen lang genoeg inspiratie op te doen om te genieten van de lekkerste vegetarische en plantaardige gerechten.

Alle info op www.weekzondervlees.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.