Home > West-Vlamingen Lander Vannieuwenburg en Remi Impe winnaars van grootste schrijnwerkerswedstrijd van België

West-Vlamingen Lander Vannieuwenburg en Remi Impe winnaars van grootste schrijnwerkerswedstrijd van België

Geschreven op 6 juni 2022 om 13:54 door Mario De Wilde

Merel Van den Bergh van het GITOK Kalmthout (TSO), Lander Vannieuwenburg van het KTA Brugge (BSO) en Remi Impe van BuSO De Ster Tielt (BuSO) werden vrijdag uitgeroepen tot winnaars van de Vlaamse Houtproef, de grootste schrijnwerkerswedstrijd van ons land. Zij ontvingen vrijdagavond hun trofee uit handen van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Aan de wedstrijd, die op donderdag 21 april plaatsvond, namen 875 leerlingen uit 58 scholen van over heel Vlaanderen deel. De leerlingen uit de richting hout of schrijnwerkerij in de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs (BuSO / BSO / TSO) kregen één dag tijd om een werkstuk te maken dat ze vooraf niet kenden. Dit jaar was dat een onregelmatig houten tafeltje. Het stuk was zo ontworpen dat de leerlingen verschillende houtbewerkingstechnieken moesten toepassen (zowel manueel als machinaal) en met verschillende houtsoorten moeten werken.
Een vakjury van ervaren schrijnwerkers evalueerde vervolgens de werkstukken en riep per provincie een winnaar uit. Die winnaars stootten ook door naar het tweede luik van de wedstrijd, waarbij stukken uit heel Vlaanderen met elkaar vergeleken werden. Aan het eind wordt per studierichting (BuSO / BSO / TSO) een winnaar voor heel Vlaanderen uitgeroepen.

Alle finalisten verzamelden op vrijdag 3 juni om 19 uur in de gebouwen van de Confederatie Bouw in Sint-Niklaas (Stationsplein 1, 9100 Sint-Niklaas). Daar werden de winnaars bekendgemaakt door Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.

De Laureaten:

TSO
1 Merel Van den Bergh – GITOK Kalmthout
2 Baer Knippenbergh – Mosa-RT Maaseik
3 Thibo Laseure – VTI Veurne

BSO
1 Lander Vannieuwenburg – KTA Brugge
2 Daniel van Geneijgen – Mosa-RT Maaseik
3 Axl Kapitein – VITO Hoogstraten

BUSO
1 Remi Impe – BuSO De Ster Tielt
2 Gabriël Vermulst – Sint-Janshof Mechelen
3 Bjarne Meus – BuSO Sint-Jansberg Maaseik

Over de Vlaamse Houtproef

De Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers wil met deze wedstrijd het belang van praktijklessen onder de aandacht brengen. Door de coronapandemie en het vele deeltijdse afstandsonderwijs hebben de leerlingen de afgelopen twee jaar immers veel praktijkuren gemist. En dat is geen goede zaak, aangezien de praktische vaardigheden van leerlingen al jaren achteruitgaan.
Het beroep van schrijnwerker behoort in Vlaanderen sinds jaar en dag tot de knelpuntberoepen. Schrijnwerkerijen hebben de grootste moeite om geschoold, vakbekwaam personeel te vinden.

Meer info en een overzicht van de deelnemende scholen op www.houtproef.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.