Home > West-Vlaanderen verlengt titel ‘Fair Trade Provincie’

West-Vlaanderen verlengt titel ‘Fair Trade Provincie’

Geschreven op 9 januari 2020 om 16:28 door Mario De Wilde

De Provincie West-Vlaanderen mag zich ‘Fair Trade Provincie’ blijven noemen. Het herbevestigingsdossier van de Provincie werd door de Oxfam Wereldwinkels, Rikolto, 11.11.11 en Fairtrade Belgium in december 2019 goedgekeurd. West-Vlaanderen is al sinds 2013 ‘Fair Trade Provincie’. De titel geeft aan dat de Provincie en haar gemeenten eerlijke handel wereldwijd en lokale duurzame landbouw een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.

Vijf criteria en een nieuw verhaal

De goedkeuring betekent dat de Provincie de vijf opgelegde criteria vervult, zoals de communicatie naar het breed publiek, de ondersteuning van gemeenten en het eigen aankoopbeleid. Zo worden in alle provinciale instellingen enkel fairtrade koffie, thee en fruitsap geschonken en werkt de Provincie voor alle recepties met lokale traiteurs die lokale producten serveren. De campagne Fair Trade Gemeente onderging in 2019 een update met een nieuw verhaal: ‘Fair Trade Begint Hier’. De campagne werd daarbij opengetrokken naar een lokaal en duurzaam verhaal. Dezelfde aanpassing werd bij de Provincie doorgevoerd voor de campagne Fair Trade Provincie. Er moet jaarlijks een herbevestigingsdossier worden ingediend.

Engagement en inspanningen

De partners loven het engagement en impactvolle acties van de Provincie en zijn onder de indruk van de aangekochte volumes aan eerlijke producten, het netwerkevenement ‘Goed Geboerd’ naar aanleiding van onder meer 5 jaar Fair Trade Provincie en de scholenwerking GoodFood@school waarbij het de bedoeling is zoveel mogelijk lagere en middelbare scholen aan te zetten tot een actief duurzaam voedingsbeleid. De voorbije jaren werd binnen de Provincie samengewerkt om op zoveel mogelijk manieren de titel Fair Trade Provincie waardig te dragen. Dat deed en doet het provinciebestuur onder meer door het promoten en ondersteunen van lokale en duurzame voedselproductie en -consumptie. Maar ook de samenwerking met partners buiten het bestuur, bijvoorbeeld landbouwers, NGO’s, gemeentes,… was, is en blijft een meerwaarde voor het werken rond Fair Trade. Fair Trade trekt de Provincie ook de kaart van de korte keten, seizoensgebonden voedselproductie, bioproducten en minder vlees.

www.west-vlaanderen.be/fairtrade

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.