Home > West-Vlaanderen hoopt op soepeler test- en inreisbeleid voor Britten tegen herfstverlof

West-Vlaanderen hoopt op soepeler test- en inreisbeleid voor Britten tegen herfstverlof

Geschreven op 13 oktober 2021 om 08:25 door Mario De Wilde

Reizen tussen het Verenigd Koninkrijk en België stoot momenteel op een aantal covid-gerelateerde drempels. Zo moeten ook volledig gevaccineerde Britten nog steeds een test ondergaan vooraleer ze naar België kunnen reizen. “Het toerisme naar onze kunststeden of naar de Westhoek bijvoorbeeld lijdt daar sterk onder”, stelt West-Vlaams Kamerlid en Brugs schepen Jasper Pillen. Een aangepaste regeling om de Britten te laten genieten van een soepeler testbeleid om België in te reizen is noodzakelijk. “Op die manier kunnen Britten tegen het herfsttverlof en Wapenstilstand eenvoudig ons land bezoeken”, aldus Pillen.

De combinatie van de Brexit en de coronacrisis zorgen ervoor voor dat Britten vandaag moeizaam ons land in kunnen reizen. Brexit maakt van het Verenigd Koninkrijk een zogenaamd derde land. Samen met covid-19 zorgt dat ervoor dat Britten naast hun vaccinatiecertificaat ook een negatieve PCR-test moeten voorleggen. Een grote financiële aderlating dreigt voor onder meer het toerisme in de Westhoek. Ook in Brugge zijn er amper Britten. Uit een recente bevragingblijkt dat Britten momenteel slechts 2,2% vertegenwoordigen van de toeristen, normaal ligt dat aandeel op 25 à 30%.

Kamerlid en Brugs schepen Jasper Pillen legt uit: “De herdenkingsdagen en -plechtigheden staan voor voor de deur. Britse toeristen zakken normaal massaal af naar ons land. Dit jaar dreigen ze echter af te haken omwille van alle administratieve rompslomp die komt kijken bij een reis naar ons land.” Eerder werkten Spanje en Frankrijk al een alternatieve regeling uit ten aanzien van de Britten. Die regeling zorgde ervoor dat het herdenkingstoerisme gevrijwaard bleef. Kamerlid Pillen verzoekt de federale regering hetzelfde te doen: “Er moet actie ondernomen worden op federaal niveau. België moet de Spaans-Franse werkwijze volgen zodat we Britse toeristen en scholen een versoepeling kunnen garanderen en zodat ze hun reis alsnog plannen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.