Home > West-Vlaanderen gaat de opmars van Aziatische Hoornaars stoppen met zendertjes

West-Vlaanderen gaat de opmars van Aziatische Hoornaars stoppen met zendertjes

Geschreven op 12 april 2023 om 14:15 door Mario De Wilde

Voor het eerst krijgen West-Vlaanderen Aziatische Hoornaars een zendertje mee. Dat laat verdelgers toe de nesten te ontdekken. De Aziatische hoornaar is een invasieve wesp, die de inheemse soorten verdringt. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Eerst vangen ze de wesp met een lokmiddel om ze dan te verdoven. Vervolgens maken ze de Hoornaar vast op een plastic plaatje, waardoor ze dan een zendertje aan de wesp kunnen bevestigen. Maar de zenders zijn duur. “Zo’n zendertje kost momenteel rond de 300 euro per stuk. Er hangt daar een klein lusje aan en met een stevige draad, die we bevestigen aan de onderzijde van de Hoornaar”, vertelt Dominique Soete van Vespa-Watch, het Vlaams meldpunt voor nesten van Aziatische hoornaar. (Lees verder onder de foto)

Vespa-Watch is het Vlaams meldpunt voor nesten van Aziatische hoornaar.

Uw meldingen zijn nuttig voor de monitoring en het onderzoek van de soort in Vlaanderen. Het melden van individuele hoornaars kan ons helpen om nesten op te sporen.

Meld een nest of meld een individu via waarnemingen.be of inaturalist.org.

Waarom is de Aziatische hoornaar schadelijk?

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een wespensoort uit zuidoost China. Sinds 2016 is de soort ook aanwezig in België. We noemen ze een ‘invasieve exoot’:

  • De soort kwam hier oorspronkelijk niet voor, maar neemt nu snel in aantal toe en is al verspreid over geheel Vlaanderen.
  • Ze valt honingbijen en andere inheemse insecten aan, die onze bloemen en planten bestuiven.

Hoe herken ik een Aziatische hoornaar?

Zie herkenning.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.