Home > West-Vlaamse topsommeliers gaan samen in zee

West-Vlaamse topsommeliers gaan samen in zee

Geschreven op 16 maart 2021 om 17:08 door Mario De Wilde

Sinds kort slaan Belgische topsommeliers Benoît Couderé en Dries Corneillie hun handen in elkaar en richten ze een nieuwe wijnhandel op, onder de klinkende naam ‘Santé’. Benoît en Dries hadden de laatste jaren hun eigen wijnhandel in bijberoep (resp. Vins de Benoît en D.VINUM) en bundelen nu hun krachten tot een groter en professioneler geheel. Met het samenbrengen van hun wijnhandels staan beide wijnheren voor een betere service, een optimale prijs/kwaliteitsverhouding en een maximaal aanbod aan wijnen van eigen import.

Santé Wines is een dynamische en innovatieve wijnhandel die de klassieke paden durft te verlaten. De allergrootste prioriteit bij het selecteren van de wijnen is de zoektocht naar authentieke producten die in balans zijn en typerend voor hun druif en regio. Grenzeloos respect voor de mens en natuur zijn daarbij primordiaal. Veel wijnen zijn biologisch gecertificeerd, omdat Santé Wines duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Daarom gaan Dries en Benoît constant op zoek naar wijnbouwers die hier aandacht aan besteden.

Als het over wijn gaat zijn Benoît en Dries niet aan hun proefstuk toe, Benoît werkte als chef-sommelier in topzaken zoals Le Bistrot d’Eygalières** en De Karmeliet*** en werd in 2015 Beste Sommelier van België. De laatste jaren werkte Benoît in het management van een grote retailgroep en deed zo op vlak van de handel in wijn immense ervaring op.
Dries werkte onder andere als hoofdsommelier in Hertog Jan*** en nu nog steeds in De Jonkman**. Dries werd vorig jaar 2e Beste Sommelier van België en won de Ruinart Trofee.

Benoît: “Dries en ik hebben jarenlang op het hoogste niveau van de Belgische gastronomie gewerkt en weten als geen ander hoe de wijnwereld in elkaar steekt. Als we onze jaren ervaring samentellen komen we aan meer dan 35 jaar unieke ervaring in de wijnbusiness. Door zelf aan wijnimport -en -handel te doen, staan we dichter én bij de producent én bij onze eindklant!”

Beleving en advies
Door de jarenlange ervaring van Dries & Benoît komt het verlenen van doelgericht en correct advies op de eerste plaats. Ook via de online webshop santewines.be is het uitgangspunt ‘op een zo eenvoudig mogelijke manier, de correcte wijn aan de klant voorstellen’. Naast het gewoon ‘kiezen en kopen’ wordt er ook ingespeeld op het ontdekken en beleven van wijn. De wijnabonnementen zorgen voor maandelijks – thuis geleverde – verrassingen voor ieders budget. Zo heb je al maandelijks 2 flessen wijn voor nog geen 30 euro, thuis geleverd, met info van de sommeliers, passend in het seizoen én bij de gerechten van dat seizoen. Er is trouwens ook een compleet ‘Food & Wine’-gedeelte op de site, waar bezoekers aan de hand van hun gerecht de juiste wijn voorgesteld krijgen.

Als eigentijdse sommeliers in hart en nieren, zetten deze kraakfrisse wijnhandelaars hun rijke ervaring ten dienste van de moderne consument en collega sommeliers.
Daarom gaan zij empatisch met de moderne wijnliefhebber meedenken. Accenten als vegan, bio, gezond, korte keten, lokaal geproduceerd, en CO2 vrij zijn ook in de wijnwereld brandend actueel. Dries en Benoît vertaalden deze maatschappelijke accenten mee in hun portfolio. Dries: ”Onze eigen voorkeur is onbelangrijk, de voorkeur van onze klanten is onze zorg en verdient onze totale aandacht. We nemen deze sterkte uit onze sommelierwereld mee in Santé Wines.” Mee daardoor willen de heren ook restauranthouders bijstaan voor het samenstellen van hun wijnkaart en de link naar hun menukaart, maar evenzeer het stockbeheer en de juiste prijssetting. Met dit dienstenpakket nemen Dries en Benoît een unieke plaats in op de ruime wijnhandelmarkt.

Ondernemen in een crisis
De twee heren kregen vaak de opmerking of het wel een goed idee was om net nu te starten, ten tijde van een crisis. “In een onzekere periode een nieuwe onderneming starten brengt toch wat risico’s met zich mee.”, wordt veel gezegd
Dries: “Door de crisis zijn alle restaurants gesloten en zat ik sinds half oktober met een lege agenda en kon ik mijn fulltime job als sommelier niet meer uitoefenen. Zo’n plotse leegte zorgt voor zuurstof in het hoofd en dat zette onze plannen in een immense stroomversnelling. We hebben de vrije tijd, door de crisis opgedrongen, positief benut en staan daardoor op vandaag sterker voorbereid dan we ooit voor ogen hadden. Al hopen we natuurlijk dat de horecasector spoedig terug aan het werk mag!”

Evenementen
Santé Wines wil in de toekomst verschillende evenementen organiseren zodat wijnliefhebbers hun wijnen kunnen komen proeven en ontdekken. Wanneer dit concreet zal zijn, kan nog niet gezegd worden omwille van de onzekere situatie door COVID19.

Waar?
Santé Wines zal voorlopig geen fysieke winkel hebben. Er wordt gestart met de online webshop  www.santewines.be

2 reacties

Christine
Geschreven op 2021-03-16 18:18:21
Trots op mijn neef Dries. Ik kijk al uit naar de 1ste wijnproeverij na de COVID. Veel succes aan Dries en Benoit!
Regine Creus
Geschreven op 2021-03-16 17:32:09
Ik vind het een heel mooi artikel, mooie reclame voor de zaak van onze zoon Dries Corneillie en Benoit , ik wens hun alle succes toe .bedankt voor dit mooi artikel te schrijven.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.