Home > West-Vlaamse topkaas ‘Old Farmdal’ verovert na de ruimte nu ook de USA

West-Vlaamse topkaas ‘Old Farmdal’ verovert na de ruimte nu ook de USA

Geschreven op 17 maart 2021 om 14:22 door Mario De Wilde

Astronauten in het Internationaal Space Station ontbijten sinds kort met Old Farmdal, een West-Vlaamse topkaas die Kaasaffineurs Van Tricht naar de VS exporteert en van daaruit de ruimte laat insturen. Sinds kort krijgen de astronauten aan boord van het ISS (International Space Station) Old Farmdal kaas geleverd. Kaasaffineurs Van Tricht exporteert al enige jaren de bijzondere kaas naar de VS. Astronaut Shannon Walker die sinds 15 november 2020 in het ISS actief is, zette fijne kaas recent op haar boodschappenlijstje en kreeg tot haar plezier deze smaakvolle kaas prompt geleverd. Zo kan ze samen met haar drie Amerikaanse, twee Russische en een Japanse collega tijdens hun missie op zo’n 408 kilometer hoogte van de West-Vlaamse delicatesse genieten.

“Uiteraard ben ik verwonderd maar het is toch niet helemaal een verrassing wanneer ik zie hoe Old Farmdal op relatief korte tijd bijzonder populair is geworden in de Verenigde Staten,” aldus Frederic Van Tricht in een eerste reactie op het ongewone nieuws. “We exporteren al een aantal jaren de kazen van kaasmakerij Old Groendal uit Rumbeke naar de VS en hebben met Columbia Cheese een verdeler die in 47 van de 50 staten actief is.” Columbia Cheese geniet in de VS van een uitzonderlijke reputatie als kaasverdeler omdat deze zeer bewust kiest voor een beperkt gamma van uitsluitend internationale vermaarde topkazen.

Old Farmdal wordt volgens de principes van Gouda kazen gemaakt met gepasteuriseerde melk, afkomstig van West-Vlaamse koeien, waaraan een vegetarisch stremsel wordt toegevoegd.  Old Farmdal wordt geprezen omdat de kaas voor zijn leeftijd van circa negen maanden opmerkelijke kwaliteiten toont. “De kaas heeft nog een romig, smeuïg karakter met daarnaast de aanzet van fijne rijpingskristallen en een complexe, rijke smaak,” aldus kaasspecialist Frederic Van Tricht die geen idee heeft waarom Shannon Walker precies deze kaas waardeert. “Ik heb gelezen dat haar man eveneens astronaut is en dat ze als wetenschappers in hun vrije tijd op aarde vooral graag koken en van lekker eten houden. Mogelijk zorgt Old Farmdal voor een smakelijke connectie met het dagelijks leven hier op aarde en is het een herinnering voor haar hoe goed we het hier hebben,” aldus Frederic van Tricht.

In de eigen hoevewinkel kan je terecht voor alle smakelijke kazen, boter en karnemelk. Daarnaast bieden we ook nog lekkernijen aan van collega-hoeveproducenten: ijsroom, confituur, yoghurt, chocopasta, fruitsap, granovi, enz. Indien de winkel niet open is, kan je altijd terecht in de eigen zuivelautomaat

Adres: Koolzaadstraat 3, Roeselare

1 reactie

Gerard Rooryck
Geschreven op 2021-03-17 21:24:56
Formidabel en eengrote proficiat !!!!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.