Home > West-Vlaamse gouverneur roept weggebruikers op tot verdraagzaamheid en meldingsbereidheid

West-Vlaamse gouverneur roept weggebruikers op tot verdraagzaamheid en meldingsbereidheid

Geschreven op 23 september 2023 om 07:57 door Mario De Wilde

Gisteren werd in Houthulst de aftrap gegeven van de jaarlijkse campagne ‘Modder op de weg’. Reeds 23 jaar trapt de gouverneur de campagne af bij een gastgezin op een landbouwbedrijf in West-Vlaanderen bij de start van het oogstseizoen. Dit jaar gebeurde dit bij het landbouwbedrijf van Ives Sap en Nancy Courtens in Merkem.
Het weer in onze provincie is zeer wispelturig: een nat voorjaar en julimaand, een droge mei en junimaand. Dit is een uitdaging voor de landbouw. Maar ook de weggebruiker dient best rekening te houden met de weersomstandigheden en zijn/haar rijgedrag aan te passen.
Sensibilisering blijft belangrijk
Gouverneur Decaluwé: “We mogen blij zijn dat er nog landbouwgezinnen zijn die elke dag opnieuw het beste van zichzelf geven, om de maatschappij van voedsel te voorzien. En of het nu melk, groenten, vlees of aardappelen zijn, dit zijn nog altijd natuurproducten die niet zomaar in de winkelrekken terecht komen. De weersomstandigheden waarin de landbouwer zijn werk moet doen, wordt er niet gemakkelijker op. Als het geen droogte is, is het hevige regenval.”

“Met de campagne “modder op de weg” staan we hier om zowel bij steden/gemeenten, politiediensten, hulpverleningszones, de weggebruiker en de landbouwsector een gezonde portie goede wil te vragen. Goede wil om mee te werken aan de verkeersveiligheid in onze provincie In het verkeer gebeuren er maandelijks drama’s. Eind augustus zaten we aan 38 dodelijke verkeersongevallen in onze provincie. Dit ligt in de lijn van de voorbije jaren. De oorzaken en omstandigheden zijn divers, maar de vaakst voorkomende redenen zijn overdreven en onaangepaste snelheid, de verkeerde plaats op de weg en geen voorrang verlenen.”

“In het 37 punten Verkeersveiligheidsplan Vlaanderen 2021-2025 staat specifiek: Er worden extra sensibiliseringsacties uitgewerkt voor specifieke doelgroepen: landbouwvoertuigen.” In 56 van de 64 gemeenten bestaat er een” lokaal meldpunt” dat in staat om deze campagne kenbaar te maken, vragen te behartigen en tussen te komen indien nodig. “We willen het gebruik van de speciaal ontworpen verkeersborden door onder andere de landbouwers stimuleren waar werken aan de gang zijn en modder op de rijbaan kan komen. We vragen aan de gemeenten verkeersborden ter beschikking te stellen, hetzij via verkoop hetzij via een uitleensysteem We vragen aan de gemeenten en politiediensten om preventief toezicht te houden op risico wegen.”
Belangrijk blijft:
De verdraagzaamheid, het respect en begrip voor mekaar als weggebruiker en landbouwer
We doen dit via:
– Communicatie verhogen en diversifiëren
– Een actief beleid door de gemeenten stimuleren
– Samenwerking en infodeling tussen gemeente en politie versterken
– Pro actief toezicht en adequate reactie
1700 en meldpunt wegen
We willen dit jaar het belang van het tijdig melden van modder op de weg benadrukken en de meldingsbereidheid en verhogen bij de weggebruikers, om valpartijen en ongevallen te vermijden via 1700 en meldpuntwegen.be : zonder incidenten en als er geen verkeersbord staat. Merkt u modder op de weg, staat er geen speciaal ontworpen verkeersbord om de aandacht te trekken: meldt dit hetzij via het lokale meldpunt van uw gemeente hetzij via de 1700 of meldpuntwegen.be.
Waarmee kunnen lokale meldpunten bij steden/gemeenten een meerwaarde betekenen?
– Sensibilisering en communicatie naar weggebruikers en landbouwers in uw stad/gemeente vanaf de oogstperiode met als doel wederzijds respect en begrip opbrengen.
– Het gebruik van het verkeersbord “modder op de weg” stimuleren bij landbouwers in de periode dat ze aan het werk zijn op het veld, zelfs met de verkeersborden geplaatst als signaal, hebben sommige weggebruikers geen geduld en willen ze dat de weg onmiddellijk wordt opgekuist, dit is niet realistisch. De landbouwer moet de tijd krijgen om het land te bewerken. Het opkuisen moet zo dicht mogelijk aansluiten bij het beëindigen van de werkzaamheden. Het laten staan van de borden ’s nachts terwijl de activiteiten stil liggen, zonder de modder op te ruimen, is niet de bedoeling.
– Uitlenen van de verkeersborden of de offerte overmaken aan de landbouwers die interesse hebben die te kopen.
– Afspraken maken met lokale politie inzake preventief toezicht Op risicovolle plaatsen.
– Een snelle en adequate tussenkomst bij een melding van een incident maar ook bij een melding van enkel modder op de weg, om incidenten te vermijden. Proces-verbaal laten opstellen bij incidenten met een duidelijke weergave van de omstandigheden om de aansprakelijkheid te kunnen bepalen.

Ook de weggebruiker moet zijn/haar snelheid en rijgedrag aanpassen bij modder op de weg. Vooral zwakke weggebruikers zoals fietsers en motorrijders zijn hierbij kwetsbaar. Laten we valpartijen met maanden revalidatie, of erger, doden vermijden door allen actief deel te nemen aan deze campagne.

We vragen ook dat weggebruikers correct reageren bij incidenten zoals een val of verkeersongeval door de 101 en 112 te bellen of de app 112 te gebruiken.

Tessa Vandewalle, schepen van landbouw en mobiliteit: “Via de gemeentelijke website kan een aanvraagformulier worden ingevuld voor de aankoop van signalisatieborden “Modder op de weg”. De prijs voor twee borden bedraagt 35 euro, incl. een veiligheidsjasje. Er kwamen reeds 24 aanvragen binnen. De gemeente Houhulst wenst alle landbouwers alvast een veilig oogstseizoen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.