Home > West-Vlaamse fruittelers nodigen beleidsmakers uit op Fruit Myngheer en tonen troeven

West-Vlaamse fruittelers nodigen beleidsmakers uit op Fruit Myngheer en tonen troeven

Geschreven op 4 mei 2022 om 07:12 door Mario De Wilde

Met fleurige spandoeken en talloze bloesemactiviteiten vragen lokale fruittelers aandacht voor lokaal fruit. De West-Vlaamse fruittelers willen beleidsmakers kennis laten maken met de West-Vlaamse fruitteelt om hen zo de vele troeven van de lokale fruitteelt toe te lichten. Kiezen voor lekker fruit van bij ons: daar zijn alleen maar voordelen aan. Fruitteler zijn, dat is omgaan met risico’s – of dat nu het weer, ziektes of plagen, de schommelende markten,… zijn. De uitdagingen zijn groot. Om jaarrond Belgisch fruit tot bij de consument te brengen zijn ULO-cellen (Ultra Low Oxygen koelcellen om het fruit in rusttoestand te brengen) en een landbouwloods(en) een cruciaal onderdeel van een landbouwbedrijf. Maar ook seizoenhuisvesting en het vinden van voldoende arbeidskrachten staan bovenaan de agenda. Tegelijkertijd heeft de fruitteelt ook heel wat troeven uit te spelen op vlak van klimaatopwarming, biodiversiteit,… .

Het is essentieel dat beleidsmakers goed weten wat de impact op het terrein is van bepaalde beslissingen (vergunningen, personeel, …). Met Boerenbond organiseren we daarom gedurende de zomermaanden heel wat zomerstages voor politici om zo wederzijds info en ervaring te kunnen uitwisselen. Omdat deze stages positief onthaald worden en omdat fruittelers het belang van goede informatie-uitwisseling zeer belangrijk vinden, beperken ze zich niet tot de zomerstages alleen. Op dinsdagvoormiddag 3 mei nodigen onze leden fruittelers West-Vlaanderen een aantal regionale, provinciale, Vlaamse en federale politiekers en beleidsmakers uit voor een rondleiding op fruitbedrijf Myngheer, in Zuidschote (Ieper).
West-Vlaamse fruitteelt in cijfers
– Oppervlakte fruit in West-Vlaanderen = 766 ha (188 ha appel – 195 ha peer – 13 ha kersen – 77 ha kleinfruit – 70 ha wijnbouw – 159 ha aardbeien en 64 ha andere)
– Aantal fruitbedrijven West-Vlaanderen = 86 bedrijven met boomgaarden
* 44 bedrijven hardfruit
* 27 bedrijven wijnbouw
* 15 bedrijven andere teelten (kleinfruit, noten,…)
– 4,2% van het totaal Belgische fruitareaal wordt in West-Vlaanderen geproduceerd.
Foto: Boerenbond

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.