Home > West-Vlaamse Ateliers (Brugge, Izegem, Harelbeke en Sint-Kruis) zetten half mei hun deuren open

West-Vlaamse Ateliers (Brugge, Izegem, Harelbeke en Sint-Kruis) zetten half mei hun deuren open

Geschreven op 5 mei 2022 om 11:45 door Mario De Wilde

Eindelijk is het zover: meer dan 2000 kunstenaars in meer dan 1300 ateliers zetten de deuren van hun atelier open tijdens Atelier In Beeld. Tijdens dit groots open atelierweekend op 13, 14 en 15 mei kan men beeldende kunst ontdekken op de bijzondere plek waar het ontstaat: het atelier. Doorgaans zijn pottenkijkers er zelden welkom, maar tijdens Atelier in Beeld staan de deuren van de deelnemende kunstenaars wagenwijd open. Van schilderkunst tot digitale beeldvorming, van 3D-printing tot sculpturen en van letterkappen tot mixed media. Er valt zeer veel te zien en te ontdekken. Ateliers bezoeken is gratis en reserveren hoeft niet.

Voor de allereerste keer gaat Atelier In Beeld live door. Geen magischer plek dan het atelier, waar beeldend kunstenaars op ideeën broeden, schetsen maken en nieuwe technieken uitproberen. Het is een veilige cocon waar kunstenaars inspiratie zoeken en mogen prutsen, een plek waar beeldend werk een vaak zoekend proces doormaakt vooraleer het ‘af’ is. Atelier in Beeld is dan ook een uitgelezen moment om verrassend beeldend werk van minder bekende kunstenaars op een laagdrempelige manier te ontdekken en locaties binnen te stappen waar je anders nooit mag komen.

Grootste groepsateliers en kleine zolderkamers

Verwacht een enorme diversiteit: van grootse groepsateliers tot kleine zolderkamertjes, van op maat gebouwde werkplekken tot kunst aan keukentafels, van academies tot zorginstellingen, van jonge startende kunstenaars met ambitie tot gedreven senioren. Leer meer over het werkproces en de inspiratiebronnen van de kunstenaar, en praat op een hele persoonlijke en directe manier met de kunstenaar over zijn/haar/hun werk.

Deelnemende ateliers in West-Vlaanderen

Er valt heel wat te beleven en er is voor elk wat wils in West-Vlaanderen. Er is veel om tussen te kiezen, daarom lichten we enkele ateliers uit het programma als voorproefje. Benieuwd naar alle deelnemende ateliers? Ontdek ze op de website www.atelierinbeeld.be. Zoek er op handige kaart en lijst en filter op naam, stad of gemeente, openingsdagen en techniek. Hier staan heel wat interviews en videoportretten van deelnemende kunstenaars.

Eos Tee | De Tank in Brugge

Eos Tee heeft een atelier bij De Tank, een atelierorganisatie in Brugge. In haar werk combineert ze traditionele Chinese kalligrafie met de moderne westerse versie. De Tank biedt een 40-tal atelierruimtes aan voor beeldende kunstenaars, grafici, videomakers, ontwerpers, … De Tank is sinds 2017 nagenoeg onafgebroken volzet is, is zo is het een nieuwe broeihaard van creativiteit in Brugge, pal in het historisch centrum. Alle info vind je hier. Een videoportret van Eos Tee hier.

Eline Maes in Harelbeke

Eline Maes is een jonge kunstenares met een atelier achteraan in haar tuin. Daar trekt ze haar terug met verf, potloden en inkt, tussen oude foto’s, opgezette dieren en andere curiosa. Alle info vind je hier.

IKC Izegem

Het Izegems Keramiek Collectief, dat zijn een 90-tal mensen die ondertussen 18 jaar samenwerken in een grote loods. Met 10 draaitafels, een aparte ruimte voor opbouwwerk en glazuren en een buitenruimte met stooktechnieken is dit een levendige plek met/voor alle mogelijke keramiekdisciplines. Alle info vind je hier.

Pia Burrick in Sint-Kruis-Brugge

Welkom in een atelier vol licht! In het glasatelier van Pia worden glas-in-loodramen gemaakt en hersteld. Maar er zijn ook vrije creaties: collages, ge(brand)schilderde werken op glas en sculpturaal werk en installatie tonen de fantastische mogelijkheden van glas, met het licht in de hoofdrol. Alle info vind je hier.

PRAKTISCH 

Atelier in Beeld vindt plaats op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei in Vlaanderen en Brussel.  Op vrijdag 13 mei zijn ateliers open van 18u tot 22u . Op zaterdag 14 mei en zondag 15 mei zijn ateliers open van 10u tot 18u. De bezoeken aan de ateliers zijn gratis. Er hoeft niet gereserveerd te worden.  Niet alle ateliers zijn drie dagen open. Lees alle info en zoek en/of filter handig op www.atelierinbeeld.be.

Atelier in Beeld  is een project van Kunstwerkt. Kunstwerkt wil beoefenaars van beeldende kunst ondersteunen met een pittig aanbod aan vormingen, projecten en publicaties. Maar ook wie niet vertrouwd is met beeldende kunst is meer dan welkom. Het volledige aanbod is te vinden op www.kunstwerkt.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.