Home > Wervikse kaasmakerij Flandrien Kaas is voortaan ambassadeur ‘Lekker van bij ons

Wervikse kaasmakerij Flandrien Kaas is voortaan ambassadeur ‘Lekker van bij ons

Geschreven op 2 september 2021 om 12:26 door Mario De Wilde

Wervikse kaasmakerij Flandrien Kaas is voortaan ambassadeur ‘Lekker van bij ons. Met dat initiatief zetten het agentschap VLAM en Vlaams minister van Economie, Landbouw en Voeding Hilde Crevits lokale voedingsproducenten in de kijker, die kwaliteit, innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. “We zijn fier dat we deze titel mogen dragen. Ze illustreert perfect onze visie om met Flandrien Kaas een duurzaam product te maken, met passie voor het ambacht en respect voor de plaatselijke melkveehouders”, stellen eigenaars Jan en Helga Desmet.

Flandrien Kaas startte zijn productie in Wervik op in 2013. De kazen waren meteen een schot in de roos. Jaarlijks verwerkt de familiale kaasmakerij nu 15 miljoen liter melk tot kaasbollen, goed voor een productie van 1,5 miljoen kilo kaas per jaar. Begin dit jaar opende het bedrijf nog een nieuwe rijpingszaal om in totaal 1 miljoen kilo kaas op leeftijd te laten komen. Flandrien Kaas wordt immers afgerijpt op 4 leeftijden: Jong (6 weken), Gerijpt (6 maanden), Oud (12 maanden) en Grand Cru (18 maanden).
Duidelijke visie rond duurzaamheid
Jan Desmet: “We zijn in 2013 met heel veel enthousiasme aan ons project begonnen, maar ook met een heel duidelijke visie rond duurzaamheid. Alles start bij de selectie van de melk die we zelf ophalen bij landbouwbedrijven in de regio. Tijdens de productie speelt het vakmanschap van onze kaasmeesters een cruciale rol, om aan het einde van de rit een lekkere en kwaliteitsvolle kaas te waarborgen. We zijn een ambachtelijk bedrijf maar we zetten wel hedendaagse technologie in om in alle stappen van het proces de kwaliteit van ons product te kunnen opvolgen.”

Die keuze legde het bedrijf geen windeieren. Sinds de start is Flandrien Kaas uitgegroeid tot dé referentie in het gamma van de harde goudse kazen. De verschillende versies werden de afgelopen jaren bekroond met liefst zeven World Cheese Awards. Daar wordt nu ook de erkenning als ambassadeur “Lekker van bij ons” aan toegevoegd.

“Het ambassadeurschap is een gevolg van het charter Voedsel verbindt boer & burger, dat werd ondertekend door federaties en bedrijven uit de voedingssector, de handel en de horeca. Het charter wil de eigenheid van lokale, duurzaam geproduceerde en kwalitatieve voeding in de kijker stellen. Dat is ook waar wij voor staan met Flandrien Kaas en dus hebben we het charter mee ondertekend. Met veel trots zullen we onze titel als ambassadeur ‘Lekker van bij ons’ uitdragen”, stellen Jan en Helga Desmet.
Eigen receptenboek voor creatieve kaasfanaten
Heel wat Belgische topchefs werden al overtuigd door de kwaliteiten van Flandrien Kaas. Zo verwerkten o.m. Jeroen Meus, Kobe Desramaults en Martijn Defauw van Restaurant Rebelle uit Marke Flandrien in hun recepten. Maar ook wie zelf graag kookt, kan gerust met de Wervikse kaas aan de slag. Flandrien Kaas heeft immers een eigen receptenboek uitgewerkt, dat gratis beschikbaar is op de website www.flandrienkaas.be.

Kaasfanaten vinden er bereidingen in voor smaakvolle aperitiefhapjes en lekkere hoofdgerechten op basis van Flandrien Kaas. Denk aan Flandrienkoekjes, een herfstsalade, witloofrolletjes, een ovenschotel of Cannelloni met gehakt en Flandrien Kaas… Kortom: veel lekkers van bij ons!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.