Home > Wervik zet met zittende silhouetten een volgende stap in de strijd tegen eenzaamheid

Wervik zet met zittende silhouetten een volgende stap in de strijd tegen eenzaamheid

Geschreven op 27 november 2021 om 10:02 door Mario De Wilde

Vijf silhouetten op diverse banken in Wervik en deelgemeenten vragen aandacht voor eenzaamheid tijdens de coronacrisis. Met deze actie roept stad Wervik iedereen op om aandacht te hebben voor elkaar en stimuleert op die manier kleine – maar belangrijke – ontmoetingsmomenten tussen mensen. “Het gevoel van eenzaamheid piekt door de coronacrisis. Steeds meer mensen geven aan zich eenzaam te voelen. Niet enkel ouderen, maar ook jonge mensen hebben het moeilijk en hebben nood aan menselijk contact, een babbel, een glimlach… Net die kleine, menselijke ontmoeting wil stad Wervik stimuleren. Op vijf banken in Wervik, Geluwe en Kruiseke wordt een houten silhouet geplaatst, een symbolische oproep om met elkaar te praten.” aldus Schepen van Welzijn Lien Deblaere.

Stad Wervik ondernam in het recente verleden reeds heel wat actie om ontmoeting te stimuleren. Denk maar aan de babbelbank, de hartenkaartenactie, het project ‘soep op wielen’, …De silhouetten zijn een volgende stap: ze roepen op om elkaar aan te spreken en te ontmoeten. Deze kleine gebaren maken immers een wereld van verschil voor wie zich op dat moment eenzaam of minder goed in zijn/ haar vel voelt: een glimlach, een korte babbel, een vriendelijke begroeting, een simpele ‘Hoe gaat het?’…

“We willen eenzaamheid en de oproep tot verbondenheid zichtbaar en bespreekbaar maken: ‘Heb aandacht voor elkaar’ en ‘Weet dat ook jij ergens terecht kan als je je minder goed voelt’ aldus Lien Deblaere, Schepen van Welzijn.
Eenzaamheid is niet zichtbaar. Daarenboven zal iemand die het moeilijk heeft, niet altijd zelf de eerste stap zetten om contact of hulp te zoeken. Daarom zijn kleine gebaren van betrokkenheid en van menselijke warmte zo belangrijk: wie eenzaam is, voelt zich gezien, voelt zich gehoord, heeft deugd dat de ander er eventjes is. Zonder grootse gebaren, zonder grootse theorieën, maar in alledaagse, kleine ontmoetingsmomenten. De silhouetten zijn te vinden in Oosthove, aan het stadhuis, bij het skatepark, aan de kerk van Kruiseke en aan het LDC De Spie.
Foto © stad Wervik

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.