Home > Werken stormvloedkering Nieuwpoort tijdelijk stilgelegd

Werken stormvloedkering Nieuwpoort tijdelijk stilgelegd

Geschreven op 11 oktober 2022 om 12:57 door Mario De Wilde

De werkzaamheden aan de stormvloedkering in Nieuwpoort zijn tijdelijk stilgelegd. Normaal zouden in september de werken beginnen aan de omloopriolen aan de zijkant van de constructie, maar er is onduidelijkheid gerezen over de capaciteit van de geplande omloopriolen.

De omloopriolen zijn extra doorgangen voor het stromende water naast de stormvloedkering. Bij vloed moeten ze de stroming in de versmalde vaargeul binnen redelijke grenzen houden zodat de meeste vormen van pleziervaart kunnen blijven doorgaan. De voorbije weken is onduidelijkheid opgetreden over de capaciteit van de geplande omloopriolen en hun effect op de stroming. Nieuw onderzoek moet nu duidelijkheid brengen over de plannen die op tafel liggen voor de omloopriolen. In afwachting van de resultaten is er voorlopig geen activiteit op de werf. De uitvoeringsstudie voor de bouw van het stalen keerelement en de aandrijving van de stormvloedkering gaat wel verder volgens planning.

De constructie van de stormvloedkering in Nieuwpoort begon in 2017, als maatregel om Nieuwpoort en het achterland te beschermen tegen overstromingen bij forse stormvloeden vanuit zee. Bij voorspelde stormvloed zal de stormvloedkering de havengeul afsluiten zodat het water de haven en het achterland niet kan binnenstromen. De bescherming door de stormvloedkering is al noodzakelijk bij stormvloeden met een kans op voorkomen van eens in de tien jaar. De kering zal echter ook beschermen tegen een 1000-jarige stormvloed. Bij het ontwerp is rekening gehouden met een zeespiegelstijging van 80 centimeter tegen het jaar 2100.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.