Home > Werken aan zwart verkeerspunt in Lichtervelde starten nog dit jaar

Werken aan zwart verkeerspunt in Lichtervelde starten nog dit jaar

Geschreven op 10 juni 2020 om 18:57 door Mario De Wilde

De Vlaamse Regering trekt dit jaar anderhalf miljoen euro uit voor de herinrichting van de Brugsebaan in Lichtervelde. Twee opeenvolgende kruispunten op de N32 worden heringericht: de rotonde ter hoogte van de kruising met de Koolskampstraat en de kruising met de Kortermarkstraat. Beide locaties behoren tot de lijst met verkeersonveilige ‘zwarte punten’. Ze worden met het oog op meer veiligheid heringericht tot kruispunten met verkeerslichten. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

“Tussen 2014 en 2018 gebeurden er op dit gedeelte van de Brugsebaan 10 ongevallen waarbij er 10 licht- en één zwaargewonde slachtoffers vielen. Maar er is positief nieuws: de Vlaamse overheid start nog in de loop van dit jaar met de herinrichting. Opmerkelijk is vooral dat de rotonde vervangen wordt door een kruispunt met verkeerslichten”, verduidelijkt Bert Maertens.

220 werkdagen, zeven fases

Eind 2019 werd het dossier aanbesteed. Intussen hebben ook Aquafin,het Agentschap Wegen en Verkeer, Fluvius en de provincie West-Vlaanderen hun aandeel in dit project goedgekeurd. De nodige omgevingsvergunningen  zijn reeds verleend. Zodra de werken zijn gegund aan de aannemer, starten de werkzaamheden. De uitvoeringstermijn bedraagt 220 werkdagen. Daarbij wordt gewerkt in zeven verschillende fases en één vrije fase waarbij er geen hinder is voor het verkeer.

Fase 1: Industrielaan
De Industrielaan is een doodlopende straat, er is geen omleiding mogelijk. Er wordt telkens één weghelft opgebroken. De riolering wordt via de overzijde van de bedrijven aangelegd.

Fase 2a: N32 Brugsebaan deel 1
De straat wordt toegankelijk gemaakt voor 1 rijrichting. De andere richting volgt de verplichte algemene omleiding langs de E403.

Fase 2b: N32 Brugsebaan deel 2
De straat wordt toegankelijk gemaakt voor één rijrichting. De andere richting volgt de verplichte algemene omleiding langs de E403.

Fase 3: Kortemarkstraat deel 1
De Kortemarkstraat wordt afgezet ter hoogte van de Brugsebaan. Bewoners kunnen in hun straat via een uitzonderlijk geopende connectie langs de N35 Kortemarkstraat.

Fase 4: Kortemarkstraat deel 2
De Kortemarkstraat wordt afgesloten en er komt éénrichtingsverkeer op N32.

Men kan gebruik maken van een lokale omleiding of men kan gebruik maken van de algemene omleiding langs de E403.

Fase 5: N32 Brugsebaan
De straat wordt toegankelijk gemaakt voor één rijrichting. De andere richting volgt de verplichte algemene omleiding langs de E403.

Fase 6: Kruispunt N35-N32, bovenzijde
Bij aanleg van bovenzijde van het kruispunt kan het verkeer met driekleurige lichten over de onderzijde van het ontworpen kruispunt geleid worden. De N32 is niet bereikbaar, verplicht de algemene omleiding te volgen langs de E403.

Fase 7: Kruispunt N35-N32, onderzijde
Bij de aanleg van onderzijde van het kruispunt kan het verkeer met driekleurige lichten over de bovenzijde van het ontworpen kruispunt geleid worden. De N32 Roeselarebaan is niet bereikbaar. Verplicht bijhorende omleiding te volgen, ondersteund met de omleiding bij doortocht Lichtervelde onderbroken.

Vrije fase 1: bufferbekken + Kwakkelbeek Geen hinder, dus is er geen omleiding.

.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.