Home > Werken aan het Brugse Graaf Visartpark en de Binnen Smedenvest klaar. Dit is de planning voor 2023 en 2024

Werken aan het Brugse Graaf Visartpark en de Binnen Smedenvest klaar. Dit is de planning voor 2023 en 2024

Geschreven op 19 september 2022 om 09:40 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Brugge investeert in haar Vesten. Het revitaliseren van de Brugse Stadsvesten werd dan ook in het Brugse beleidsprogramma 2019-2024 opgenomen. “Elke Bruggeling is fier op de Vesten. Daarom is het belangrijk dat we investeren in het optimaal gebruik van onze Vesten, de groene long van Brugge. De toestand van de dolomietpaden was sterk achteruitgegaan waardoor er veel oneffenheden en na regenweer plassen ontstonden. Daarom ben ik trots te kunnen zeggen dat de werken aan de dolomietpaden in het Graaf Visartpark en de Binnen Smedevest afgerond zijn. Het nieuwe dolomiet zal het water beter doorlaten, waardoor er geen plassen zullen ontstaan.” vertelt een tevreden Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

De Brugse Vesten: een aaneengesloten groene ringstructuur
Met meer dan 26 hectare groen, 15 hectare gazon en 7 hectare beplanting kunnen de Vesten de groene long van de Brugse binnenstad genoemd worden. “Deze tellen meer dan 3350 bomen, waarvan 661 ouder dan 100 jaar en meer dan 300 bomen zelfs ouder dan 150 jaar. Niet alleen de gebouwen in de Brugse binnenstad zijn historisch, de groene gordel rond de stad is dat ook. Bovendien zijn ze heel belangrijk voor de leefbaarheid van onze stad, bomen zijn onze paraplu’s en parasols en met de klimaatverandering zijn ze ook monumenten te noemen. We zetten in dat de bomen hun maximale leeftijd bereiken. Naast de vele veteraanbomen, zijn ook de vele verschillende boomsoorten van belang voor de Vesten. Vanaf halfweg de 20e eeuw kregen de Vesten echt de allures van een ware bomen- of plantentuin.” aldus Van Volcem. De stadsvesten zijn al erkend als groene ringstructuur, maar er zijn bepaalde zones waarbij deze ringstructuur onderbroken wordt, zoals de Boninvest. Eerder dit jaar kocht Stad Brugge de Boninvest om een zo veel mogelijke aaneengesloten groene ringstructuur te verzekeren. Waar de groene ringstructuur min of meer aaneengesloten is, maar versnipperd door drukke verkeersassen zijn visuele verbindingen en maatregelen naar ontsnipperen voor zwakke weggebruikers op zijn plaats.

Duurzaam recreatief medegebruik
Als recreatief gebied zijn de Vesten ook heel gegeerd. Ze vormen een belangrijke ontmoetingszone rond de Brugse binnenstad. Sinds de nieuwe legislatuur zijn de Vesten een plek geworden waar vele Bruggelingen kunnen genieten van picknickbanken en groene stoelen.
Dolomietpaden: een uitvoering in fasen

Er wordt in totaal dan ook zo’n dan 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor de opwaardering van de wandelpaden in Brugge’s langste park.  De dolomietpaden langs de Vesten lagen er slecht bij. Daarom worden deze momenteel heraangelegd. Er wordt een waterdoorlatende fundering voorzien zodat er een snelle en maximale infiltratie van regenwater kan gebeuren. Een bijkomende oppervlaktebehandeling met calciumchloride is eveneens voorzien en zorgt voor een verhoogde duurzaamheid. Deze vernieuwing zorgt ervoor dat de paden zonder putten en plassen weer fiets-, wandel- en loopvriendelijk zijn. In het voorjaar van 2022 werden tijdens de eerste fase van de werken de paden in het Graaf Visartpark en het pad tussen de Bloedput en de Karel de Stoutelaan aangepakt. Naar aanleiding van de heraanleg van de Singel en de Buiten Boeverievest werd ook het dolomietpad tussen de Passantenbrug en de Gistelse Steenweg reeds vernieuwd. In een tweede fase, die nu afgerond is, werd het dolomietpad in de Binnen Smedenvest vernieuwd. Dit loopt langs de Guido Gezellelaan, tussen de Smedenpoort en de Bloedput. Verder staat de Buiten Smedenvest nog op de planning dit jaar. Zo zal het stuk tussen het station en de Bloedput al een hele opwaardering gekregen hebben in 2022.
Fasering
Tussen 2022 en 2024 komen er in totaal 16 zones. Deze zijn uitgeschreven hieronder en duidelijk zichtbaar op het onderstaande kaartje:
2022:
• Graaf Visartpark (afgerond)
• Binnen Smedenvest (afgerond)
• Buiten Smedenvest
• Buiten Boeverievest
In 2023 staan op de planning:
• Het Astridpark
• Gentpoortvest (Katelijnepoort – Gentpoort)
• Boninvest (Gentpoort – Conzetteburg)
• Kazernevest (Conzetteburg – Kruispoort)
• Kruisvest (Kruispoort – Dampoort)
• Deel 1 van de Gulden-Vlieslaan (Ezelpoort – K. De Stoutelaan)
• Deel 2 van de Gulden-Vlieslaan (K. De Stoutelaan – Bloedput)
In 2024 staat gepland:
• De Binnen Boeverievest (Smedenpoort – Boeveriepoort)
• Het Koning Albertpark (Boeveriepoort – Station)
• Buiten Begijnvest (Oostmeers – Ketsbruggestraat)
• Begijnvest (Oostmeers – Minnewaterbrug)
• Komvest (Genecor)

 

Kostenplaatje
De vernieuwing, gefaseerd over 3 jaar, heeft een kostenplaatje van 2,5 miljoen euro. “Met dit bedrag pakken we 16 zones aan. De Vesten zien we net als onze stadsparken en bossen: een verlengde van de tuin van de Bruggelingen. Nu krijgen ze een stevige opwaardering om weer in topvorm ter beschikking te staan van onze stadsbewoners en -bezoekers”, aldus Van Volcem.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.