Werken aan de Sneppestraat in Wevelgem gestart, nieuwe stap herwaardering De Posthoorn
De voorbije dagen begon de firma Devagro met de herinrichting van de Sneppestraat in Wevelgem. Deze straat ligt in de wijk De Posthoorn, dicht bij de grens met Menen. In het kader van het project ‘Leefbuurt De Posthoorn’ van de Vlaams Bouwmeester, is er de laatste twee jaar heel wat aan het bewegen in deze buurt. Het project draait vooral rond het creëren van mee nabijheid tussen buren onderling en wil een dicht sociaal weefsel in wijken en buurten stimuleren.
In het kader van dit project werden niet enkel heel wat ontmoetingsmomenten voor de buurtbewoners georganiseerd, er werd ook bekeken hoe de wijk visueel opgewaardeerd en een aangenamere buurt kan worden. Zo worden in de nabije toekomst verschillende straten en hun aanpalende speelzones vernieuwd zoals Sneppestraat, Leeuwerikstraat, Lijnwaadstraat, schoolomgeving Normandiestraat, Henri Debrabanderestraat en nog andere.
Make-over voor Sneppestraat
Wat nu in de Sneppestraat gerealiseerd wordt, stond bovendien al langer op de planning. Het zoeken naar een oplossing voor het probleem met de opstekende boomwortels, maakt bijvoorbeeld deel uit van het boombeheerplan dat in het meerjarenplan 2020-2025 al aan bod kwam. Deze probleemstelling werd in een ruimer kader aangepakt in de hoop om zoveel mogelijk waardevolle bomen te kunnen behouden. De heraanleg van de Sneppestraat is een nieuw onthardingsproject, waardoor waterinfiltratie in de bodem maximaal mogelijk wordt. Bij (hevige) regenval draagt voldoende ontharding bij aan het vermijden van overbelaste rioleringen en aan een gezonde balans van de grondwaterstand.
Alvorens over te gaan tot een definitief ontwerp, werden de buurtbewoners meermaals geconsulteerd. Er werd zoveel mogelijk rekening gehouden met hun opmerkingen, suggesties of wensen zonder het doel – een mooie, aangenaam straatbeeld – uit het oog te verliezen.
Door slechts aan één zijde een breed en toegankelijk voetpad te behouden, wordt meer ruimte voorzien voor de boomwortels. Om wortelschade te vermijden, worden waar het kan ondergrondse wortelbegrenzers geplaatst. Van de gelegenheid wordt bovendien gebruikgemaakt om snelheidsremmende maatregelen aan te brengen zodat het verkeer er zich traag en veilig kan verplaatsen. Tot slot komen er ook zitbanken zodat jong en oud in alle rust van de aangename omgeving kunnen genieten.