Home > Wereldprimeur tijdens 45e Art Nocturne Knocke van 8 tot 16 augustus

Wereldprimeur tijdens 45e Art Nocturne Knocke van 8 tot 16 augustus

Geschreven op 30 juni 2020 om 17:12 door Mario De Wilde

Art Nocturne Knocke gaat wel degelijk door op de eerder al bekend gemaakte data namelijk van 8 tot en met 16 augustus in het vertrouwde CC Scharpoord in Knokke-Heist. Dat betekent onder meer dat het kunstsalon zowat een van de enige beurzen is die in deze moeilijke tijden georganiseerd wordt. Een wereldprimeur mag men met enige overdrijving wel poneren.

Een ‘coronaproof’ editie.
Dat betekent ook dat met bijzondere aandacht de door de autoriteiten opgelegde of gesuggereerde maatregelen zullen worden geëerbiedigd. Er komt een aparte inkom, en de standenbouw wordt voor een ruime openheid gezorgd en het aantal bezoekers wordt volgens tijdslots streng geregeld.

Augmented Reality.
Art Nocturne Knocke is de eerste beurs ooit met een volledige online ervaring, waarbij de bezoekers vooraf en achteraf alle werken op de website kunnen zien in 2D en 3D. Daarnaast komt een Augmented Reality ervaring waardoor die bezoekers via een app een kunstwerk thuis aan een wand kunnen zien hangen. Dankzij een belangrijke belangstelling zowel van de klassieke galeries als van de individuele kunstenaars in de afdeling ‘Discoveries’, kunnen wij stellen dat de 45e editie van Art Nocturne Knocke een heel voorname en vooral ook originele en zelfs vernieuwende editie met meer dan 50 exposanten wordt. De diversiteit van het aanbod waarborgt een op tal van vlakken boeiend bezoek aan dit feestelijk salon.

In het traditionele of noem het klassieke gedeelte van het salon ontdekt u schilderijen in diverse stijlen en tendensen en beeldhouwwerk in een veelheid van materialen naast oudere en meer recente objecten, sieraden, juwelen en zilverwerk, design met een vaak verrassende vormentaal, keramiek en fotografie… Vaste waarden die u vertrouwd zijn en die toch telkens verrassen en daarnaast ook een aantal nieuwe exposanten met een indrukwekkend aanbod.

De afdeling ‘Discoveries Pavillion’, die is voorbehouden aan one-(wo)manshows, oogt eveneens bijzonder aantrekkelijk omwille van de verscheidenheid van de beeldende disciplines, de kwaliteit van wat wordt getoond en de vindingrijkheid die de kunstenaars hanteren. Een bezoek aan de ‘Discoveries’ garandeert verrassing en creëert bewondering.

Een verrassende 45e editie.
Laat ons toe daar even wat dieper op in te gaan en even stil te staan bij enkele inzendingen die ongetwijfeld uw aandacht en belangstelling zullen wekken. De hoofdafdeling van ANK waarin galeries hun pronkstukken tonen kan omschreven worden als een opeenvolging van esthetische emoties waarbij telkens op een aantrekkelijke en veelal originele wijze een of meerdere kunstenaars, een thematiek, een toonaangevende verzameling, een sierlijk uitgebouwde vondst, een eerder ongewoon object aan bod komen. Antoine Leclercq (Gallery Ysebaert) exposeert er de krachtige ritmiek van zijn metalen sculpturen die eveneens dit jaar in Sculpture Link monumentaal aanwezig zijn. Frederik Tanghe frappeert opnieuw met zijn elegante objecten in roestvrij staal, die evenzeer functioneel zijn als toonbeelden van precisie en elegantie. Ook Nestor & Rotsen is weer present met zijn merkwaardige design objecten, meubels en lampen in een originele presentatie aan de hand van natuurlijke en kleurige materialen. Dit jaar focust ArtAssistant op sculpturen in diverse vormen en materialen met het begrip animalier als basisgegeven. Zoals steeds is The Old Treasury een schatkamer van kostbare juwelen en zilverwerk. Baskania is een trouwe aanwezige die pronkt met indrukwekkende juwelen en een veelheid van kleurige precieuze stenen. Sinds meer dan twintig jaar is de Galleria Immaginaria actief in Firenze. Zij is gespecialiseerd in de promotie van klassieke abstractie en hedendaagse kunst en combineert werk van bekende kunstenaars met werk van minder bekende maar beloftevolle artiesten.

De Parijse Galerie Lelouch toont meubelobjecten die opvallen door hun verfijnde functionaliteit. Galeria de las Misiones staat bekend voor haar Latijns-Amerikaanse avant-garde waarin constructivisme en abstractie domineren. De galerie vertegenwoordigt onder meer Pablo Atchugarry wiens beeldhouwwerk we reeds meer dan 20 jaar geleden presenteerden op deze beurs en hier sinds geruime tijd in grote mate wordt gewaardeerd en verworven. Ook de Brugse musea hebben een monumentaal werk van de kunstenaar in hun collectie. Een opvallende stand is die van de Altan Khaan Gallery, waarin hedendaagse Mongoolse schilderijen, keramiek en porselein worden gepresenteerd. All Arts exposeert, in een verbazingwekkende diversiteit van objecten en kunstwerken, alles wat aan jacht en dieren refereert. Het Duitse KunsthausKende valt op door zijn verzameling uitgelezen zilveren voorwerpen over drie eeuwen gespreid. GloriaGallery presenteert hedendaagse kunst in een speelse diversiteit van disciplines, zij brengen onder meer werk van Niki de Saint-Phalle, César en Bernar Venet. De verscheidenheid van schilderkunstige technieken, figuratie en ritmiek komt overtuigend aan bod in GoodwinGallery, Nationale 8 Gallery en Cogalerie. Ringen en broches in een hedendaagse sfeer van inventiviteit en sierlijkheid worden getoond bij deHauleville. Sculpturen en objecten in een verrassende vormentaal worden aangeboden door LoveWoodGallery en HadGallery. Diversiteit, kwaliteit en verrassing kenmerken de voorname hoofdafdeling van ANK 2020.

De bijval die het vorig jaar gestarte ’Discoveries Pavilion’ kende wordt ongetwijfeld dit jaar verder gezet en uitgebreid. Hier verschijnen individuele kunstenaars die tot hiertoe onvoldoende aan bod zijn gekomen ondanks hun beeldende kwaliteiten en hun vaak  vernieuwende ingesteldheid. Het aanbod is ruim en uitermate verscheiden. Wij evoceren het werk van enkelen onder hen.
Ann Dierckx giet haar in klei gemodelleerde sculpturen in brons of marmerhars en streeft ernaar om haar creaties een welsprekende expressiviteit te verlenen. Beeld en geladenheid gaan in haar gehele oeuvre harmonisch samen. Materie is een fundamenteel gegeven in de doeken van Christian De Wulf. Kleur en vorm gaan er hand in hand en verwerven aldus een bijzondere uitstraling. Dirk Santens was aanvankelijk schilder, maar heeft zich naderhand ontpopt tot een bijzonder talentvolle animalier met een eigen sensibiliteit en een zegging die onze waardering en bewondering verdient. Jeroen Beirens heeft een technisch bouwkundige achtergrond en is als designer inventief en gedreven. Hij combineert het digitale en het manuele in opvallende werken die heel nauwgezet worden ingevuld en blijk geven van een welsprekende ritmiek en een bevreemdende uitstraling. Kati Borré verbleef geruime tijd in de Verenigde Staten en geeft blijk van een brede Amerikaanse kijk op steden en urbane landschappen. Haar metier en haar keuzes staan borg voor een originele en frappante fotografische beeldtaal.

De lichtobjecten van Kinetura vertolken een visuele beeldende ervaring omwille van het samengaan van technische kennis en esthetiek. De keramieken van Patrick Van Craenenbroeck geven blijk van een rijke verbeelding en een doorgedreven metier. Hij omschrijft ze als ‘reizigers in de tijd’. Rita Craeynest staat bekend voor haar bronzen sculpturen waarin zowat telkens een kind wordt uitgebeeld in een veelheid van ontroerende houdingen die een gedegen metier en een positieve instelling verraden. De sculpturen en doeken van Els Thienpondt, alias Tex, kan men niet ongezien voorbijlopen. Het zijn originele en frappante werken die verbazen en een vreemde sfeer vertolken. De gestileerde abstracte sculpturen in tengere lichtende kleuren  van Samuel Nef vallen op door hun geometrische ruimtelijkheid. François-Loïc Fège creëert hedendaagse objecten in een geometrische sfeer en een hedendaagse vaak ietwat ironische kijk op de techniek van het glasblazen. Kris Vercruysse schilderde aanvankelijk ritme in veelkleurige verf, doeken die aantrekkelijk waren onder meer omwille van de diepte van het tafereel en de charme van de materie. Nu creëert hij figuratieve doeken die refereren aan vaak bekende personages of aan urbane landschappen. Opmerkelijk is zijn techniek waarbij het doek reliëf vertoont wegens  achteraan aangebrachte materiële prikkels.  Dit  overzicht van enkele toppers is slechts een deel van een veelomvattend geheel. Vorig jaar trokken heel wat deelnemers de aandacht van galeriehouders en verzamelaars. Dat zal ongetwijfeld ook met deze ‘Discoveries’ het geval zijn.

ANK 2020 heeft plaats in CC Scharpoord, Meerlaan 32 van 8 tot en met 16 augustus, dagelijks van 16 tot 21 uur met gratis parking nabij CC Scharpoord en gratis shuttle service vanop de minigolf, het Albertplein en de Dienst voor Toerisme. Verdere informatie, zie website www.artnocturneknocke.com

1 reactie

Jeroen Beirens
Geschreven op 2020-08-07 11:11:16
45e ARTNOCTURNEKNOCKE 8 - 16 AUGUSTUS 2020 KNOKKE-HEIST ONLINE ONLY DE BEURS IN CC SCHARPOORD GAAT NIET DOOR Het is een ‘coronaproof’ editie, dit wil zeggen dat ART NOCTURNE KNOCKE ONLINE ONLY de eerste beurs ooit is met een volledige online ervaring, bezoekers kunnen alle werken op de website in 2D en 3D zien, alsook via augmented reality, waardoor u via een app de kunstwerken thuis aan uw wand kan zien hangen. Gratis online toegang. Voor alle praktische info. https://www.artnocturneknocke.com Creatieve Groet Jeroen Beirens #jeroenbeirens #ANK2020 #jeroenbeirens #blowover #contemporaryart #artnocturneknocke #artnocturneknocke2020 #augmentedrealityart #augmentedrealityartfair #onlineonly

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.