Home > Welzijnsvereniging Mintus Brugge promoot innovatietools & VR-beleving om zorg verder te verfijnen

Welzijnsvereniging Mintus Brugge promoot innovatietools & VR-beleving om zorg verder te verfijnen

Geschreven op 22 september 2021 om 09:51 door Mario De Wilde

Gisteren 21 september was het Werelddag Dementie. In de woonzorgcentra van Mintus gingen ze actief en innovatief aan de slag rond het thema. In samenwerking met STIMUL, het zorgethisch lab van Vives, werd een traject ‘belevingsgericht leren’ met virtual reality opgezet. Zo konden zorgmedewerkers aan den lijve ondervinden hoe het voelt om met dementie te leven en te bewegen. Het is niet toevallig dat welzijnsvereniging Mintus Werelddag Dementie uitkiest om innovatie in de zorg in de kijker te zetten. De themadag nodigde iedereen – ook wie niet in de zorg werkt – uit om over de ziekte na te denken. Door nieuwe technologieën aan dat denkproces te koppelen, kan de empathie voor mensen met dementie alleen maar groter worden.

Ergotherapeut Arne SLUYS (WZC Minnewater): “We hebben samen met een team van STIMUL en Mintus Zorginnovatie gebrainstormd over het belevingsgericht leren. De term klinkt zwaar, maar het komt er eigenlijk op neer dat hoe meer mensen weten wat de ziekte met lichaam en geest doet, hoe beter je de zorg voor personen met dementie kunt verfijnen. Zo kan de omgeving zich beter inleven in het verhaal van de patiënt en de zorg voor naasten afstemmen.”

Om dat effect te bereiken, maakt Mintus nu onder andere gebruik van een VR-bril en allerhande simulatiemiddelen: een verzwaringspak, aangepaste brilglazen en oorbeschermers. Wanneer je die dingen opzet, voel je letterlijk wat een oudere voelt.
Zorginnovator Rebecca Denys (Mintus): “Het dementieproces speelt zich niet alleen in de geest van mensen af, ook fysiek zijn er best wat ongemakken. Bewegen wordt moeilijker, het gezicht en gehoor takelen soms af. Dat simuleren we via die hulpmiddelen. Met een verzwaringspak aan besef je dat het bijvoorbeeld niet eenvoudig is om uit bed of uit de zetel op te staan. Deze en andere hindernissen calculeren we binnen Mintus maximaal in in het zorgbeleid. De technologische impact is er niet alleen door de hulpmiddelen maar ook door reflectie achteraf. We stemmen onze contactmomenten af op de ervaringen uit dit traject en hopen dat het resultaat doorsijpelt in de naaste omgeving van personen met dementie.”

Schepen Pablo Annys: “3VR-brillen en hulpmiddelen ensceneren de beleving van personen met dementie. Op basis van die beleving willen we iedereen uitdagen om ethisch te reflecteren over goede zorg. Welk gedrag stel ik in de relatie met de persoon met dementie? Wat zit goed, waar kunnen we bijsturen in het proces? Op die manier investeren we collectief in zorginnovatie en verbeterde zorg, op maat van personen met dementie.”

Het traject dat Mintus uitrolt in de woonzorgcentra, maakt deel uit van een bredere visie op innovatie waar ook Stad Brugge en het lokaal sociaal beleid zich achter scharen. Er wordt in de stad gebouwd aan een duurzaam innovatiewerk en het verhaal krijgt sowieso een vervolg binnen het project Age’ In en Dementievriendelijk Brugge.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.