Home > ‘Weg van de zusters’: unieke belevingstocht van Gistel naar Brugge en je krijgt nog een sjaaltje ook

‘Weg van de zusters’: unieke belevingstocht van Gistel naar Brugge en je krijgt nog een sjaaltje ook

Geschreven op 5 mei 2023 om 09:24 door Mario De Wilde

Op zaterdag 8 juli organiseert Toerisme Vlaanderen samen met Westtoer, VisitBruges en tal van andere partners een historische belevingstocht van de Sint Godelieveabdij (Abdij Ten Putte) in Gistel naar de Sint Godelieveabdij in Brugge. Tijdens de ‘Weg van de zusters’ maken de wandelaars kennis met vele troeven en de pracht van het Brugse Ommeland en van Brugge, en ook met de geschiedenis van de zusters. Ook Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir wandelt mee. “Deze unieke en zinvolle tocht is niet alleen historisch en toeristisch zeer waardevol, maar bovendien is het tragische verhaal van Sint-Godelieve, die om het leven kwam door partnergeweld, helaas ook vandaag nog zeer actueel,” zegt de minister.

Op zaterdag 8 juli kun je meestappen in de voetsporen van de zusters Benedictinessen die in 1578 van Gistel naar Brugge trokken, op de vlucht voor de protestantse bosgeuzen. De deelnemers aan ‘Weg van de zusters’ starten op vier plaatsen langsheen het parcours voor een tocht van 36, 22, 10 of 5 kilometer. De tocht gaat van de Abdij Ten Putte in Gistel, de plek waar Sint-Godelieve het leven liet, naar de Sint Godelieveabdij in Brugge, waar Toerisme Vlaanderen 400 jaar na de stichting bouwt aan een nieuwe toekomst voor de abdij, met respect voor de ziel van deze erfgoedplek.

Geschiedenis beleven

Bij de start, onderweg en bij de aankomst maken de deelnemers uitgebreid kennis met de spiritualiteit en de rijke geschiedenis van de zusters Benedictinessen. Ze krijgen een belevingsgids die aan elke start- of stopplaats verder wordt aangevuld. Onderweg vertellen informatieborden en podcasts het boeiende verhaal van de zusters. Op enkele podia onderweg evoceren acteurs in kleine toneelstukjes de vlucht van de zusters voor de bosgeuzen.

Omgeving ontdekken

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir stapt de laatste 5 kilometer van de belevingstocht mee. “Niet zozeer het wandelen op zich is hier van belang, maar wel het inleven in een stukje geschiedenis van Vlaanderen,” zegt Demir. “We verbinden 2 unieke plekken en staan stil bij hun gedeelde verleden. We kijken met andere ogen, vanuit het verleden naar nu, naar het omringende landschap en de dorpen langs de weg. De wandelaars kunnen de omgeving ontdekken en kennis maken met bewoners, de natuur en het erfgoed van nu. En ondertussen komen de tochtgenoten meer te weten over het historische verhaal met als hoogtepunt de aankomst in de Sint-Godelieveabdij te Brugge.”

Kantelpunt voor de abdij

“We organiseren ‘Weg van de zusters’ om verschillende redenen,” vult CEO ad interim Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen aan. “Uiteraard omdat het verhaal van Sint-Godelieve nog steeds inspireert maar ook omdat solidair een stukje religieuze geschiedenis afstappen ons allemaal dichter bij elkaar brengt en verbindt. Bovendien staat de Sint-Godelieve abdij in Brugge, nadat ze 4 eeuwen afgesloten bleef voor het grote publiek, op een kantelpunt in haar geschiedenis. Dat zetten we naast deze tocht ook extra in de verf met de voorstelling van een boek en een eucharistieviering.

En zeker ook niet onbelangrijk: met deze belevingstocht brengen we de Reizen naar Morgen-filosofie van Toerisme Vlaanderen – een nieuwe vorm van toerisme die meerwaarde wil bieden voor alle betrokkenen- in de praktijk.”

Sjaaltje

Alle wandelaars ontvangen een sjaaltje met het logo van ‘Weg van de zusters’. Dat sjaaltje is niet alleen bedoeld om het groepsgevoel te versterken maar verwijst ook naar het onfortuinlijke lot van Sint-Godelieve. Zij werd in opdracht van haar echtgenoot Bertolf van Gistel gewurgd met een sjaaltje en daarna gedumpt in een poel. Het sjaaltje zou later Sint-Godelieves handelsmerk worden.

De deelnemers betalen een inschrijvingsprijs tussen 5 en 20 euro naargelang de afstand die ze willen afleggen. De opbrengst van de tocht gaat naar de gemeenschap van vrijwilligers die binnenkort onderdak zullen vinden in de Sint-Godelieveabdij. Wie wil meestappen, kan zich inschrijven op www.wegvandezusters.be. Het aantal deelnemers is beperkt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.