Home > Weetje: in Izegem is een bijenpopulatie van 83 soorten waargenomen

Weetje: in Izegem is een bijenpopulatie van 83 soorten waargenomen

Geschreven op 1 maart 2024 om 07:02 door Mario De Wilde

Izegem zet zich als Bijenvriendelijkste gemeente van 2024 al jaren in voor de bescherming van wilde bijen. Om na te gaan of het bijenvriendelijke beheer van de stad de juiste resultaten oplevert, liet de stad haar bijenbestand in kaart brengen. “Er werden maar liefst 83 verschillende bijensoorten waargenomen”, vertelt schepen van groenbeleid Caroline Maertens. Gedurende de lente en de zomer van 2023 voerde de stad Izegem een verkennend onderzoek naar wilde bijen in het openbaar groen. Het onderzoek werd gevoerd op negen verschillende locaties in de stad. Elke locatie werd verschillende keren bezocht doorheen het vliegseizoen van wilde bijen, gedurende enkele uren tot een halve dag.

Het onderzoek resulteerde in de waarneming van maar liefst 83 bijensoorten op het grondgebied Izegem. “Opvallend zijn 10 zeldzame tot zeer zeldzame bijensoorten, waaronder de stipmaskerbij, de kleine tuinmaskerbij, de tweekleurige wespbij en de ingesnoerde groefbij”, vertelt schepen van groenbeleid Caroline Maertens.

De locaties met de hoogste concentratie aan waargenomen bijensoorten waren Wandel op de Mandel, het Blauwhuispark, het Vijverhof en de binnentuin van het stadhuis, met respectievelijk 31, 24, 23 en 19 waargenomen bijensoorten. “Dat zijn mooie cijfers. Zeker wanneer we onder andere de beperkte oppervlakte en de grote verstedelijkingsgraad in rekening brengen”, vertelt groendeskundige Tristan Coens.

Op basis van deze eerste inventarisatie wordt concreet advies gegeven voor het behoud en de versteviging van de biodiversteit van wilde bijen in Izegem. Het advies omvat een verdere extensivering van gazonbeheer, gefaseerd maai- en snoeibeheer, behoud en plaatsing van bijenhotels, en maaibeheer van bloemrijke graslanden. “We gaan verder met dit advies aan de slag, met de bedoeling het bijenbestand in Izegem nog meer te versterken”, besluit schepen Maertens.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.