Home > Weekendwedstrijd2: win ‘De beste brasserieën aan Belgische kust’ van Luc Bellings of een restaurantvoucher van € 40

Weekendwedstrijd2: win ‘De beste brasserieën aan Belgische kust’ van Luc Bellings of een restaurantvoucher van € 40

Geschreven op 15 april 2022 om 14:57 door Mario De Wilde

Vorige week kwam het boek ‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’ van Luc Bellings uit (Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts (€ 22,50). We presenteerden toen al deel-1 van onze weekendwedstrijd met restaurants in Knokke en de Oostkust. Vandaag deel-2 van deze handige gids met de 66 beste culinaire plekjes aan zee. Stuk voor stuk uitgetest en besproken door sterrenchef Luc Bellings. Aangename sfeer, goeie prijs/kwaliteit, topproducten… Waar vind je deze perfecte mix aan onze Belgische kust? Al meer dan tien jaar is sterrenchef Luc Bellings, eigenaar van De Vork in Hasselt, de god of de baarlijke duivel voor de uitbaters van een brasserie aan onze kust. Zijn proeverijen en quoteringen die hij iedere zomer neerpent in Het Laatste Nieuws zijn culinair erfgoed geworden en een must-read voor wie wil genieten van een verse garnaalkroket of de perfect gebakken verse zeetong. Omdat het leven te kort is om slecht te eten, bundelde Luc Bellings de beste adresjes in een mooie, overzichtelijke gids. Klassieke namen, verborgen pareltjes… Vanaf nu weet je in welke kustbrasserie je met de ogen dicht kan binnenstappen.

Dit zijn alvast een tiental adresjes in het boek opgenomen en ook een toelichting van Bellings zelf waarom die er in staan.

De Oesterput in Blankenberge

De Oesterput bevindt zich in een gerestaureerde loods op een tiental meter van de duinenrij. De borrelende kreeftenbassins tegen de wand geven deze zaak een typische en heel charmante visserslook. Je krijgt meteen zin om aan te schuiven bij het zien van de comfortabele lange tafels en de sloep als decorstuk. Aardige prijzen voor kraakverse producten, een mooie wijnkaart en een vlotte bediening maken van De Oesterput een drukbezochte zaak. Het restaurant wordt al vijf generaties lang uitgebaat door de familie Devriendt, die met veel passie zeevruchten aan de man brengt. De Oesterput kan terugkijken op een lange traditie, want naast de groothandel bestaat ook het restaurant al sinds het einde van de 19de eeuw. Geen wonder dat alleen al de geur van de mosselen je onweerstaanbaar naar binnen trekt. De lekkernij wordt er op verschillende manieren bereid: perfect gegaard zodat ze smelten in de mond of heerlijk in een vakkundig afgekruid mosselsoepje met fijngesneden ajuin en selder. Zo zou het altijd moeten zijn.

De Oesterput

Wenduinse Steenweg 16

8370 Blankenberge

050 41 10 35

www.oesterput.com

Café de Paris in Nieuwpoort

Voor fruits de mers moet je in Café de Paris aan de kaai van Nieuwpoort zijn. Het roer is hier sinds kort in handen van chef Alain Bohné en Jan Haeck, die hun toewijding en kundigheid voor het vak in enkele gerenommeerde huizen in ons land en Frankrijk verwierven. Dit charmante visrestaurant heeft naast zijn heerlijke zeevruchtenschotels ook verschillende kreeft- en palingbereidingen op de kaart staan: kreeft met basilicum, gekonfijte tomaat, limoen en look of liever op Thaise wijze met curry, kokosmelk, gember, citroengras en koriander? Het hangt alleen maar van jouw smaak af. Naast een erg vers aanbod vis, schelp- en schaaldieren voor liefhebbers is er ook voor wie een lekker stukje vlees kan smaken, iets te vinden op de kaart. Zoals een heerlijk stukje ossenhaas en uiteraard ook de klassieke steak tartaar. Badend in de Franse sfeer serveren de attente obers in traditionele kledij je een met zorg en liefde gedresseerd bordje. In deze fijne brasserie kan je zowat alles bestellen zonder teleurgesteld weer naar buiten te gaan. Al is het maar omwille van de royale porties.

Café de Paris

Kaai 16

8620 Nieuwpoort

058 24 04 80

www.cafedeparis.be

De Blauwe Vogel in Nieuwpoort

Een bord pannenkoeken dat je even stil doet staan bij de presentatie en de details? Dat krijg je niet zo vaak voorgeschoteld, maar dus wel in dit knusse koffiehuisje aan de kaai in Nieuwpoort. Naast de sublieme presentatie, inclusief een gouden bestek, zit het ook helemaal goed met de smaken. Het deeg is bereid volgens de regels van de kunst en al vanaf de eerste hap proef je de heerlijke smaak van melk en eieren. De pannenkoeken zijn niet te dik en niet te zoet, mooi gekleurd aan beide kanten en ook in het midden perfect gegaard. Alleen nog een beetje poedersuiker erbovenop en… smullen maar! In De Blauwe Vogel staat een super gastvrouw aan het roer, die met veel passie voor het vak bewijst dat ook een typische tearoomkaart kan uitblinken in kwaliteit. Voor de zaakvoerders is ‘gewoon goed’ niet goed genoeg. De chef bereidt alle taarten en gebakjes zelf en tilt deze tearoom samen met het team elke dag opnieuw naar het hoogste niveau. Hier is het mateloos genieten in een van de gezellig ingerichte zithoekjes of aan de comfortabele tafels. Bij mooi weer is het zonneterras dan weer ideaal om een heerlijk ontbijt, lunch of gebak met koffie te verorberen. Een topadresje aan onze Belgische kust!

De Blauwe Vogel

Kaai 18 A

8620 Nieuwpoort

058 62 33 38

www.koffiehuisjedbv.be

Wasserette in Nieuwpoort

Zoals de naam van de zaak al doet vermoeden, was dit vroeger een wasserij. De authentieke inrichting van restaurant Wasserette bevat heel veel zwarttinten en de leuke banken en tafeltjes nemen je meteen mee naar een ver verleden. Aan het plafond hangt de zwarte was aan lange wasdraden te drogen, een leuk detail dat verwijst naar de vroegere bestemming van dit pand. Tegenwoordig is het er gastronomisch genieten van de creaties van selfmade chef Wibo Lemmens en gastvrouw Hannelore Vanacker. Deze zaak heeft een open keuken en dat is altijd leuk. Zo kan je zien hoe de chef en zijn keukenteam met volle teugen van de stiel genieten. En dat stelt je in dit geval als gast alleen maar gerust voor wat er straks op tafel terechtkomt: liefde voor het vak gepresenteerd op een bordje. Dat elk gerecht met passie wordt bereid voor het de keuken verlaat, bewijst ook de originele garnituur die het krijgt. De evenwichtige kaart wordt regelmatig vernieuwd, maar altijd staan er gevarieerde vis- en vleesgerechten op. Bestellen doe je dan weer volgens het hongergevoel, want alle gerechten kan je zowel als voorgerecht of als hoofdgerecht eten. Dat maakt het leuk om kleinere porties te degusteren of met de hele tafel voor foodsharing te kiezen. Hangt er daarom zo’n gezellige sfeer in dit restaurant? Ook op middagen zijn er heel leuke opties, zoals de budgetvriendelijke lunchformule met voorgerecht, hoofdgerecht en koffie of thee.

Wasserette

Marktstraat 38

8620 Nieuwpoort

058 59 77 11

www.de-wasserette.be

Caricole in Oostduinkerke

Dit knusse en gezellige eethuis in een vroegere hoekwoning tegenover het gemeentehuis van Oostduinkerke draait al vele jaren mee. Vanaf het begin kon restaurant Caricole enkele typerende specialiteiten van de chef op de kaart te zetten. Het zijn dan misschien wel klassieke gerechten, maar de bereiding is absoluut top en draagt een eigen stempel. De kaart is eerder beperkt, maar wie al eens uit eten gaat, weet dat dit geen nadeel hoeft te zijn. Integendeel, proef maar eens van het huisgemaakte stoofvlees dat ze hier serveren, een echte aanrader! Sommige specialiteiten zijn zo verfijnd dat het vaste cliënteel er graag voor terugkomt. Bovendien verloopt de bediening op elk moment even vlot en heerst er een bijzonder leuke sfeer, waardoor iedereen die hier ooit eens kwam tafelen, dat graag nog een keer wil beleven. De absolute ster van het huis is de bouillabaisse, die bereid wordt met dagverse vis, maar wel altijd een mooie mix bevat van schaal- en schelpdieren, een halve kreeft, rouille en broodkorstjes. Dit gerecht is al 26 jaar de specialiteit van het huis, samen met de entrecote ‘a la parrilla’. Zulke hemelse bereidingen smaken natuurlijk nog lekkerder in een interieur dat je er voortdurend aan herinnert dat je aan de kust zit te smullen. Het lijkt wel een boot met die schuine toog, het vele cederhout en de warme bruingrijze en terracotta kleuren. De nostalgische zwart-witfoto’s van Oostduinkerke aan de muur laten je baden in de heerlijk ouderwetse kusttraditie en de open keuken maakt het helemaal af. Hier bereidt deze attente chef zijn gerechten met veel aandacht voor het product en een correcte prijs.

Caricole

Dorpstraat 23

8670 Oostduinkerke

058 51 81 54

www.caricole.be

De New Kokkel in Koksijde

Hoewel er in de zomer ruim plaats is op het terras, moet je wel reserveren als je in deze knus ingerichte hoeve wilt komen eten. De gastheer ontvangt je graag aan een van zijn tafeltjes in dit mooi gerestaureerde pand, waar je in een intieme, ongedwongen sfeer mateloos geniet van de eerlijke, klassieke, pretentieloze en perfect afgekruide keuken. Naast de gerechten op het dagmenu, zijn de suggesties op het krijtbord ook steeds meer dan geslaagd. Genieten kan je hier ook van een lekker glaasje wijn. Liefhebbers zitten gebeiteld, want de gepassioneerde heer des huizes deelt zijn voorliefde graag met zijn klanten. Bovendien zijn de flessen ook eerlijk geprijsd! Zijn echtgenote, die de keuken voor haar rekening neemt, zorgt ervoor dat alle gasten op hun wenken bediend worden. Alle producten zijn van topkwaliteit en de gerechten worden klassiek en vooral met heel veel liefde bereid. Hier kom je met plezier nog een keer terug.

De New Kokkel

Strandlaan 6

8670 Koksijde

058 51 15 58

www.denewkokkel.be

Brasserie Albert in Oostende

In de brasserie van het iconische Thermae Palace Hotel beleef je een nostalgische trip vol culinaire hoogtepunten. Deze plek is dan ook niet de minste: een statig gebouw met een verleden, een rijkelijk verzorgd art-deco-interieur en een van de mooiste zeezichten aan de Belgische kust. Een bijzondere ervaring ook, want de vriendelijke kelners die dat mooi verzorgde bord op tafel zetten, dragen traditionele kledij en zetten zo mee de toon voor een traditionele Oostendse totaalbeleving. In de namiddag kan je hier genieten van een kleine kaart met onder meer pannenkoeken, ijsjes en verschillende croques. Wie hier komt dineren, heeft een uitgebreide keuze aan klassiekers uit de brasseriekeuken, waaronder een vers aanbod visgerechten tegen een eerlijke prijs. Wie voor de garnaalkroketten gaat, hoeft niet te vrezen dat er te weinig garnalen in het beslag zitten. De zaak garandeert immers veertig procent grijze garnalen in een krokante korst. Het slaatje met verse handgepelde garnalen is overigens een echte aanrader. Met welke Oostendse kust- visser deze ‘kaviaar van de Noordzee’ werd binnengehaald, kom je op de kaart te weten.

Brasserie Albert

Koningin Astridlaan 7

8400 Oostende

059 80 08 01

www.thermaepalace.be/brasserie

Bistro Mathilda in Oostende

Bistro Mathilda is zo’n adresje waar je een keer in je leven geweest moet zijn. De stoverij van rundvlees op Vlaamse wijze is haast buitenaards. Apart geserveerd in een gietijzeren kom krijg je mooie stukken gaar en sappig stoofvlees, zacht maar zeker niet kapot gestoofd. De saus is perfect gebonden en op smaak gebracht zoals het hoort: met een boterham met mosterd én voldoende laurier. Deze gezellige zaak met mooie, zichtbare wijnkelder draait al een tijdje mee aan de kust en staat vooral bekend om de Vlaamse klassieker bij uitstek: stoverij met verse frietjes en huisgemaakte mayonaise. Maar ook de tatjespap met verse garnalen van de Oostendse kustvissers is niet te versmaden. Een blijvertje dus, waar de attente gastheer Luc Deklerck graag zijn vakkennis deelt met zijn gasten. In een ongedwongen sfeer geniet je van de traditionele keuken met een verfijnde touch en veel aandacht voor bereiding en smaakpalet. Hier krijg je waar voor je geld, of je nu gaat voor een gerecht met vers aangelande vis van de dag of een hertenbiefstuk. Even opletten als je het voorgerecht met een kanjer van een kaas- en dito garnaalkroket (met verse Oostendse garnalen) neemt, dat is al meteen even puffen. Zelfs de dame blanche achteraf is gezien de schappelijke prijs van een zeer hoog niveau.

Bistro Mathilda

Leopold II-laan 1

8400 Oostende

059 51 06 70

www.bistromathilda.be

Le Kok Sur Mer in Vlissegem

In deze charmante en gezellige villa in het landelijke dorpje Vlissegem is het (h)eerlijk tafelen in een stijlvolle omgeving. De kaart houdt een mooi evenwicht tussen vis- en vleesgerechten en voorziet ook in een aantal leuk uitgewerkte creatieve menu’s, al dan niet met de keuze tussen vis en vlees. Dat chef Jean-Philippe Furnémont veel ervaring en vakkennis heeft, bewijzen de bordjes die hier op tafel worden gezet. Het lijken wel schilderijtjes. Neem daarbij de vlotte en vriendelijke bediening en de bijzonder correcte prijzen voor de hoge kwaliteit en je hebt een plaatsje waar je zeker nog eens wilt terugkomen.

Le Kok Sur Mer

Warvinge 49

8421 Vlissegem

059 43 09 70

www.lekoksurmer.be

Bistro ’t Molenhuys in Vlissegem

Alleen al de bouillabaisse die ze hier serveren, maakt een verplaatsing naar deze mooie hoeve in de polders meer dan de moeite waard. De vissoep is duidelijk klaargemaakt met kennis van zaken. Wie toch iets anders wil, kan kiezen van de eerder beperkte kaart, maar vindt zeker ook zijn gading tussen enkele heerlijke suggesties op het bord. De gastvrouw of -heer geeft je er in geuren en kleuren een woordje uitleg bij. Ook de vleesgerechten smaken voortreffelijk in dit verzorgde, wit-landelijke interieur in het pittoreske Vlissegem, vlak bij De Haan. Maar nog even over de bouillabaisse… De geur alleen al verraadt het gebruik van royale hoeveelheden saffraan, look en andere kruiden en specerijen, die een heuse smaakboost geven aan de keur aan zeevruchten die de revue passeert. Grote langoustines en gamba’s, mosselen en kokkels, maar ook kabeljauw, tarbot, zalm en zelfs de typisch zuiderse poon. Maar het lekker pikante soepje waarin al dat lekkers drijft, staat ook prima op zichzelf en zou pakweg als aparte amuse in een glaasje met wat vers gepelde garnaaltjes erbij helemaal knallen.

Bistro ’t Molenhuys

Vijfwegestraat 16

8421 Vlissegem

059 43 68 86

www.bistromolenhuys.be

Weekendwedstrijd
We hebben vijf exemplaren van het boek ‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’ van Luc Bellings in onze prijzenkast liggen, net als vouchers ter waarde van € 40 bij elk van de tien horecazaken hieronder vernoemd en in het boek opgenomen.

Wat moet je daar allemaal voor doen om een boek of voucher tot het jouwe te maken:
-Volg Het Nieuws van West-Vlaanderen op instagram en/of facebook, altijd handig als je alle nieuwtjes uit je streek te weten wilt komen.

1) Hoeveel generaties lang wordt de Oesterput in Blankenberge al uitgebaat?

2) Wat zijn de namen van de nieuwe uitbaters van Café de Paris in Nieuwpoort?

3) Wat is de kleur van het bestek in De Blauwe Vogel in Nieuwpoort?

4) Wat is er zo karakteristiek aan het plafond van de Wasserette in Nieuwpoort?

5) Wat is de absolute ster op de kaart van Restaurant Caricole in Oostduinkerke?

6) Wie staat er in de keuken van Restaurant De New Kokkel in Koksijde?

7) In welk gebouw bevindt zich Brasserie Albert in Oostende?

8) Hoe wordt de stoverij van rundvlees op Vlaamse wijze geserveerd in Bistro Mathilda in Oostende?

9) Wat is de naam van de chef in Le Kok Sur Mer in Vlissegem?

10) Geef drie ingrediënten waarmee de bouillabaisse in Bistro ‘t Molenhuys wordt bereid.

Mail je tien antwoorden met als titel ‘Heerlijk tafelen aan onze kust’ naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be. Opgelet, naam en adres zeker niet vergeten om geldig mee te doen (verplicht) en dat alles voor maandagavond 18 april 2022 om 20.00 uur. Nogmaals, slechts één deelname per gezin, zoniet wordt men volledig uitgesloten. Dinsdag maken we dan de winnaars bekend.

5 reacties

Cuyt
Geschreven op 2022-04-18 19:46:56
Om vingers en duimen af te likken
Charlotte Vanhoutte
Geschreven op 2022-04-18 17:42:20
Wat een leuke wedstrijd...bij heel wat plekjes al getafeld en ook nog enkele op tot do lijstje
Elisa Lingier
Geschreven op 2022-04-16 13:07:46
Antwoord op vraag 6 vind ik niet terug in het artikel of op hun website?:s
Regina van den Eijnden
Geschreven op 2022-04-16 09:24:49
Beste, Wat een geweldige wedstrijd weer. En de voucher is altijd fijn om te gebruiken bij een van de bovenstaande adressen.
Raf Naessens
Geschreven op 2022-04-15 20:57:07
Super om nieuwe lekkere locaties te leren kennen. !!!!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.