Home > Weekendwedstrijd: winnaars Segway-, bootjes of paardenkoetstour, of een Historium-arrangement in Brugge

Weekendwedstrijd: winnaars Segway-, bootjes of paardenkoetstour, of een Historium-arrangement in Brugge

Geschreven op 14 februari 2023 om 09:24 door Mario De Wilde
Valentijn: Cupido jaagt weer op romantiek en dan is Brugge zeker nooit nooit veraf. Als er iemand is die wist hoe de romantiek tussen geliefden te onderhouden, dan was het wel Giacomo Casanova. De Italiaan uit de achttiende eeuw deed er alles aan om zijn geliefde voor zich te winnen en te houden, in tegenstelling tot die gluiperd van een Don Juan die enkel op korte avontuurtjes uit was. Deze maand halen we de romantische Casanova in onszelf naar boven en bezochten de meest romantische plekjes van Brugge.

Het Venetië van het Noorden bruist weer, de historische binnenstad heeft zich moedig herpakt en eens we er rondwandelen, ontvouwt zich een echte schatkamer van oude straatjes, sfeervolle pleinen en prachtige gevels die je terug lijken te voeren naar Middeleeuwse tijden. Het geluid van de paarden die nog steeds door de straten van Brugge lopen, versterkt mijn gevoel nog extra. Waar is mijn harp dat ik ‘Liebestraum’ vertolk….

Brugge in galop

Brugge heb je niet bezocht, als je geen ritje met de koets gemaakt hebt. Koetsier en grote baas Mark Wentein zelf kent de stad als zijn spreekwoordelijke broekzak. Hij leidt ons wikipedia-gewijs langs heelwat highlights van Brugge, Intussen wuif ik uitbundiger zoals onze Paus naar de jaloerse blikken die ons in sneltempo fotograferen. Straks zijn we ongevraagd in duizenden Japanse fotoboeken. “Op de rechterkant zie je de beroemde brouwerij de Halve Maan waar de Brugse Zot gemaakt wordt”, aldus Mark. Vaste stop is het Wijngaardplein nabij het Begijnhof, waar de paarden een korte rustpauze krijgen en we zelf ook even de benen strekken. De koets volgt haar weg over de kasseitjes en ik voel me prins, koning en keizer tegelijk. De paarden van Mark zijn er levend erfgoed in een cultuurhistorische traditie. Een cultuurhistorische traditie om te koesteren. Eindigen doen we op de Markt waar intussen al tientallen nieuwe toeristen klaarstaan voor een ritje in deze liefdevolle carrosse-coupé.
www.koets.sightseeingbrugge.com

Bak- of stuurboord?

Mijn bloeddruk stijgt lichtjes wanneer de wereldberoemde bootjes van Brugge in mijn gezichtsveld verschijnen. Ha, de zee roept als ik aan de Katelijnestraat 4 de bootjes van Bruges Boat Tour toekom Vanmiddag doe ik mijn maritiem hartje een plezier met een lieflijk tocht op de reitjes. Ik stap aan boord van mijn little Love Boat waarin zich nog twintig romantici een plaatsje hebben uitgezocht. Onze vaarroute brengt ons gedurende een half uur en toont ons de ongeschonden schoonheid en de mooiste plekjes van Brugge. Intussen vertelt de schipper annex gids ons de sappigste verhalen en toont ons bekendste bezienswaardigheden vanuit een totaal ander perspectief. Een gouden raad van Iemand die Het Bijzonder Fijn Vond: zeker doen wanneer je in Brugge bent….
www.brugesboattour.com

Vurig Pietje Pek

  
In de Heilig-Bloedkapel verbazen we ons aan de 19de eeuwse neogotische aankleding. De relikwie van het Heilig Bloed, die door de kruisvaarders naar Brugge zou zijn gebracht, wordt hier bewaard, al wordt dat door sommigen in twijfel getrokken. Ach, een leugentje om bestwil mag wel in Brugge. Oh ja, of ik al wist dat het foltermuseum zich op struikelafstand bevindt. Met Valentijn in het achterhoofd stellen we dit bezoek uit, maar van ontdekken krijgt een mens honger. Het summum van vurige romantiek vinden we vlakbij in Restaurant Pietje Pek op 100 meter van de markt. We stappen binnen in een juwelenkistje van kaarsjes, gezelligheid en heerlijk romantisch tafelen. Ga je voor de klassieke vleesfondue of opteer je liever voor de kaasvariant? Of toch meer een liefhebber van kreeft, oesters, gamba’s en zalmtartaar? Momenteel is er bij Pietje Pek het Visfestival voor een exquise menu aan € 63 met keuze uit drie voor-, hoofd- en nagerechten….Heidi of Sévérine zullen je graag adviseren want bij het kiezen van de gerechten en wijntjes. Een 10 voor de keuken maar een 11 voor het decor. Zelfs een wereldster als Stromae kwam er langs om zich romantisch te laten gaan ….
www.pietjepek.com

Gevraagd: roltrap
In het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ wandelen we in een gewijde stilte tussen de witgeschilderde gevels en verstilde kloostertuin. In dit stukje werelderfgoed leefden vroeger begijntjes, geëmancipeerde vrouwen die weliswaar leek waren, maar er toch een vroom en celibatair leven op na hielden. Eens buiten de kloostertuin hervat de toeristische drukte z’n dagelijkse gang. Of we van plan zijn om het Belfort van 83 meter hoog te beklimmen. Euh, is er een roltrap ter beschikking? Nee en dus verzaak ik aan 366 trappengehijg. Ik zoek en vind een vluchtroute richting het Historium aan de overkant van de markt.

Hoera, Historium


Vanaf we de eerste themakamer van het Historium binnengaan, voelen we ons ridder en kasteelvrouwe. Er waren nog geen gele hesjes, er bestond nog geen VAR en Dotox en we aten nog kabeljauw ipv viskroketten van Iglo. We passeren tijdens onze reis het atelier van Jan Van Eyck , het Tolhuis, de achtersteegjes, de gilden, het badhuis en de kaaien. Als rode draad is er het idyllisch liefdesverhaal van leerjongen Jacob en Anna. Meer drama dan Frank en Simonneke en alle afleveringen van ‘Thuis’ samen. Na de zeven themakamers starten we met een virtuele vlucht over middeleeuws Brugge. In een roeibootje peddelen we langs de ondergrondse grachten en vliegen we boven het Belfort. En nog is het niet gedaan, want we bereiken via een wenteltrap de hoektoren met indrukwekkend panorama. De perfecte manier om met je geliefde de romantiek van de 15de -eeuwse stad te ontdekken! www.historium.be

Vreemde tweewielers waargenomen

 
Als laatste op het programma een toertje met de Segway. Je weet wel, een elektrisch voertuig met twee wielen naast elkaar dat je staande bestuurt. Ondergetekende was de kluns van dienst om dit speeltje ook effectief uit te proberen…In het buitenland heb ik ze wel al zien rijden, maar ik had toen steeds het gevoel dat ik aan het lachgas gelegen had. Wie uit een uithoek van onze planeet komt, deze toegift: de Segway werd gelanceerd in 2001. Je staat op de tweewieler en bedient hem door je gewicht naar voren te leunen om vooruit te gaan en te versnellen en rechtop te gaan staan (om te stoppen). Bagage, handtassen of ‘nette schoenen’ kan ik veilig op het vertrekpunt achterlaten. Ik maak kennis met gids Geert, een Mensgeworden Bruistablet, die me meteen ook de beginselen van het Segway-rijden inlepelt. Ik bestijg even de machine, tracht het evenwicht te behouden en besef dat vanaf nu mijn lot in handen van God en Geert ligt. De circa twee uur durende tour start met een training van vijftien tot dertig minuten waarin ik leer omgaan met dit innovatieve ding. Op die manier wordt de tour veilig voor elke deelnemer en passanten. Na een introductie en korte training hoef ik maar drie dingen te doen: opstaan, wegrijden en have fun! Met een pose van ‘mij-kan-niets-meer-gebeuren’, waarmee ik probleemloos een Oscar-nominatie zou winnen, ga ik met een internationaal gezelschap van start. Vaststelling één: op de Segway steek je iets boven het andere verkeer uit. Daardoor zie je de stad compleet anders. Omdat de Segway een ultrakorte draaicirkel heeft, kom ik op plaatsen die per auto of fiets vrijwel onbereikbaar zijn. Geert vertelt ondertussen alles over de prachtige architectuur en andere opmerkelijke weetjes over de stad. Ons rariteitenkabinet, als waren we net gelande Star Wars-figuren, wordt aangegaapt door honderden toeristen. Eén ding moet ik tijdens deze rit proefondervindelijk vaststellen: het Venetië van het noorden met een Segway ontdekken geeft iets extra. Je moet alleen een beetje lef hebben en vanaf dan loopt het (ja, ik kon er niet onderuit…) ‘op wieltjes’.
www.segway-brugge.be/nl

Slapen tussen de zwanen

   
Tegen zonsondergang, en vlak voor ik me naar mijn heerlijk zacht bed van viersterrenhotel Die Swaene begeef. Mijn kamer kijkt uit op één van de meest pittoreske grachten van Brugge, met name de Groenerei. Mijn paleisje van één nacht is heerlijk gedecoreerd in die typische barokke stijl waarvan Brugge blijkbaar een patent heeft. ’s Ochtends neem ik eerst nog een plons in het verwarmd binnenzwembad en word ik in badjas verwelkomd aan een uitgebreid ontbijt, met versgeperst fruitsap en eitjes klaargemaakt naargelang mijn eigen wensen. Ik voel me plots een wollige toerist die straks ook nog een ‘I Love Brugge’-kaartje stuurt naar het thuisfront. Nog dit, zaakvoerder Dirk Van Bossche heeft onder zijn vlag ook nog het hogervermeld Torture Museum, House of Waffles en House of Seasons varen (allen in de Wollestraat) én Hotel Pergola en The Black Swan Hotel.
www.dieswaene.com

Weekendwedstrijd.
Dankzij de hierboven aangehaalde adresjes, kon je een toertje met de koets, een Segwaytour, een Historium-arrangement of een boottochtje in Brugge winnen Heerlijk toch? Welnu, dat dachten ook nog eens zo’n 1900 lezers. Zij die ofwel een koets- of Segwaytoer of een bezoek aan Historium Brugge voor hun tweetjes gewonnen hebben, zijn Liliane D’haene uit Deurne, Kato Meersman uit De Panne, Senne Vandecasteele uit Deinze, Ronny Mestdagh uit Wervik, Familie Moenaert uit Ichtegem, Dina De Mets uit Middelkerke, Frans Depuydt uit Lokeren, Rubben Staelens uit Roeselare en H. De Dobbelaere uit Aalst.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.