Home > Weekendwedstrijd. Winnaars ‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’ van Luc Bellings & €40 restaurantvoucher

Weekendwedstrijd. Winnaars ‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’ van Luc Bellings & €40 restaurantvoucher

Geschreven op 12 april 2022 om 19:38 door Mario De Wilde

Gisteren kwam het boek ‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’ van Luc Bellings uit (Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts (€ 22,50). Een handige gids met de 66 beste culinaire plekjes aan zee. Stuk voor stuk uitgetest en besproken door sterrenchef Luc Bellings. Aangename sfeer, goeie prijs/kwaliteit, topproducten… Waar vind je deze perfecte mix aan onze Belgische kust? Al meer dan tien jaar is sterrenchef Luc Bellings, eigenaar van De Vork in Hasselt, de god of de baarlijke duivel voor de uitbaters van een brasserie aan onze kust. Zijn proeverijen en quoteringen die hij iedere zomer neerpent in Het Laatste Nieuws zijn culinair erfgoed geworden en een must-read voor wie wil genieten van een verse garnaalkroket of de perfect gebakken verse zeetong. Omdat het leven te kort is om slecht te eten, bundelde Luc Bellings de beste adresjes in een mooie, overzichtelijke gids. Klassieke namen, verborgen pareltjes… Vanaf nu weet je in welke kustbrasserie je met de ogen dicht kan binnenstappen.

Dit zijn alvast enkele adresjes in het boek opgenomen en ook een toelichting van Bellings zelf waarom die er in staan.

Mout in Damme


De naam doet het al vermoeden, deze gastronomische bistrobar heeft wel degelijk wat met bier te maken, want in hetzelfde pand is ook de microbrouwerij van De Damse Brouwers gevestigd. In de inkomhal staat de brouwtank met het nieuwste gerstenat. De uitgelezen plek om in een ontspannen no-nonsense setting de experimenten en het proefbrouwen vanop de eerste rij te volgen. Heel leuk in dit moderne interieur zijn de hoge tafels bij de open keuken, die voor een bijzonder perspectief zorgen. Naast lokale bieren proeven is het hier ook genieten van het culinaire aanbod. Mout serveert fijne gerechten klaargemaakt met topproducten. De kaart is eerder beperkt en bevat naast verschillende
sharing-formules ook een lunchmenu tegen een democratische prijs. Met uiterste zorg dresseert chef Quinten Monteyne elk bord tot een originele creatie: hapjes om te delen, verfijnde voorgerechten en heerlijke borden op het ritme van de seizoenen. Het kan niet anders dan er heel gemoedelijk aan toegaan op dit bijzonder leuke adresje in het pittoreske Damme. (Foto Alex Vanhee)

Mout
Jacob Van Maerlantstraat 7
8340 Damme
0479 99 00 40
www.moutdamme.be

De Kruidenmolen in Klemskerke-De Haan


De Belgische kust zit niet verlegen om mooie plekjes waar je heerlijk uit eten kan gaan. En dat hoeft heus niet altijd met zicht op zee te zijn. De Kruidenmolen is een modern ingerichte molenaarswoning in de rustgevende polders, met een extra groot zomerterras in de schaduw van een prachtige molen. Hier schuiven heel veel sterrenchefs hun voeten onder tafel en dat wil toch iets zeggen. De keuken is dan ook verbluffend. Chef Stijn Bauwens is een man met bijzonder veel ervaring die de stiel leerde in het restaurant van zijn ouders. Hij leerde de knepen van het vak in enkele Belgische toprestaurants, waaronder De Karmeliet in Brugge. Samen met attente gast-vrouw Veerle Quintens staat hij al sinds 1999 garant voor topkwaliteit tegen een eerlijke prijs. De chef serveert zowel seizoensgebonden suggesties als mooie klassiekers en tovert ze op een originele manier op het bord. Als ambassadeur van North Sea Chefs gaat hij ook aan de slag met duurzame vis, onbekende vissoorten en bijvangst uit de Noordzee. Tot in de kleinste details houdt hij de aandacht erbij en dat resulteert in borden die er stuk voor stuk bijzonder smaakvol en uitnodigend uitzien. Hét topadres aan de Belgische kust!

De Kruidenmolen
Dorpsstraat 1
8420 Klemskerke – De Haan
059 23 51 78
www.kruidenmolen.be

 

Café de Paris in Knokke-Heist


Ceci n’est pas un café, maar wel een culinair totaalconcept. Zoals de naam al enigszins doet vermoeden, beschikt deze bistro over een authentiek Parijs interieur waarin het stijlvol tafelen is. Chef Christophe Van den Berghe is dan ook een grote fan van de Franse hoofdstad en brengt de typische flair van de lichtstad naar Knokke, niet alleen met zijn gastronomische keuken in typisch Franse brasseriestijl, maar ook met dezelfde correcte bediening en een heel mooie wijnkaart. De kaart pakt uit met rundstartaar ‘Café de Paris’ als specialiteit van het huis, maar werkelijk elk bord dat hier wordt geserveerd, ziet er verzorgd en smaakvol uit. En je wordt royaal bediend! Probeer die
uit de kluiten gewassen gebakken zeetongetjes maar eens naar binnen te spelen. Hier verlaten de borden de keuken met de signatuur van een chef met een brede kennis. Het leuke is dat deze zaak ook een heuse friterie herbergt waar je naast alle bekende frituursnacks ook salades, pasta’s en enkele huisbereide specialiteiten, zoals de truffelburger, kan afhalen.

Café de Paris
Van Bunnenplein 29
8300 Knokke-Heist
050 61 16 10
www.cafedeparisknokke.be

 

Schildia in Knokke-Heist


Dat deze zaak een correcte prijs-kwaliteitverhouding hanteert, bewijst de democratisch geprijsde
gebakken zeetong die de perfectie benadert. Alle ingrediënten worden apart geserveerd en zowel de tartaar als de frietjes zijn vers en huisgemaakt. Zelfs de kleine stukjes tomaat in het slaatje zijn gepeld. Helemaal zoals het hoort dus. En de hoofdrol? Die is voor de perfect gebakken, mooi bruine filet waarmee zelfs de grote eter helemaal voldaan is. Van dit alles en nog veel meer geniet je in een modern en verzorgd interieur of op het ruime terras met zicht op zee. Alle gerechten op de uitgebreide kaart worden met de nodige aandacht en vooral met verse producten bereid. Hier kan je zeer lekker eten en laat je je culinair meevoeren door een attente gastvrouw die de zaalbediening volledig onder controle heeft.

Schildia
Zeedijk-Heist 250
8301 Knokke-Heist
050 51 50 58
www.schildia.be

Alexandra in Knokke-Heist


Bij Alexandra is het gezellig tafelen in een gemoedelijke sfeer. Het restaurant beschikt over een uitgebreide kaart met talloze share plate-gerechten, seizoensgebonden suggesties en een leuke kinderkaart. De focus ligt op het beste van wat de zee te bieden heeft, maar je kan hier ook terecht voor een lekkere filet pur, malse varkenswangetjes of de ossobuco ‘Alexandra Style’. De bediening verloopt vlot en wie weet komt ladychef Christiane (al dertig jaar achter het fornuis) zelf een woordje uitleg geven bij je bestelling. Zij deelt immers graag zijn vakkennis met haar gasten. Haar aandacht voor seizoensproducten is een van de redenen waarom het vaste cliënteel blijft terugkeren naar het restaurant. Zowel de gerechten à la carte als de specialiteiten, Noordzeetafel en huisgemaakte garnaalkroketjes, zijn de moeite waard. Bovendien zijn de frietjes altijd handgesneden en vers. Van al dit lekkers geniet je in een modern en sfeervol interieur of in de loungesalon met zicht op de mooie wijnkast. Maar je kan net zo goed gewoon gezellig aan de toog culinair genieten.

Alexandra
Van Bunnenplein 17
8300 Knokke
050 60 63 44
www.restaurantalexandra.be

’t Kantientje in Ramskapelle


In ’t Kantientje in Ramskapelle kom je om gemoedelijk te tafelen in een huiselijke sfeer. Chef Dominique Pille en zijn team verwelkomen hun gasten in een klassiek, verfijnd interieur dat zicht biedt op de prachtige keuken. En daar gebeurt de magie. De handgesneden frietjes – krokant en dun, maar toch met een volle aardappelsmaak – zijn de beste aan de Belgische kust en een indicator voor wat je hier nog op je bord kan verwachten. Deze brasserie serveert klassieke topgerechten op hun best. De prijs is meer dan correct, zeker als je weet dat dit een van de weinige zaken is waar echt alles nog huisbereid wordt, zelfs de vinaigrette bij het slaatje. De zeetong komt er keer op keer perfect gebakken op je bord en de filet pur is de beste van allemaal: perfect à point, mooi gekorst en toch boterzacht vanbinnen. Ga zitten aan een tafeltje in het verfijnde, klassieke interieur of op zonnige dagen op het prachtige zomerterras en geniet van de pittoreske dorpssfeer van Ramskapelle, op een boogscheut van Knokke-Heist. Ook wijnliefhebbers komen hier aan hun trekken, zij kunnen snuisteren in de mooie wijnkaart.

’t Kantientje
Rampskapellestraat 61
8300 Ramskapelle
(Knokke-Heist)
050 60 54 11
www.kantientje.be

 

Côte Belge in Ramskapelle


Toen Joeri Huybs en Griet Broeckx in 2016 hun bar en bistro Côte Belge openden in Ramskapelle, hadden ze er nog geen idee van dat ze zouden uitgroeien tot een van de topadresjes aan de Belgische kust waar je gastronomisch kan genieten. Hier wordt tafelen een totaalbeleving, die al begint bij het zorgeloos parkeren op de ruime parking aan het Leopold- en Schipdonkkanaal. Zodra je er binnenstapt, zetten enkele absolute eyecatchers de toon: een lange toog, oude scheepslampen, de vloer die uit honderdvijftig jaar oude treinwagons werd gerecupereerd en tafels die je kan omvormen tot hoge tafels. Maar niet alleen dit bijzondere, moderne interieur en het attente personeel zijn de troeven, ook de gevarieerde kaart biedt voor elk wat wils. Een van de aanraders is de steak tartaar tegen een wel heel democratische prijs, maar ook de zeer uitgebreide wijnkaart waarop een aanbod van echte tophuizen staat, is een reden om de deur hier open te duwen. Het keukenteam serveert zowel klassiekers als gerechten met een moderne twist. Voor de echte liefhebbers zijn er enkele leuke luxe-producten, zoals Belgische kaviaar. De bistro werkt uitsluitend met dagverse, seizoensgebonden producten en dat maakt de prijzen in deze zaak helemaal terecht.

Côte Belge
Sasstraat 53
8301 Ramskapelle
(Knokke-Heist)
050 51 26 91
www.cotebelge.be

Tearoom MDUE in Bredene


In Tearoom MDUE, op een boogscheut van het strand, genieten jong en oud het hele jaar door van heerlijke ijscoupes, wafels en pannenkoeken. Op zomerse dagen is het vaak een stormloop op het huisbereide roomijs van absolute topkwaliteit, of het nu in een klassieke dame blanche of in een lekkere fruitcoupe terechtkomt. De chef volgde verschillende opleidingen in Italië en liep stage bij
Roger Vandamme. Ook de pannenkoeken en Brusselse wafels worden in deze moderne zaak volgens de regels van de kunst klaargemaakt en bovendien tegen zeer budgetvriendelijke prijzen. Op de kaart staat alles wat een tearoom nodig heeft: taarten ijscoupes en heerlijke koffie. Tel daar de vlotte bediening en de altijd mooi afgewerkte bordjes bij op en je krijgt een plaats aan de Bredense kust waar je zeker eens geweest moet zijn.

Tearoom MDUE
Kapelstraat 125
8450 Bredene
0476 79 01 34
www.mdue.be

 

Brasserie Couteau uit Knokke-Heist


Guy en Vincent Van Severen runnen dit restaurant met hart en ziel en dat merk je aan alles. Hun Vlaamse stoverij oogst niets dan lof en is zeker het proberen waard. De tapas zijn een echte aanrader, maar ook de andere klassiekers op de kaart zijn stuk voor stuk puik bereid. Hier kom je voor een mooi verzorgd bordje met een ruime portie handgesneden frietjes erbij. Brasserie Couteau weet hoe ze haar gasten moet verwennen en een comfortabel thuisgevoel geven. Ook de kleintjes in het gezelschap worden niet over het hoofd gezien, voor hen is er een leuke kinderkaart. De landelijke brasserie blinkt uit in eenvoud, maar straalt tegelijk een jonge en eigentijdse sfeer uit met respect voor traditie. Het mooie terras biedt een aangenaam uitzicht op het Rubensplein en de bediening verloopt er even vlot als binnen (Foto Didier Van Dooren)

Brasserie Couteau
Zeedijk 586 (Rubensplein)
8300 Knokke-Heist
050 70 33 80
www.brasserie-couteau.be

 

Brasserie ’t Ponton in Nieuwpoort

 

Een zaak vlakbij de Vismijn in Nieuwpoort heeft één groot voordeel: er is altijd verse vis beschikbaar. Deze modern ingerichte brasserie met charmante binnenkoer heeft een mooi, klassiek aanbod met niets dan kwaliteitsproducten en altijd voldoende suggesties op de kaart. Daarnaast is ook het versmarktmenu met verschillende keuzemogelijkheden tegen een eerlijke prijs een echte aanrader. Uiteraard staat ook de klassieker sole meunière op het menu, meteen een mooie maatstaf voor wat je in brasserie ’t Ponton mag verwachten: een perfect gedresseerd bord met drie royale goudbruine solettes, ontdaan van de kantjes en gebakken volgens de regels van de kunst. Ook de smaken zitten hier helemaal goed. Deze verse topvisjes hebben precies de juiste hartige botersmaak zonder in de saus te zwemmen. De puree van duinaardappel is heerlijk en het slaatje wordt apart geserveerd – helemaal zoals het hoort! Hier schuif je de voeten in stijl onder tafel, zowel binnen als buiten en in elk seizoen. Liefhebbers kunnen kiezen uit een ruim en nauwkeurig samengesteld aanbod wijnen. Deze culinaire ervaring wordt afgerond met een vlotte bediening. Bovendien is de prijs-kwaliteitverhouding mooi in balans. (foto Resto)

Brasserie ’t Ponton
Havenstraat 1
8620 Nieuwpoort
058 62 68 72
www.tponton.be

Weekendwedstrijd
We hebben tien exemplaren van het boek ‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’ van Luc Bellings in onze prijzenkast liggen, net als vouchers ter waarde van € 40 bij elk van de tien horecazaken hieronder vernoemd en in het boek opgenomen.

Wat moet je daar allemaal voor doen om een boek of voucher tot het jouwe te maken:
-Volg Het Nieuws van West-Vlaanderen op instagram en/of facebook, altijd handig als je alle nieuwtjes uit je streek te weten wilt komen.

1) Wat staat er vooraan in de inkomhal van Mout in Damme?
2) In welke sterrenzaak heeft chef Stijn Bauwens van de Kruidenmolen in Klemskerke gewerkt?
3) Wat staat er als lekkerste specialiteit op de kaart van Café de Paris uit Knokke-Heist?
4) Bellings spreekt in Schildia over de democratisch geprijsde gebakken zeetong. Hoeveel kost die?
5) Hoeveel jaar staat ladychef Christiane al in de keuken van Restaurant Alexandra in Knokke-Heist?
6) Wat is de naam van de chef van ’t Kantientje in Ramskapelle?
7) Aan welk water bevindt zich Côte Belge in Ramskapelle?
8) Wat is de slogan van Tearoom MDUE uit Bredene op haar website?
9) Brasserie Couteau in Knokke-Heist heeft een mooi uitzicht op een bekend plein. Welk plein is het?
10) Bestel je in ‘t Ponton in Nieuwpoort een klassieker sole meunière, hoeveel exemplaren krijg je dan?

Antwoorden:

1) Brouwtank met vers gerstenat
2) Karmeliet in Brugge
3) Rundstartaar café de paris
4) 35€
5) 30 jaar
6) Chef Dominique Pille
7) Het Leopold en schipdonkkanaal
8) Happiness is Homemade
9) Op het Rubensplein
10) 3

Voor het eerste werd de kaap van 1500 inzendingen (1589) overschreden. Dit zijn de winnaars van een boek of restaurantvoucher: Hans Jacobs uit Zelzate, Eddy Veraverbeke uit Kortemark, Saskia Arijs uit Nieuwpoort, Geert Vandepitte uit Roeselare, Jan Ingelaere uit Zonnebeke, Marleen Dauw uit De Haan, Tommassin Elliott uit Brugge, Greet Decuyper uit Oedelem, Ann Berwouts uit Nieuwpoort, Liliane Decorte uit Gistel, Evelien David uit Westkapelle, Bart Van Den Eynde uit Brugge, Pauwels Bjorn uit Kortemark, Tony Strypsteen, Chantal Muylle uit Aartrijke.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.