Home > Weekendwedstrijd: winnaars boek ‘Beste Brasserieën aan onze Kust’ of een restaurantvoucher

Weekendwedstrijd: winnaars boek ‘Beste Brasserieën aan onze Kust’ of een restaurantvoucher

Geschreven op 9 mei 2023 om 11:23 door Mario De Wilde
Al meer dan 10 jaar is sterrenchef Luc Bellings, eigenaar van restaurant De Vork in Hasselt, de god of regelrechte kwelduivel voor de uitbaters van brasserieën en restaurants aan onze Belgische kust. Zijn proeverijen en quoteringen die hij iedere zomer ongezouten neerpent in Het Laatste Nieuws zijn culinair erfgoed en een must read voor wie wil genieten van een verse garnaalkroket, perfect gebakken verse zeetong of zalige dame blanche. Omdat het leven te kort is om slecht te eten, maakt Bellings komaf met al ‘de brol’ die hij de voorbije zomers aan de Noordzee kreeg voorgeschoteld en bundelde hij de beste adresjes in een mooie, overzichtelijke gids. Klassieke namen, verborgen pareltjes…. vanaf nu weet je in welke kustbrasserie je met de ogen dicht kan binnenstappen, van Knokke-Heist tot De Panne. Wie aan de Oostkust woont of er tijdelijk vertoeft heeft alvast een ruime keuze want van de 62 beste Belgische kustbrasserieën bevinden zich er maar liefst al 28 op het grondgebied van Knokke-Heist! 172 blz. Paperback, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

Dit zijn alvast een paar restaurants die in het boek vermeld staan en we graag een podium geven. Ze verdienen je absolute aanbeveling als je straks kustwaarts afreist. We starten aan onze Oostkust. Volgende week de Midden- en de Westkust. We openen met deze zes brasserieën in het Knokse:

Café de Paris in Knokke-Heist

‘Hier verlaten de borden de keuken met de signatuur van een chef met een brede kennis.’

Ceci n’est pas un café, maar wel een culinair totaalconcept. Zoals de naam al enigszins doet vermoeden, beschikt deze bistro over een authentiek Parijs interieur waarin het stijlvol tafelen is. Chef Christophe Van den Berghe is dan ook een grote fan van de Franse hoofdstad en brengt de typische flair van de lichtstad naar Knokke, niet alleen met zijn gastronomische keuken in typisch Franse brasseriestijl, maar ook met dezelfde correcte bediening en een heel mooie wijnkaart. De kaart pakt uit met rundstartaar ‘Café de Paris’ als specialiteit van het huis, maar werkelijk elk bord dat hier wordt geserveerd, ziet er verzorgd en smaakvol uit. En je wordt royaal bediend! Probeer die uit de kluiten gewassen gebakken zeetongen maar eens naar binnen te spelen. Hier verlaten de borden de keuken met de signatuur van een chef met een brede kennis. Het leuke is dat deze zaak ook een heuse friterie herbergt waar je naast alle bekende frituursnacks ook salades, pasta’s en enkele huisbereide specialiteiten, zoals de truffelburger, kan afhalen.

Café de Paris
Van Bunnenplein 29
8300 Knokke-Heist
050-61.16.10
www.cafedeparisknokke.be

______________________________________________________________________________

Bistro Boudoir in Knokke-Heist

‘Met Mastercook of Belgium Christian Van den Ouden staat er een van de beste topchefs van onze kust aan het fornuis.’

Afspraak met Mastercook of Belgium Christian Van den Ouden. Inderdaad, sinds najaar 2022 vaart Bistro Boudoir met Daniela Nistreanu onder een andere vlag en die koerswijziging merk je meteen bij het binnenkomen: er waait een nieuwe wind daar halfweg de Lippenslaan, zeg maar de Champs-Élysées van Knokke. De Parijse join de vivre-stijl is nog steeds nadrukkelijk aanwezig en wat op tafel komt, wordt door de nieuwe chef en Mastercook of Belgium Christian Van den Ouden (ex-Mascotte Casino Knokke) tot smakelijke schilderijtjes omgetoverd. Deze gastronomische upgrade vertaalt zich in een uitgepuurde tweegangenlunch (€ 22) en bij speciale gelegenheden een themamenu. De ervaring van de chef verraadt zijn kookstijl. Hier wordt Frans-Belgisch gekookt zonder complexen maar altijd in een creatieve verzorgde uitvoering. Een openbaring!

Lippenslaan 141
8300 Knokke
tel.: 050-66.03.23
web: www.bistro-boudoir.be

_____________________________________________________________________________

Restaurant Schildia in Heist aan Zee

‘Alle gerechten op de uitgebreide kaart worden met de nodige aandacht en vooral met verse producten bereid.’

  

Dat deze zaak een correcte prijs-kwaliteitverhouding hanteert, bewijst de democratisch geprijsde
gebakken zeetong die de perfectie benadert. Alle ingrediënten worden apart geserveerd en zowel de tartaar als de frietjes zijn vers en huisgemaakt. Zelfs de kleine stukjes tomaat in het slaatje zijn gepeld. Helemaal zoals het hoort dus. En de hoofdrol? Die is voor de perfect gebakken, mooi bruine filet waarmee zelfs de grote eter helemaal voldaan is. Van dit alles en nog veel meer geniet je in een modern en verzorgd interieur of op het ruime terras met zicht op zee. Alle gerechten op de uitgebreide kaart worden met de nodige aandacht en vooral met verse producten bereid. Hier kan je zeer lekker eten en laat je je culinair meevoeren door een attente gastvrouw die de zaalbediening volledig onder controle heeft.

Schildia
Zeedijk-Heist 250
8301 Knokke-Heist
050-51 50 58
www.schildia.be

______________________________________________________________________________

Living Room 102 in Knokke-Heist (vlak aan Nederlandse grens)

‘Een gevarieerde kaart met heel wat klassiekers (vooral vlees) kan iedereen bekoren.’

     

Living Room 102: dat is intussen bijna 20 jaar pure beleving nagenoeg pal op de Nederlandse grens. De troeven zijn bij fijnproevers intussen al voldoende bekend: de hemelse tomaat garnalen klassiekers, meat lovers die de zekerheid hebben dat ze de beste en sappigste vleesgerechten geserveerd krijgen, een sympathieke ontvangt en één van de mooiste terrassen met zicht op de polders. Chef Maxime zorgt voor een totaalbeleving en neemt zijn gasten mee naar de keuken, waar hij zijn special beef selection – zeven exquise rassen uit de hele wereld – voorstelt. Nu eens gerijpt, dan weer boerderij-vers. In Living Room 102 bepaal jezelf wat, hoeveel en hoe je het vlees wil, waarop Maxime als een volleerd beenhouwer het stuk voor je afsnijdt en het iets later – nadat het vlees een kwartiertje gerust heeft – in geklaarde hoeveboter perfect bakt en met handgesneden frietjes, dagverse en krokante kropsla, gepelde tomaat, verse mayonaise en de jus serveert. Niet verwonderlijk toch dat Luc Bellings het restaurant quoteerde tot de ‘Beste Brasserieën van de Kust’.

Sluisstraat 102
8300 Westkapelle
tel: 050- 62.41.22
web: www.livingroom102.be

______________________________________________________________________________

Brasserie Bristol in Knokke-Heist

‘Deze tijdloze en inspirerende brasserie heeft alles wat een restaurant nodig heeft om een topadres aan de Belgische kust te zijn.’

   

Brasserie Bristol is al jaren een drukbezochte zaak met een uitgebreid vast cliënteel. Daar zit niet alleen de sfeervolle inrichting met zicht op zee voor iets tussen! Dezetijdloze en inspirerende brasserie heeft alles wat een restaurant nodig heeft om een topadres aan de Belgische kust te zijn. Verschillende seizoensgebonden gerechten met topproducten voor een eerlijke prijs, een attente gastvrouw en vooral… een chef met een pak ervaring. Vooral de zeer originele en geslaagde presentatie van de tomaat-garnaal gooit hoge ogen. Geen uitgeholde tomaat, maar een flinterdunne, heerlijk gekruide carpaccio met alle essentials zoals kropsla, een eitje en zelfgemaakte mayonaise. Daarbovenop komen natuurlijk de enige echte Zeebrugse garnalen, vers uit de netten. Het lijkt wel een bloem die uit de zee is geplukt. Maar ook van de dame blanche word je even stil. De sole meunière heeft dan weer de perfecte cuisson en krijg je met verse frietjes en een heerlijke huisbereide tartaarsaus voorgeschoteld. Werke-
lijk elk bord dat hier uit de keuken komt, is een lust voor het oog en een streling voor de tong.

Zeedijk-Heist 29
8301 Knokke-Heist
050 51 21 12
www.brasseriebristol.be

_____________________________________________________________________________

Restaurant LeBeau 19 in Knokke-Heist 

‘Een grote aanrader is het dagelijks wisselende lunchmenu: lekker en aangenaam van prijs.

Rustig genieten, daarvoor ben je bij Lebeau19 zeker aan het juiste adres. Deze zaak combineert een prachtig hotel met een bar en brasserie. Door de rustige groene ligging is Lebeau19 erg populair bij zowel de plaatselijke bevolking als bij (dag) toeristen. Die rustige sfeer wordt ook doorgetrokken in het interieur. De combinatie van luxe en warmte maakt van deze plek een pareltje. Klassiekers zoals zeetong, garnaalkroketjes en vol-au-vent vullen de kaart. Goed uitgevoerd en mooi gepresenteerd, daar kun je weinig op aanmerken. Een grote aanrader is het lunchmenu. Iedere week heb je de keuze tussen vier andere voor- en hoofdgerechten, met kraakverse ingrediënten. Niet enkel de gerechten zijn top, de prijs-kwaliteitverhouding is ook erg aangenaam, zeker gezien de zaak in het mondaine Zoute ligt. Nagenieten van het eten doe je bovendien in de loungebar. Bestel er een exclusieve wijn of champagne (per glas of per fles) en je dag kan niet meer stuk.

Lebeau19
Zoutelaan 175
8300 Knokke-Heist
050 61 16 14
www.lebeau19.be

_____________________________________________________________________________

Weekendwedstrijd

We hadden dankzij Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts een vijftal exemplaren van het boek (waarde € 22.50) en restaurantvouchers van € 40 en € 80 weg te geven. Er moesten enkele vragen beantwoord worden en (nieuw record)…2144 lezers deden dat correct: 1) rundstartaar ‘Café de Paris’, 2) Christian Van den Ouden, 3) € 23,00, 4) Stromae, 5) € 10, 6) Jurgen De Proft. En dus moest de onschuldige hand overuren maken. De tien gelukkigen zijn deze week: Thomas Verhaest uit Kortrijk, Bert Dannau uit Wetteren, Freddy Degrauwe uit Poperinge, Diede Decraene uit Avelgem, Karin Verbist uit Elewijt, Vandewalle Jean-Pierre uit Brugge, Noel Mestdagh uit Ledegem, Familie Debusschere uit Male, Luc Baetens uit Moerbeke-Waas en Lorre Verkindere uit Middelkerke. Zij krijgen deze week hun voucher of boek met de post opgestuurd. Komende vrijdag presenteren we deel-2 met nieuwe restaurants en mogelijkheden.

1 reactie

Mario Lamote
Geschreven op 2023-05-09 19:59:01
Grappig gezegd "onschuldig hand moest overuren doen", toch aan iedereen proficiat 👏🏼👏🏼

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.