Home > Weekendwedstrijd: winnaars 3 kg-mosselpakket (€ 30) van Aqua-Triton of mosseletentje (€ 70)

Weekendwedstrijd: winnaars 3 kg-mosselpakket (€ 30) van Aqua-Triton of mosseletentje (€ 70)

Geschreven op 26 juli 2023 om 07:09 door Mario De Wilde
In de Oosterschelde zijn drie weken geleden de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen van het seizoen opgevist. De mosselkwekers waren in hun nopjes over de uitstekende kwaliteit, die de volgende weken alleen nog beter zal worden. Aan boord konden chef Piet Devriendt en mosselambassadeur Johan Boskamp als eersten de nieuwe oogst proeven. Bij de start van het seizoen werd ook de ‘loaded mossel’ gelanceerd, een mossel gevuld met gekruide rijst die je meteen uit de schelp kan eten. ​De eerste aanvoer bij de Nederlandse Mosselveiling liet al mooie vleesgewichten zien. De Zeeuwse mosselkwekers zijn dan ook erg blij met de kwaliteit die ze kunnen aanvoeren. Mosselkweker Jan Schot: “Wat we nu aantreffen op onze percelen in de Oosterschelde en op de Waddenzee ziet er prima uit. Veel beter dan vorig jaar. Kook je een kilo mosselen, dan zit er nu gemiddeld 270 gram visvlees in. Dat gaat de komende weken alleen maar beter worden.”

 

Tien geboden mosselbereiding

Tijdens de lunch van de seizoensopening gaf Piet Devriendt, chef van mosselrestaurant De Oesterput in Blankenberge en auteur van het gloednieuwe ‘Masterclass Mosselen’, zijn tien geboden voor een optimale bereiding mee. Mosselen goed peperen, mosselgroenten genoeg fijn snijden zodat ze tegelijk met mosselen gaar worden, een beetje water of wijn toevoegen, de juiste volgorde in de pan hanteren (eerst de mosselen, dan de groenten en de peper), op hoog vuur koken met de deksel erop en de mosselen tijdens het koken goed opschudden zodat groenten en mosselen goed mengen. Als de schelpen openstaan, zijn ze goed.

Aqua-Triton: dé mosselspecialist

Een van de absolute mosselspecialisten (en dat al vele jaren lang) is Aqua-Triton Mosselen uit (of wat dacht je?) Yerseke. Om dagelijks een vers product van topkwaliteit te kunnen leveren, hanteren ze bij Triton een efficiënt en doelmatig vangst-, verwater-, sorteer-, verpakkings- en transportproces. Yerseke is, met de enige mosselveiling ter wereld, een uniek vissersdorp. Iedere week weer worden er op diverse dagen mosselen aangevoerd. Op grote schermen worden de gegevens vertoond van de aangeboden mosselpartijen. Het gaat daarbij om zaken als: aantal stuks per kilo, gemiddelde schelpgrootte en het gewicht van het mosselvlees.

Mosselen uit het zuiverste water

Na de aankoop zet Aqua-Triton de mosselpartijen uit op de eigen voorraadpercelen in de Oosterschelde. De omstandigheden zijn hier optimaal om de mosselen te ‘verwateren’: De stroming en golfslag zijn gering en het Oosterscheldewater is zuiver. De schelpen raken zand en slib kwijt en het mosselvlees krijgt een prima consistentie. Tijdens het mosselseizoen levert het schip dagelijks de mosselen van de percelen bij de hypermoderne mosselfabriek af. In bassins wordt het ‘verwaterproces’ dat al in de Oosterschelde heeft plaatsgevonden voortgezet. De mosselen worden gespoeld met speciaal gefilterd, bacterievrij Oosterscheldewater. Deze bijzondere waterkwaliteit wordt verkregen via een speciale behandeling.

Gekoeld proces van A tot en met Z

Het verwerkingstraject is uiterst modern ingericht en grotendeels gemechaniseerd. Zo reduceerden ze bij Aqua-Triton de tijd tussen opvissen tot en met het verpakken tot een absoluut minimum. Uiteraard komt deze werkwijze de kwaliteit van een ‘superverse mossel’ ten goede. Tijdens de verwerking worden de mosselen met gekoeld water op de ideale temperatuur gehouden. Ook opslag en transport vinden onder gekoelde condities plaats. Dit garandeert dat de mosselen in topconditie bij de klanten aankomen.

Vers verpakt

Aqua-Triton verpakt haar mosselen afhankelijk van de eindbestemming in jute zakken of in speciale lekvrije verpakkingen. De grotere jute zakken zijn vooral bestemd voor de groothandel terwijl de lekvrije verpakkingen voor de retail bestemd zijn.

Meer over mosselen

Mosselen hebben van nature dunne draadjes – de byssusdraden – ook wel baarden genoemd. Hiermee hechten zij zich aan bijvoorbeeld de zeebodem of elkaar. In ons verwerkingsbedrijf worden de mosselen eerst van elkaar los gemaakt (onttrost) en daarna gaan ze door de ‘ontbaardingsmachine’. In dit verwerkingstraject blijft handwerk echter onmisbaar. Tijdens het ‘lezen’ worden eventuele kapotte en slechte exemplaren handmatig door de medewerkers van Aqua-Triton verwijderd. De goedgekeurde en schoongemaakte mosselen komen terecht op de sorteermachine. Hier worden ze ingedeeld van klein naar groot en van Extra select tot Goudmerk.

Mosselen: eerlijk, heerlijk en gezond

Alex Van Houte: “Als mosselhandelaar zijn wij natuurlijk niet helemaal objectief maar we bieden nu eenmaal een puur-natuur-product dat lekker en gezond is. Dat we die producten bovendien mogen be- en verwerken in en om de Oosterschelde in het zonnige Zeeland maakt het alleen maar mooier! Dat zien we als iets om trots op te zijn.”

Mosselen in soorten en maten
De mosselen van Triton zijn onderverdeeld naar grootte in zes categorieën (van klein naar groot):
• Extra select
• Extra
• Super
• Imperial
• Jumbo
• Goudmerk

De Aqua-Triton Mosselen zijn voor de particulier o.a. verkrijgbaar bij Fieret in Sluis en de betere vishandels zoals Ameloot in Brugge annex Restaurant Gouden Karpel. De horeca wordt bediend via een netwerk aan groothandels, waaronder Vishandel Azuur voor de Oostkust en de Brugse Mossel Centrale voor Brugge.

Mosselen eten in Brugge: bij Den Gouden Karpel natuurlijk

Veel echte visrestaurants vindt men niet meer in Brugge. Maar zij die er zijn, behoren tot de absolute top wanneer je een lekker stukje vis wil gaan eten. Restaurant & Traiteur Den Gouden Karpel op de vismarkt, pal in het historische centrum van Brugge, kan je genieten van culinair bereide visgerechten, of kan je de kleine honger stillen in de fishbar. Naast het restaurant en de fishbar kan je ook terecht in de traiteurzaak voor dagverse vis of bereide visschotels. Alle drie de zaken sluiten perfect op elkaar aan in een modern en hedendaags interieur. Je bent er verzekerd van de meest verse vis, schaaldieren, fruit de mer en uiteraard topmosselen met eigen gemaakte mayonaise en handgesneden frietjes.

www.dengoudenkarpel.be

__________________________________________________________________

Mosselen eten in Sluis: bij Restaurant ’t Zwin natuurlijk

   

Bij Restaurant ’t Zwin op het Walplein vlakbij het binnenrijden van Sluis hebben ze één doel: jou laten genieten van verse producten, heerlijke gerechten, zalige dranken en een ontzettend gezellige sfeer. Van een geweldige kop koffie met vers gebak en een brede glimlach in de ochtend, via een kraakverse lunch rond de middag en toffe tapas tussendoor tot een compleet diner in de avond met alles erop en eraan. Ze maken er een topbeleving van! En dan zijn er nog de lekkere Zeeuwse mosselen die er op verschillende wijzen bereid worden. Ze worden met de glimlach en met alles erop en eraan aan je tafeltje binnen of buiten geserveerd. Proef en geniet, Restaurant ’t Zwin zal je nooit ontgoochelen.

www.restauranthetzwin.nl

__________________________________________________________________

Mosselen eten in Nieuwpoort: bij Restaurant De Haven natuurlijk

   

In Restaurant De Haven in Nieuwpoort verwelkomen ze de echte vis- en mosselliefhebbers graag in het gemoedelijk restaurant met prachtig tuinterras. Specialiteiten zijn verse vis, zeevruchten, mosselen, wilde rivierpaling, bouillabaisse maar ook een mooie keuze aan vleesgerechten voor de echte carnivoren. Een arrangement waar ze van heel ver komen is een ‘Menu van de lekkerbek’ voor amper € 38. Een meerkeuze voorgerecht, kiezen uit mosselen als hoofdgerecht en als zalige afsluiter een verwenkoffie of dessert van de dag of Irish coffee. Wil je enkel mosselen eten? In Restaurant De Haven worden ze op maar liefst negen verschillende wijzen bereid. Wat je ook kiest, ze zijn om je vingers en duimen aan af te likken.

www.restaurantdehaven.be

__________________________________________________________________

Winnaars

En of Vlamingen mosselen lusten. Bijna 2300 juiste inzendingen voor deze smakelijke wedstrijd en volgende lezers winnen een pakket topmosselen van 3 kg (€ 30): Van de Keere uit Beernem, Tom Landschoot uit Waardamme, Martin Van Belle uit Beernem, Viviane De Ridder uit Brugge, Heidy Lapierre uit Gullegem, Wilfried Dewitte uit Sint-Kruis, Familie Mila uit Loppem, Damienne Louwage uit Blankenberge, Caroline Balbaert uit Dudzele, Luc Adem uit Sint-Kruis, Kurt Gey uit Brugge, Sven Verbeerst uit Ichtegem, Marc Vansteenkiste in Knokke-Heist, Familie Terkindere uit Roeselare en Mieke Duynslager uit Kortrijk. Winnen de restaurantvoucher twv € 70: Sabien Bouckhuyt uit Wielsbeke, Bert Roelens uit Koolskamp en Rachel Vansweevelt uit Middelkerke.

1 reactie

Mario Lamote
Geschreven op 2023-07-26 17:04:42
Proficiat en smakelijk aan iedereen

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.