Weekendwedstrijd. Winnaars ‘3 kg Goudmerk- en Delino sauzenpakketje’
Ha, daar zijn ze weer! Dat smakelijk goud waar we elke zomer zo verlangend naar uitkijken. Die volle grote schelpen waarvan je het water in de mond krijgt. Want wij Belgen zijn waarlijk gek op de grote(re) exemplaren. En dan weten de echte liefhebbers dat ze best de grote jongens van Aquamossel-Triton in huis halen. Iemand die ons alle geheimen van mosselen in geuren en kleuren kan toevertrouwen is Alex Van Houte uit Groede.
Verse mosselen zijn erg populair in (Zeeuws-)Vlaanderen. Je kunt geen terras voorbij gaan om je wordt gevangen door de heerlijke zilte geur van Zeeuwse mosselen. Een zeer belangrijk product voor de horeca en (vis)winkels in deze regio’s. Zopas werden de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen van het seizoen opgevist. De eerste aanvoer bij de Nederlandse Mosselveiling liet mooie vleesgewichten zien. De Zeeuwse mosselkwekers zijn dan ook erg blij met de kwaliteit die ze kunnen aanvoeren en die zal de volgende weken alleen nog beter worden. Aan boord van de mosselkotter was ook Groedenaar Alex Van Houte mee. Hij werkt al enkele jaren bij de grootste mosselkweker van Europa Aquamossel-Triton genaamd. Zij zijn goed voor ruim één derde van de markt in het Zeeuwse Yerseke en willen in Zeeuws-Vlaanderen leverancier blijven van kwalitatief goede én vooral grote mosselen. Alex: “We hebben in Vlaanderen een heel sterke reputatie op vlak van kwaliteit en versheid. En van goede smaak. Wat we dit jaar aantreffen op onze percelen in de Duitse Waddenzee ziet er fantastisch uit. Nog veel beter dan vorig jaar. Kook je een kilo mosselen, dan zit er nu gemiddeld 270 gram visvlees in. Dat gaat de komende weken alleen maar beter en lekkerder worden.”
Tien geboden mosselbereiding
Op de mosselkotter tijdens de seizoensopening was ook Piet Devriendt, chef van mosselrestaurant De Oesterput in Blankenberge present en wij polsten naar zijn tien geboden voor een optimale bereiding. “Mosselen goed peperen, mosselgroenten genoeg fijn snijden zodat ze tegelijk met mosselen gaar worden, een beetje water of wijn toevoegen, de juiste volgorde in de pan hanteren (eerst de mosselen, dan de groenten en de peper), op hoog vuur koken met de deksel erop en de mosselen tijdens het koken goed opschudden zodat groenten en mosselen goed mengen. Als de schelpen openstaan, zijn ze goed.”
Duitse Waddenzee
De Duitse Waddenzee, waarin de percelen van Aquamossel-Triton zich bevinden, beschikt over de meeste mosselpercelen en is door de sterke invloed van eb en vloed en het hierdoor hogere aanbod van voedsel voor de mosselen, ook het meest geschikt voor de kweek. De opbrengst van de Waddenzee is echter door de dynamische kenmerken van het gebied wel minder constant dan die van de Oosterschelde. Bij harde storm kunnen daar mosselen verloren gaan.
Daar is de start
Het seizoen voor Zeeuwse bodemcultuurmosselen begint meestal begin juli met de nieuwe oogst. De exacte startdatum van het seizoen is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen, wat weer samenhangt met het weer in het voorjaar. In juni sterkt de mossel zich weer aan na de voortplantingsperiode van april-mei. Het seizoen voor de Zeeuwse mossel loopt door tot april van het jaar daarop. Bij de hangcultuurmosselen gaat het proces van herstellen van de voortplanting net iets sneller waardoor deze vaak begin juni ‘rijp’ zijn voor consumptie.
Die verdomde ‘r’
Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar. Een gesloten koelketen van de verwerking tot aan de winkel garandeert een vers product met optimale smaak. Zo blijven er negen maanden per jaar altijd mooie Zeeuwse mosselen. Nog beter is de stelregel aan te houden van de ‘r’ in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.
-Mosselen kunnen goed gecombineerd worden met frietjes, brood of pasta en salade.
-Mosselingrediënten naar keuze: prei, ui, selderij, knoflook, wortel, peper, wijn, bier, klontje boter, scheutje room.
-Reken 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon bij frietjes, salade of pasta. Reken 1,2 a 1,5 kg per persoon bij een maaltijd met brood.
-Bereid mosselen zo snel mogelijk na aankoop.
-Spoel mosselen even met water voor het koken.
-Laat mosselen niet in het water liggen dan verliezen ze hun typisch zilte smaak.
-Verwijder mosselen met een kapotte schelp.
-Mosselen die open staan een tikje geven, sluit de mossel dan is de mossel goed en kan deze in de pan.
-Gebruik een grote pan met deksel zodat er voldoende ruimte voor de mosselen is om open te gaan. De pan een aantal keer omschudden zodat de onderste mosselen naar boven komen en andersom.
-Bak ondertussen de frietjes, snij het stokbrood en doe de sausjes in een schaaltje.
-Zet de pan op tafel wanneer alle mosselen geopend zijn.
-Mosselen kun je met een vork of met je handen eten. Gebruik de eerste lege schelp als klemvork om de volgende mossel uit de schelp te halen.
-Lekker met een glaasje bier, wijn of cider. Eet smakelijk!
De lekkerste mayo- en mosselsausjes van Délino
En welke wijn past het nu het beste bij mosselen?
De perfecte wijn om deze delicatessen te begeleiden, maken het mosselseizoen tot een feest voor al je zintuigen. Of je nu een doorgewinterde mosselliefhebber bent of net begint aan je culinaire avontuur met deze schelpdiertjes, er is een wereld van smaken te ontdekken. De verschillende mosselbereidingen vragen om verschillende wijnen. Eén ding is zeker: de wijn moet niet te zwaar zijn, het liefst wit en droog. Wijnen van druiven die dicht bij de zee groeien zijn optimaal, vanwege hun zilte minerale smaak die perfect past bij mosselen.
Of je nu kiest voor een klassiek mosselpannetje met bouillon en wijn, koken in room of een pittigere variant, er zijn tal van recepten om uit te proberen. Wij geven je drie ultieme mosselpan- en wijnsuggesties!
Mosselen natuur / in witte wijn
De klassieke mosselen natuur of in witte wijn is de meest gekende bereidingswijze, vaak geserveerd met frietjes of brood. Traditioneel worden er niet veel groenten gebruikt, enkel ui en selderij. Mosselen worden gekookt in witte wijn of een scheutje water. Wij kiezen uiteraard voor witte wijn, die de zilte smaak van de mosselen benadrukt. Een droge, aromatische wijn met een zilte smaak van de zee past hier perfect bij. Een aanrader is de Sauvignon Blanc of de Melon de Bourgogne
AOP Reuilly Blanc 2023 – Les Coignons – Klassewijnen Colruyt – €11,95
100% Sauvignon Blanc – terroir is de van de typische Kimméridgien kalkbodem wat vrij minerale en fruitige wijnen geeft. In de neus lentebloesem, pompelmoes en citrus. In de mond mooie zuurtjes, citrus, kruisbes en een fijne minerale afdronk.
AOP Muscadet Sèvre & Maine sur Lie – Aubinière – Delhaize – €6,99
De typische druif voor de Muscadet is de Melon de Bourgogne, een druivenras dat gekend staat voor zijn pairings met zeevruchten. Aroma’s van citrus, groene appel, mineraal, steenfruit en door zijn lies opvoeding een klein tikkeltje voller.
Mosselen op Thaise wijze
Geef je mosselen een pittige twist! Voor Thaise mosselen gebruik je pepertjes, gember, koriander, kurkuma en kokosmelk. Deze smaken beïnvloeden je wijnkeuze. Een witte wijn met een licht zoetje biedt balans tegen de scherpte van het gerecht. Probeer Thaise mosselen met een viognier of een pinot blanc. Deze wijnen, met zijn rijpe witte fruit en sappige smaak, kan de pittigheid goed aan.
Zuccardi Valles Chardonnay – Delhaize – €9,99
Het wijndomein Zuccardi lig in de bekende UCO Vallei in Mendoza (Argentinië). De Chardonnay is afkomstig van zeer hoog gelegen wijngaarden van boven de 1.500 meter. Met meer dan 250 dagen zon per jaar en de grote dag en nacht temperatuursverschillen heeft de wijn een mooie aroma’s tropische fruit. In de mond is hij licht droog, rond en goed gestructureerd. Een wijn met aanwezige zuren, een aangename passage en een verfrissende afdronk. Een ideale match bij de pikante mosseltjes op Thaïse wijze.
Chardonnay Viognier Coteaux de Béziers IGP ‘Pierre Marin’ – 2022 – Aldi – €5,99
witte Franse wijn met in de neus aroma’s van acacia, perzik en rijpe pompelmoes, in de mond fris en fruitig met zeste van mandarijn en een mooie, volle afdronk
Mosselen met room
Mosselen lenen zich ook uitstekend voor een romige saus of een wat vettere bereiding. Voor een romig mosselpannetje kook je de mosselen in wijn met room en voeg je knoflook, venkel en peterselie toe. Dit geeft een geheel ander gerecht, waarvoor een fruitige en romige witte wijn geschikt is.
Premium Chardonnay Limestone Australie – Lidl –
Een volle wijn uit het zuiden van Australië met heerlijke frisse accenten van rijp tropisch fruit zoals ananas. Deze elegante Australische Chardonnay is fris en smaakvol en wordt gemaakt van druiven die vaak ’s nachts worden geoogst om de frisheid te bewaren. Door zijn ietwat vollere stijl gaat deze mooi bij de romigheid maar hij is zeker net te zwaar zodat de wijn met de ziltigheid van de mosselen mooi in balans blijft.
Geniet van deze heerlijke mosselgerechten en ontdek welke wijn het beste bij jouw favoriete bereiding past. Smakelijk!
Annick De Wilde, sommelier-conseil | WSET3 certified
Wedstrijd win je Aquamossel-Triton pakket van 3 kg of een fles mosselwijn
De winnaars…
Ruim 2100 juiste inzendingen mocht onze mailbox afgelopen vijf dagen verblijden. Dit zijn alvast de 15 gelukkigen die vanaf komende maandag hun pakket 3 kg Goudmerk mosselen bij Vishandel Fieret in Sluis mogen afhalen. Zij ontvangen deze week nog hun voucher in de mailbox. Laure van Hulle uit Brugge, Maaike Veraverbeke uit Kortemark, Patricia Vanhaelen uit Blankenberge, Ruth De Keyser uit Middelkerke, Carina Mortier uit Beernem, Joke Swankaert uit Aalter, Luc Adem uit Sint-Kruis, Cinthy Callens uit Emelgem, Freddy Van Rie uit Dudzele, Mario Lamote uit Roeselare, Freddy Tandt uit Izegem, Fam Steyaert uit Oostkamp, Familie Jade uit Loppem, Ferre Michielsen uit Oostende en Raymond Desloovere uit Duinbergen.
Winnen een sausjespakket van Delino (mayo- en mosselsausjes): Stefaan Vanhove uit Knokke-Heist Westkapelle, Erik Massé uit Brugge, Ed Bohyn in Brugge, Eveline Malfait uit Westende Bad, Anouchka Crosse uit Sint-Kruis, Lara Deganck uit Blankenberge, Sophie Declerck uit Gistel, Lars Verkindere uit Ardooie en Philippe De Cock uit Ichtegem. De sauzen dienen avanf maandag afgehaald te worden bij Alvo Supermarkt in Sint-Kruis. Ook deze winnaars ontvangen nog een voucher hiervoor
Winnen een wijnpakket: Hervé Danneels uit Ichtegem, Carla Vermeersch uit Oostende en Johan Devoldere uit Lombardsijde. Ook deze winnaars krijgen deze week hun voucher opgestuurd.