Home > Weekendwedstrijd: win je Aquamossel Triton mosselpakket (2 kg topmosselen en pot) t.w.v. €25

Weekendwedstrijd: win je Aquamossel Triton mosselpakket (2 kg topmosselen en pot) t.w.v. €25

Geschreven op 7 april 2023 om 16:15 door Mario De Wilde

De tijd dat men enkel maar lekkere en grote mosselen kon eten in de maanden met een ‘r’ ligt met de komst van de Deense handcultuurmosselen van Aquamossel Triton definitief achter de rug. Zij die komen aandraven dat de kwaliteit of de smaak in die periode minder is, moet ze dit jaar maar eens proeven. Ze smaken heel zilt en intens zoals wij Vlamingen dat graag hebben en bovendien heeft het vleespercentage een record van 40%. Dus veel mossel en weinig schelp qua gewicht. En hoe dat komt, dat weet Alex Van Houte uit Groede ons in klare mensentaal uit te leggen.

Alex was van kinds af heel nauw betrokken met vis. Zijn wiegje stond in Schoondijke, waar hij ook opgroeide. Op zijn vijftiende stelde zijn vader voor dat hij centjes mocht sparen voor de aankoop van een brommer. Alex: “Hij kende Vishandel Erasmus aan de Kaai in Breskens en liet me er weekend- en vakantiewerk doen. Ik heb daar bij manier van spreken tonnen haring gekuist, rolmopsen gedraaid en vis gefileerd. Later mocht ik ook bestellingen inpakken en de inkoop doen zodat het veldwerk stilaan veranderde in bureauwerk. Nadien begon ik bij Noordzee Breskens. Ik volgde op school de richting marketing & communicatie en dat, in combinatie met vis, leverde me enorme voordelen op. In 2007 verliet ik de school en kreeg ik een baan als marketeer bij Prins & Dingemanse. Zo ben ik in de mosselsector gerold.”


Uitstekend voorjaar
Alex Van Houte bleef tien jaar actief bij de Yersekse mosselkweker. Na een kort intermezzo bij Multi Fish in Blankenberge is hij nu de drijvende kracht op het land achter Aquamossel Triton. Door de Deense directrice werd Alex gevraagd een eigen markt op te bouwen richting de groothandels en restaurants met ouderwetse grote mosselen. Vanuit hun sterke Duitse kweek lukte het Alex om sinds 2018, met behulp van verschillende overnames en fusies, in 2022 maar liefst een derde marktaandeel te veroveren. De Aqua-Triton Mosselen zijn voor de particulier o.a. verkrijgbaar bij Fieret in Sluis en de betere vishandels zoals Ameloot in Brugge annex Restaurant Gouden Karpel. De horeca wordt bediend via een netwerk aan groothandels, waaronder Vishandel Azuur voor de Oostkust en de Brugse Mossel Centrale voor Brugge.


Rijke mosselvelden met veel zon
We hadden drie jaar geleden het voorrecht om ter plekke in het Duitse Sylt de productie van de Deense hangcultuurmosselen van nabij te gaan bekijken. In en rond het grootste Noord-Friese wadden(schier)eiland, pal aan de Deense grens heeft Aquamossel Triton maar liefst 1000 ha mosselvelden op een uitstekende ligging, vlakbij de haven van Sylt. Ze zijn daar intussen op een ongeëvenaarde manier specialist in het kweken van grote mosselen, Jumbo’s en Goudmerk. Daar helpt de natuur hen een flink handje mee want is er het vrij warm met veel zonlicht. Nu men in Yerseke weinig grote mosselen kan aanleveren, zijn de mosselen uit Sylt een welgekomen alternatief.


Enkel in viswinkels en restaurants
Alex Van Houte: “Niet alleen de smaak en de grootte van deze Deense hangcultuurmosselen zijn ronduit fantastisch, ook qua structuur zitten we met een groot voordeel. Omdat de mosselen niet zo diep liggen, krijgen ze veel meer zonlicht. Gevolg: de schelpen zijn lichter en het percentage zit dit jaar aan een record van 40%. Dat betekent dus dat de consument meer mosselvlees en minder afval heeft. Het feit dat we anno 2023 ook steeds snellere vervoersmogelijkheden hebben, draagt er toe bij dat we nu ook in april, mei en juni deze topmosselen aan onze kust en West-Vlaanderen kunnen aanbieden.”

Wil je straks deze fantastische Aquamossel Triton op je bord? 15 winnaars belonen we met 2 kg mosselen plus een echte mosselpot t.w.v. 25)

Wat moet je daar zoal voor doen?

-Volg ons alvast op sociale media (facebook en instagram), ook altijd handig om als eerste de leukste nieuwtjes te lezen en te zien wanneer de volgende lezerswedstrijden er aan komen.

-In welk Duits stadje worden de Deense hangcultuurmosselen gekweekt?

-Wat zijn de twee adressen in Brugge en Blankenberge waar de Aquamosselen van Triton hun weg vinden naar restaurants en gespecialiseerde vishandels?

-Hoe eet je de mosselen persoonlijk het liefst?

Mail ons je antwoorden met de slogan ‘Ik wil die Aquatriton voor mij’ voor a.s. maandag 10 april om 19 uur naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be . Opgelet, één deelname per gezin anders zien we je jammer genoeg genoodzaakt om uit te sluiten. Vermeld graag ook je mailadres en je volledige woonplaats (straat en gemeente of stad). Dinsdag maken we de gelukkige winnaars bekend.

 

2 reacties

STÉPHANE RYCKEBOSCH
Geschreven op 2023-04-10 01:31:47
Mosselen in room; dat is voor mij telkens opnieuw een heerlijke droom.
ELS GOUDESEUNE
Geschreven op 2023-04-09 22:21:48
Mosselen met friet ; dat is iets waar ik écht van geniet.. 😋😋

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.