Weekendwedstrijd: win je 3 kg mosselpakket van Aqua-Triton, sausjes, verse frietjes en etentjes
Voor het eerst in tientallen jaren startte het Zeeuwse mosselseizoen al in juni. Dankzij een uitzonderlijk zonnige lente zijn de beroemde Zeeuwse bodemcultuurmosselen dit jaar weken vroeger op smaak, doorgaans vindt de start van de oogst niet eerder dan begin juli plaats. En dat willen de echte liefhebbers van het zwarte goud natuurlijk niet missen! Het Nieuws van West-Vlaanderen bleef dan ook niet achter en maakte een afspraak met Alex van Houte uit Groede. Hij is bij de mosselgigant Aqua-Triton uit Yerseke verantwoordelijk voor de verkoop richting het Foodservice kanaal. Dat betekent de vis & totaalgroothandels, restaurantketens, restaurants, maar ook viswinkels. En reken maar, het zijn drukke, heel drukke tijden voor Alex.
Een derde van totale mosseloogst in beheer
Aquamossel-Triton uit het Zeeuwse dorp Yerseke, het centrum van de schaal- en scheldierenindustrie, is totaalleverancier van mosselen, oesters, schaal- en schelpdieren. Op basis van haar eigen grote mosselkwekerijen heeft het bedrijf maar liefst één derde van de totale mosseloogst per jaar in beheer en kan zo elke dag van het jaar, zowel bodemcultuur als Zeeuwse en Deense hangcultuurmosselen van de hoogste kwaliteit leveren.
Oogsten uit gebied ter grootte van 3000 voetbalvelden
De ruim tweeduizend hectare (zo’n drieduizend voetbalvelden maar liefst!) zorgen voor een unieke spreiding en sourcing zodat er elke dag een kwalitatief geweldig product geleverd kan worden. Dat is al jarenlang het credo van Aquamossel-Triton en dat is ook een garantie voor de toekomst. Niets wordt bij dit Zeelandse bedrijf aan het toeval overgelaten om de fijnproevers een exquise maaltijd te garanderen. Of dat nu op restaurant of thuis is, de mosselen -en bij uitbreiding alle schaal- en schelpdieren- van Aquamossel Tritton zijn écht heel goed, groot genoeg en proef je die heerlijke zilte smaak van onze Noordzee.
Jumbo en Goudmerk favorieten
Het verzorgingsgebied voor Alex van Houte uit Zeeuws-Vlaanderen is voornamelijk Nederland & België, maar hij heeft ook klanten in o.a. Tsjechië, Letland, Italië, op Ibiza en zelfs op de Nederlandse Antillen, zoals Aruba & Curacao. Wist je dat er zelfs groothandels zijn in Dubai en Hongkong? En reken maar, ze zijn daar bijzonder gegeerd. Alex van Houte: “Daar zijn we best fier op. Kijk, in de Emiraten zijn flink wat Belgische en Nederlandse topchefs aan de slag en die verkiezen de schelp- en schaaldieren van Aquamossel-Triton. Maar voor alle duidelijkheid: nog steeds gaat 80% van de mosselen naar (Zeeuws-)Vlaanderen. In dit gebied worden de meeste mosselen gegeten. En het liefst de grootste sorteringen Jumbo & Goudmerk.”
Wellness voor waterdieren
Laat dit nu juist het expertisegebied van Aquamossel-Triton zijn. Alex van Houte: “Vooral in de (Duitse) Waddenzee kweken wij de allergrootste schelpen. Ouderwets gesorteerd en boordevol heerlijk zilt mosselvlees. Maar Aquamossel-Triton verkoopt meer dan verse mosselen. Het bedrijf beschikt over een eigen ‘Wellness Resort’ voor schaal- en schelpdieren, zoals heerlijke oesters, kokkels, kreeften en krabben. In liefst twintig bassins worden deze producten met vers zeewater aandachtig gespoeld en zandvrij gemaakt. De kwaliteit van het water, dat direct uit de Oosterschelde komt, wordt continue ververst met een rechtstreekse aansluiting. Hierdoor voelen alle schaal- en schelpdieren zich relaxt en in hun eigen habitat en kunnen er oesters, schelp- en schaaldieren geïmporteerd worden vanuit de Ierse zee tot de Atlantische Oceaan en van de Adriatische Zee tot onze eigen Oosterschelde. Denk aan onze paradepaardjes zoals de ‘Umami oester’, coquilles en reusachtige Europese kreeften. Die coquilles bijv. worden nog echt hand-gedoken, wat betekent dat we mensen in Bretagne inhuren om deze lekkernij uit de rotsen worden gevangen.”
Dit jaar topkwaliteit
De vele food-connaisseurs zijn heel enthousiast over de kwaliteit dit jaar en dat wordt bevestigd door Alex van Houte: “Onze doelstelling is niet voor niks om, met enorme passie, voor onze klanten de allerbeste schaal- en schelpdieren uit alle wereldzeeën te zoeken en deze dagelijks vanuit onze zeewaterbassins aan onze horecaklanten te leveren. Het nieuwe mosselseizoen is zowat half juni gestart en de veelbelovende vooruitzichten werden de afgelopen weken alleen maar bevestigd. We voeren vanaf de (Duitse) Waddenzee mosselen aan met een bijzonder hoog visgewicht (32% en hoger) en met een mooi blanke kleur. Om over de smaak nog maar te zwijgen; die is heerlijk romig en zilt.”
En dan zijn er die geweldige frietaardappelen van ZVL
Bij mosselen horen natuurlijk frietjes. Goede smakelijke frietjes. Een perfecte smaak voor de friet begint natuurlijk bij de aardappel. De aardappelen van Toon en Dirk van ZVL uit Nieuw-Namen groeien tot volwaardige frietaardappelen in de Zeeuws-Vlaamse kleigrond, zeg maar de beste grond voor de groei van aardappelen. Doordat de familie Steijaert al generaties frietaardappelen teelt, weten ze precies wat goed is voor de aardappel. Wanneer ze de grond in gaan, hoelang ze er in moeten zitten en wanneer ze gerooid moeten worden. Deze aspecten spelen allemaal mee bij de perfecte smaak van de aardappel. Frietjes zoals de boer het bedoelde; met zorg en aandacht verbouwd, vers van het land en 100% natuurlijk, zonder toevoegingen. Van poten tot rooien, schillen en snijden, bakken en verpakken tot aan de levering toe. Dat kunnen alleen maar frietaardappelen van ZVL zijn…
Proces
ZVL Friet maakt ambachtelijke verse frieten, van de hoogste kwaliteit Zeeuws-Vlaamse aardappelen. Toon: “Onze frieten zijn zo vers dat ze een dag nadat ze geschild zijn al in de winkel liggen. Ze worden alleen lokaal geteeld met oog op mens en milieu en zijn puur natuur, zonder toevoegingen. Wij zorgen ervoor dat de reis van land tot bord zo kort mogelijk is. Die reis is zelfs zo kort, dat de aardappelen van land tot schap, maar een dag onderweg zijn. We doen dit zodat we de kwaliteit in iedere stap van de reis kunnen controleren en verbeteren. Maar ook zodat er een eerlijke prijs aan de boer betaald kan worden. Zo kunnen zij blijven investeren in het duurzaam verbouwen van de beste aardappelen ter wereld, en kun jij genieten van onze heerlijke verse friet.”
Alle info op www.zvlfriet.nl
____________________________________________
Délino sauzen: hét geheim achter elk geslaagd gerecht
Délino is een ambitieus familiebedrijf uit Knokke-Heist met een sterke reputatie in verfijnde sauzen en vinaigrettes. Onder leiding van de zussen en ondernemers Stefanie en Evelyn Denys staat Délino garant voor kwaliteit, smaak en vakmanschap. De sauzen, w.o. de bekende mosselsauzen, van Délino zijn perfect in balans en boordevol karakter. Klassiekers zoals de mosselsaus en mayonaise zijn echte publiekslievelingen – en mogen tijdens het mosselseizoen zeker niet ontbreken op tafel. Ze passen heerlijk bij mosselen, vis, schaaldieren, vlees of een frisse salade, en zijn ook de ideale smaakmaker bij elke barbecue. “We sauce up your summer” en dat proef je in elk gerecht. Volg Délino zeker en vast op Instagram en Facebook voor inspiratie, nieuwigheden en heerlijke recepten.
____________________________________________
Op 5 verschillende wijzen in De Oesterput in Blankenberge
De goede naam en faam van restaurant de Oesterput reikt tot ver buiten Blankenberge waar de familie Devriendt vijf generaties geleden hun handel in zeevruchten startten. Restaurant de Oesterput is de plaats bij uitstek waar je van verse kreeft, oesters, vis, mosselen of van een voortreffelijke zeevruchtenschotel kan genieten. In De Oesterput kan je mosselen op vijf verschillende bereidingswijzen bestellen: natuur, met witte wijn, met look, Mosselen ‘Piet’ en met rode curry. Wat je ook kiest, je betaalt er € 28 voor. De Oesterput ontleent z’n charme aan de bruisende kreeftenbassins in de gerestaureerde loods op een tiental meter van de duinenrij. De unieke ligging, de vriendelijkheid van het zaalpersoneel en de gewaarborgde versheid van de zeevruchten maken een bezoekje de moeite waard. Kreeft, oesters en het aanbieden van een selectie champagnes zijn dé specialiteit. Op elk moment van de dag en het jaar is het gezellig en romantisch vertoeven in de Oesterput. Piet Devriendt presenteerde enkele jaren geleden ook zijn mosselboek voor. Het boek bevat maar liefst zestig uiteenlopende recepten om aan de slag te gaan met de lekkernij waarbij de ene al wat verrassender dan de andere. Zo staat er in het boek uitgelegd hoe je de klassieker mosselen met witte wijn maakt, maar even goed kan je de creatie ‘pitta met mosselen’ uitproberen.
8370 Blankenberge
Wenduinse Steenweg 16
tel. 050-41.10.35
Alle info op www.oesterput.com
____________________________________________
Familieparadijs voor mosselfans: ’t Bloemenhuisje in Oostkamp
’t Bloemenhuisje, met gastheer Christof Vanderspurt en chef-kok Sander, weten al bijna tien jaar lang jong en oud een onvergetelijk bezoek te garanderen. Hun verwenadresjes bevindt zich op nauwelijks drie minuten rijden van de E40 (afrit Oostkamp) en achter het bekende sportcomplex de Valkaart. Met Frans-Belgische gerechten en creatieve seizoensuggesties weet ‘t Bloemenhuisje altijd te verrassen. Van oktober tot juni is er ’s middags een tweegangenlunch (€ 23.50). Op de vaste kaart overheerlijke garnaalkroketten, rib-eye, kabeljauw, paling en zalige slaatjes. In deze periode komen er ook verse mosselen op met vijf verschillende bereidingen (natuur, witte wijn, room, look en ‘van de chef’, vanaf € 30 op tafel met verse frietjes geserveerd. De tearoomkaart, met daarop o.m. home made boerenpannenkoeken en andere heerlijke zoetigheden, is van een even sterk kaliber. Het zuiders gericht terras met uitzicht op de speeltuin plus betaalbare kidsgerechten maken van’t Bloemenhuisje een familieparadijs.
Albrecht Rodenbachstraat 46
8020 Oostkamp
tel.: 050-54.72.65
Alle info op www.tbloemenhuisje.be
____________________________________________
Mosselen en familiale gezelligheid in The Corner in Sluis
Al meer dan 35 jaar staat het familierestaurant The Corner bekend als hét steak- en mosselhuis van Sluis. En jawel, dé specialiteit is het serveren van de onovertroffen Zeeuwse mosselen. Ze zijn in vier varianten verkrijgbaar: natuur, witte wijn, look en Provençale. Hier, in hartje Sluis, zijn er bijna het hele jaar door mosselen verkrijgbaar. Lekker gepeperd en met fijne groente en uien perfect gekookt. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten want Mosselen natuur (1,5 kg) inclusief lekkere frietjes en mosselsaus erbij heb je al voor € 26,95. Toch niet zo gek op mosselen? Een andere specialiteit van The Corner zijn de steaks. Een goed stuk vlees zoals een biefstuk, entrecote of tournedos. Geserveerd met goudgele frietjes, kroketjes of puree en je hebt de keuze uit pepersaus, champignonsaus, bearnaisesaus of Provençaalse saus. Nog toppers zijn de paling en de gebakken zeetong. Als afsluiter maak je je bezoek aan The Corner helemaal top met de eigengemaakte chocolademousse (gemaakt van Callebout chocolade) en moelleux en het Ijsboerke ijs, lekker als een coupe of bij een verse pannenkoek met aardbeien en ijs.
Kapellestraat 25
4524 CW Sluis
Tel. 0031-117.461.369
Alle info op www.decornersluis.nl
_______________________________________________________________________
Afspraak aan het station van Blankenberge bij Charlies
Nee, veel moeite hoef je niet te doen om Brasserie Charles te ontdekken en het loont echt wel de moeite. Drie jaar geleden maakte Blankenberge kennis met de komst van deze intussen geweldig populaire brasserie. Van bij de start bleek de verfijnde Frans-Belgische keuken een voltreffer. Bij Charlie’s ervaar je nog de positieve keuzestress. Hier wordt niet teruggeplooid naar een beperkte kaart want het is volop kiezen en smullen van Franse en Belgische brasserieklassiekers. Denk aan de lekkerste mosselen (natuur of Mosselen Charlie’s met look, witte wijn en room) met handgesneden verse frietjes, tomaat garnaal, scampi’s, de onovertroffen Charlie’s Burger, zeetongetjes, een côte à l’os voor twee personen met aardappel in de schil en saus naar keuze, de Fish & Chips Charlie’s, de Charlie’s Ribs en een lunch tegen € 18,50. Met de nieuwe overkapping kan je nu nog meer zon vangen. Voor de zoetebekken wordt het zalig kiezen uit verse wafels, pannenkoeken, dame- blanche, appeltaart met vanille-ijs en slagroom… Over ijsjes gesproken, ze zijn er in vele kleuren en smaken en je kan er zeven dagen op zeven terecht.
Koning Leopold III Plein 14 (rechtover station)
8370 Blankenberge
tel.: 0472-95.32.07
Alle info op www.brasserie-charlies.be
________________________________________________________________________
Zo’n ommetje meer dan waard: Restaurant De Eenhoorn in Oostburg
Hotel Restaurant Tearoom De Eenhoorn is al ruim zestig jaar in handen van de bekende familie De Milliano. Bijna tien jaar geleden namen Peter en Patricia de Milliano de zaak in handen met de vertrouwde identiteit die behouden bleef. Met Patron Peter aan het fornuis en Patricia als gastvrouw voor het vriendelijk onthaal en de bediening zorgen ze, samen met het Eenhoornteam, dat elke gast zich thuis voelt en geniet van de heerlijke gerechten en service. De mosselgerechten die er op tafel komen, zijn weergaloos lekker daar in hartje Oostburg. Of je nu een plaatste op het gezellig terras of binnen uitkiest, hier tafel je in de beste omstandigheden.
Alle gerechten worden dagelijks vers bereid. Moet je de intense ossenstaartsoep, de verrukkelijke ganzenlever, gebakken roggevleugel met kappertjes en de vele schelp- en schaaldieren eens proeven. Seizoensgerechten en streekproducten krijgen een ereplaats in zijn kraaknette keuken. Je kan à la carte kiezen, maar er zijn ook altijd wisselende meerkeuzemenu’s. In de gezellige tearoom ben je van harte welkom voor een drankje, zelfbereide appeltaart, versnapering of heerlijke lunch. En wat is er zaliger dan al dit lekkers te verlengen met een verblijf in één van de 11 comfortabele ****hotelkamers boven het restaurant. Een prinsheerlijk ontbijt, dat aan tafel wordt geserveerd, zorgt tot slot voor een onvergetelijk verblijf.
Markt 1
4501 CJ Oostburg
tel. 0031-0117 452728 en 0031-0645385375
Alle info op www.eenhoornoostburg.nl
_______________________________________________________________________
Weekendwedstrijd: win je 3 kg. Goudmerk mosselen van Aqua-Triton, 2,5 kg kant-en-klare frietaardappelen van ZVLFriet, Delino-sausjes of een mosseletentje.
Dankzij Aqua-Triton kunnen we opnieuw 20 winnaars blij maken met een pakket van 3 kg. Goudmerk mosselen, evenveel winnaars elk 2,5 kg frietaardappelen van ZVLFriet wegschenken en ook de sausjes van Delino uit Knokke-Heist doen hun spreekwoordelijke duit in het zakje en schenken eveneens een aantal duo-pakketjes (mosselsaus en mayonaise) weg. En dan hebben we nog vouchers voor mosseletentjes in De Oesterput in Blankenberge, The Corner in Sluis, ’t Bloemenhuisje in Oostkamp en Brasserie Charlies in Blankenberge.
Wat moet je daar voor doen?
-Volg Het Nieuws van West-Vlaanderen op facebook en/of instagram, Dat is een minimum vereiste en is sowieso altijd handig om als eerste alle nieuwtjes en wedstrijden te ontdekken.
-Aqua-Triton levert niet alleen in Nederland & België de lekkerste mosselen maar ook in niet zo vanzelfsprekende landen. Bezorg ons er drie van.
-In welke Zeeuwse gemeente bevindt zich ZVL Friet van de broers Toon en Dirk Steijaert?
-Op welke wijze eet je mosselen het liefst?
Stuur voor dinsdagavond 8 juli om 21 uur een mail naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be met als titel ‘Stuur mij die mosselbon van Aqua-Triton’. Graag ook je volledig adres en slechts één deelname per gezin, zoniet voorzien we uitsluiting van de wedstrijd. Woensdag maken we dan alle blije winnaars bekend. Let wel, je dient je mosselpakket van 3 kg Goudmerk zelf af te halen in Brugge of Sluis.