Weekendwedstrijd: win een speciaal ‘geLUKKEg verjaardagspakket ‘130 jaar Jules Destrooper’
Dit weekeinde heeft Het Nieuws van West-Vlaanderen een jarige uit eigen provincie op bezoek. 130 jaar oud wordt de bekende Natuurboterwafel, zeg maar de Lukke. Bij de Belgische Biscuiterie Jules Destrooper bakken ze dagelijks met veel passie en vakmanschap de lekkerste koekjes, gemaakt van enkel 100% natuurlijke ingrediënten, en dat al sinds 1886. Het Amandelbrood kwam als eerste uit de oven van Jules Destrooper, maar vier jaar later – in 1890, zat de eerste Natuurboterwafel, a.k.a. ‘Lukke’, tussen het wafelijzer. Het verhaal achter de Natuurboterwafel is even hartverwarmend als lekker: West-Vlaamse huismoeders bakten het koekje traditioneel met Nieuwjaar – op de Leuvense stoof, om als gelukwens te schenken aan dierbaren. Vandaar de naam ‘Lukken’ oftewel ‘gelukskoekjes’. Een traditie die tot op de dag van vandaag voortleeft. Jules Destrooper zorgde er echter voor dat het koekje het hele jaar door wordt gesmaakt. Anno 2020 viert de iconische Jules Destrooper Natuurboterwafel z’n 130e verjaardag. En bij een verjaardag horen uiteraard confetti én slingers. Ter gelegenheid van deze heugelijke gebeurtenis werden de Natuurboterwafels uitgedost in een feestelijk jasje en kregen ze speciaal voor hun verjaardag een aangepaste feestverpakking. Met jawel…, confetti en slingers. De feestverpakking vind je vanaf nu in de supermarkt. Happy birthday!
Het goudbruine krokante Natuurboterwafeltje, ook wel ‘Lukke’ genoemd, is een iconisch koekje. Niet enkel in West-Vlaanderen, want in 130 jaar tijd veroverde het harten over de hele wereld. Anno 2020 zijn de koekjes van Jules Destrooper te vinden in een tachtigtal landen. Van Japan over de VS en Zuid-Amerika. De Natuurboterwafels van Jules Destrooper worden al 130 jaar lang gebakken volgens hetzelfde familierecept. De ingrediënten: echte pure boter, Tiense suiker, verse scharreleieren en bloem. Samen maken ze een crunchy biscuit die charmeert door de volle smaak van boter en gekarameliseerde suiker. Een absolute legende!
Bij een verjaardag hoort uiteraard: een heerlijk dessert! Hierbij het recept voor ‘Natuurboterwafel met banaan, chocolade en bruine rum’
Bak een banaan aan in wat boter en met een soeplepel bruine suiker – flambeer deze met een scheut bruine rum – leg stukjes banaan op een bord en plaats 2 bolletjes ijs langs de banaan – werk af met, in stukken gebroken en verkruimelde Natuurboterwafels en warme chocoladesaus.
Over Jules Destrooper
Op het einde van de negentiende eeuw gaf Jules Destrooper, een bakker en handelaar in koloniale goederen uit Lo, zijn klanten zelfgebakken Amandelbrood om ze te bedanken voor hun afname. Dat koekje viel zó in de smaak, dat Jules in 1886 volledig overstapt naar het bakken van het koekje. Vier jaar later komt Jules met een nieuw koekje op de markt: de Natuurboterwafel of ‘Lukke’, een West-Vlaamse gelukswafel die traditioneel rond Nieuwjaar gebakken wordt. Rond 1911 nam het bedrijf, onder leiding van zoon Jules Destrooper Junior, deel aan de voedingsbeurs in Parijs, waar de eerste prijs werd behaald voor het Amandelbrood. Die erkenning zette de koekjesfabriek ook buiten België op de kaart en na de tweede wereldoorlog slaagt Jules Junior er samen met zijn zonen Jean en Hubert in zijn producten uit te voeren naar de Verenigde Staten en Japan. In dezelfde periode worden er twee klassiekers toegevoegd aan het assortiment: de Parijse Wafel en de Speculoos. Door de generaties heen blijft de biscuiterie nieuwe koekjes ontwikkelen en wordt de export verder uitgebreid. De ultieme (binnenlandse) erkenning komt er in 1999, dan wordt Biscuiterie Jules Destrooper hofleverancier voor het Belgische koningshuis. Een titel die ze nog steeds dragen.
In 2015 wordt Jules Destrooper overgenomen door de familie Vandermarliere. Deze zet meer dan ooit in op de groei en professionalisering van het bedrijf. Vandaag bevat het assortiment 19 soorten en is drie kwart van de productie bestemd voor export. De koekjes zijn te verkrijgen in een tachtigtal landen, van Japan tot in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. De originele Jules Destrooper recepten blijven tot op vandaag een goed bewaard geheim, maar voor alle koekjes worden alleen de puurste ingrediënten gebruikt. Concreet betekent dit dat er geen gebruik gemaakt wordt van bewaarmiddelen, kleur- en kunstmatige smaakstoffen.
Wedstrijdvraag
Wij hebben verschillende feestpakketten (4 x 100 g doosjes Natuurboterwafels (met de feestverpakking),1 Lukkehouder en 1 paar Good Lukk Socks) t.w.v. € 22 weg te geven. Geef het antwoord op de vraag rond welk periode de bekende Lukken traditioneel gebakken werden, Reageren met ‘Hoera, 130 jaar’ onderaan deze wedstrijdvraag met naam en adres (zeker niet vergeten om geldig mee te doen) of op info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be en dat voor maandagnacht 1 juni om 23.59 uur en dat eveneens met je naam én adres (zeker niet vergeten om geldig mee te kunnen doen). Dinsdag maken we de winnaars bekend. Aan de slag nu.