Home > Weekendwedstrijd: win een restaurantvoucher van € 40 uit het boek ‘‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’

Weekendwedstrijd: win een restaurantvoucher van € 40 uit het boek ‘‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’

Geschreven op 29 april 2022 om 16:29 door Mario De Wilde

Een drietal weken geleden kwam het boek ‘De beste brasserieën aan de Belgische kust’ van Luc Bellings uit (Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts (€ 22,50). We presenteerden al deel-1 en deel-2 van onze weekendwedstrijd met restaurants in Knokke en de Oostkust. Vandaag deel-3 en tevens laatste deel van deze handige gids met de 66 beste culinaire plekjes aan zee. Stuk voor stuk uitgetest en besproken door sterrenchef Luc Bellings. Aangename sfeer, goeie prijs/kwaliteit, topproducten… Waar vind je deze perfecte mix aan onze Belgische kust? Al meer dan tien jaar is sterrenchef Luc Bellings, eigenaar van De Vork in Hasselt, de god of de baarlijke duivel voor de uitbaters van een brasserie aan onze kust. Zijn proeverijen en quoteringen die hij iedere zomer neerpent in Het Laatste Nieuws zijn culinair erfgoed geworden en een must-read voor wie wil genieten van een verse garnaalkroket of de perfect gebakken verse zeetong. Omdat het leven te kort is om slecht te eten, bundelde Luc Bellings de beste adresjes in een mooie, overzichtelijke gids. Klassieke namen, verborgen pareltjes… Vanaf nu weet je in welke kustbrasserie je met de ogen dicht kan binnenstappen.

Dit zijn alvast een zevental adresjes in het boek opgenomen en ook een toelichting van Bellings zelf waarom die er in staan.

De Huifkar in Koksijde

Deze zaak is al bijna veertig jaar een begrip in Koksijde en daar heeft de betaalbare gastronomie van chef Ronny en gastvrouw Ann alles mee te maken. Kwaliteit en prijs zijn perfect in evenwicht en de gasten worden met royale porties verwend. Hier komen zowel verwoede visfanaten als liefhebbers van gevogelte en vlees helemaal aan hun trekken. De klassieke, traditioneel bereide gerechten op de kaart worden door een vlot en vriendelijk team geserveerd in een modern interieur met enkele kleuraccenten. De absolute culinaire topper van het huis is de kreeft met citroenboter, een ware delicatesse volgens een uniek recept van chef Ronny. Al is de bouillabaisse hier ook niet te versmaden. Het driegangenmenu Bib Gourmand voor 39 euro is een veelgebruikte formule. Je kunt kiezen uit een ruim aantal voor-, hoofd- en nagerechten. Zeker een aanrader, aangezien kwaliteit in deze keuken vol kraakverse producten erg belangrijk is.

De Huifkar

Koninklijke Baan 142

8670 Koksijde

058 51 16 68

www.dehuifkar.be

Bistro De Tijd in Blankenberge

Of het ligt aan de vlotte bedie#ning, de attente gastheer of de niet te versmaden steak tartaar, valt moeilijk te zeggen. In elk geval heeft deze zaak een groot vast cliënteel en vaak wil dat toch iets zeggen. Op enkele stappen van zowel het strand, de haven als het centrum van Blankenberge kan je hier in een modern interieur van een mooi, gevarieerd aanbod genieten. Elk bord belandt zeer verzorgd en in alle rust op tafel en dat tegen een eerlijke prijs. En dan is er dus de steak tartaar: niet te evenaren en compleet volgens het boekje. De dieprode kleur van het rundvlees is de blikvanger op het perfect gepresenteerde bord. Minstens 200 gram vakkundig à la minute in de keuken versneden en goed afgekruid met de nodige subtiliteit. Pikant genoeg, maar zonder te overdrijven. En dan mag je zelf de handen uit de mouwen steken en maak je met de onmisbare ingrediënten je eigen, lekkere tartaar. De verschillende garnituren worden overigens zeer mooi apart geserveerd. De uitjes, augurken, kappertjes en appelkappertjes zorgen voor bite en smaak en uiteraard is er ook het eierdooiertje voor de smeuïgheid. Met worcestershiresaus en tabasco breng je het geheel verder op smaak. Bovendien krijg je daar ook nog een lekker slaatje en huisgesneden frietjes bij. Tien op tien, wat ons betreft, en alhelemaal als je daarbij een uitgelezen flesje uit het uitgebreide aanbod Franse en wereldwijnen bestelt.

Bistro De Tijd

Grote Markt 9

8370 Blankenberge

0473 75 43 56

www.bistro-detijd.be

 

Charl’s in Knokke-Heist

Dit prachtige restaurant met stijlvol interieur, mooie veranda en ruime, unieke tuin is een oase van rust aan de soms drukke Belgische kust. Alles gebeurt hier in stijl. Kelners met veel ervaring zorgen ervoor dat je van begin tot eind op je wenken wordt bediend. In de zomer is het zalig genieten op het gezellige buitenterras met zicht op de tuin, in de winter geniet je bij een knetterend haardvuur van smaakvolle gerechten. Bij Charl’s zit je in de hogere prijsklasse, maar daar krijg je ook wat voor terug. Deze brasserie straalt zelfs op je bord rust uit. De chef heeft dan ook al vele jaren ervaring in de vingers en bereidt elk gerecht met veel liefde voor en kennis van het vak. De tomaat-garnaal heeft een oerconservatieve presentatie, maar alle ingrediënten zijn aanwezig en van topkwaliteit. De paling in ‘t groen doet zijn naam alle eer aan en drijft in een smaakvol sausje met onder andere kervel, peterselie, dragon en zurkel. Ook de steak tartaar is een echte aanrader, zeker voor wie het graag een beetje pittig heeft. Proef ook de huisspecialiteit, polderkip, of een van de vele heerlijke suggesties van het seizoen.

Charl’s

Kalvekeetdijk 137

8300 Knokke-Heist

050 60 80 23

www.charls.be

Brasserie Cap Nord in Knokke Heist

Deze gezellige brasserie met comfortabele lederen banken heeft een mooie, ruime pergola met zicht op de drukke winkelstraat. Cap Nord is dus de ideale plaats om een smakelijke pauze te nemen tijdens een namiddagje shoppen. En laat nu net de zelfgebakken pannenkoeken hier een absolute aanrader zijn. Flinterdunne, goudgele exemplaren met een licht gezouten toets zodat je zelf met poedersuiker lekker bij kan zoeten. Of heb je ze liever mikado? Heerlijk! Ook na het winkelen is het hier nog gezellig tafelen en geniet je van dezelfde vlotte bediening als overdag. De zaak heeft verschil#lende lekkere bieren van de tap en een traditionele brasseriekaart met salades, vis- en vleesgerechten. Laat je verleiden door de tomaat-garnaal met handgepelde Zeebrugse garnalen en frietjes of ga voor het winnende stoofvleesrecept van Guy Weyts. Elk bord komt verzorgd en tegen een correcte prijs op tafel. Top.

Brasserie Cap Nord

Lippenslaan 224

8300 Knokke-Heist

050 61 15 77

www.capnordknokke.be

 

Bistro JETT in Westkapelle

JETT staat voor Just Enjoying Time Together en daar plooien chef Dries Huisseune en gastvrouw Sarah Deputter zich in hun kleine, maar strak ingerichte pand in het polderland achter Knokke-Heist dubbel voor. Werkelijk elk bord dat hier voor een van de 28 gasten wordt neergezet, smaakt niet alleen overheerlijk, maar is ook absoluut een pareltje. Hier kan je gastronomisch tafelen in een ongedwongen sfeer en zijn smaken, kwaliteit en prijs perfect in balans. Precies omdat het hier zo kleinschalig is, kan het keukenteam experimenteren met vernieuwende gerechten met een knipoog naar de klassieke keuken. De chef gaat graag aan de slag met originele en seizoensgebonden producten en weet elk gerechtje om te toveren tot een moderne creatie. Op de kaart staan topbereidingen met jakobsschelpen of kabeljauw, maar evengoed een heerlijke tartaar. Er zijn ook leuk samengestelde lunchmenu’s verkrijgbaar. Alles in Bistro JETT is tot in de puntjes uitgewerkt, zelfs het garnituur bij de koffie is huisbereid en wordt op een originele manier gepresenteerd. In één woord, klasse!

Bistro JETT

Dorpsstraat 113

8300 Westkapelle

0479 46 73 27

www.bistro-jett.be

 

La Muse in Nieuwpoort

In La Muse kan je tegen zeer democratische prijzen tafelen op een hoog niveau. Je proeft er van lekkere, vernieuwende gerechten in een gezellig en warm modern kader. Dankzij de vlotte verwelkoming van gastvrouw Kimberly voelt elke klant zich hier meteen thuis en is deze zaak de place to be voor zowel een romantisch diner, een zakelijke lunch als een etentje onder vrienden. Chef Nikolaï Bruynsteen brengt het beste van elk seizoen en schenkt het hele jaar door veel aandacht aan de borden. Telkens voorziet hij ze van een persoonlijke toets die iedereen kan appreciëren. De zaak werkt met twee vaste menu’s, ‘La Muse’ en ‘Classic’, en heeft verder ook een aantrekkelijk lunchmenu. Verliefde koppeltjes kunnen hier elk jaar terecht voor een origineel Valentijnsmenu met als vaste waarde de skrei, kabeljauw gevangen tussen december en april en die ook wel eens de love fish wordt genoemd.

 

La Muse

Oostendestraat 13

8620 Nieuwpoort

058 59 49 39

www.la-muse.be

 

’t Werftje in Zeebrugge

Lang voor het interieur van dit authentieke visserscafeetje in een nieuw jasje werd gestoken, serveerde het al voor een handvol centen hemelse garnaalkroketten. Een tikje met je vork en de perfect krokante en robuuste korst brak mooi, waarop een heerlijk smeuïge, mooigetomateerde en perfect afgekruide vulling tevoorschijn kwam. Dat die dan ook nog eens bulkte van de garnalen, maakte het helemaal af. De perfecte garnaalkroket staat of valt met de bouillon van kopjes en staartjes. Dat hebben ze in ‘het oudste cafeetje aan de Zeebrugse kust’ allang begrepen. Ook na de complete make-over die het legendarische volkscafé transformeerde van een bouwval in een etablissement dat baadt in de typisch Zeebrugse havensfeer van weleer, houden de ingrediënten van het recept stand: verse garnalen, een heerlijke vulling en een flinterdunne, krokante korst. Ook de andere visgerechten en typische bistroschotels op de uitgebreide kaart worden perfect gedresseerd op tafel gezet. ’t Werftje is dan ook gekend voor zijn topkwaliteit, waarvoor het vaste cliënteel al jaren blijft terugkomen. Bovendien heeft de drukbezochte zaak ook een uitstekende wijnkaart. Qua prijs-kwaliteitverhouding steekt deze topper erbovenuit. Net zoals vroeger!

’t Werftje
Werfkaai 29
8380 Zeebrugge
0497 55 30 10
www.twerftje.be

Weekendwedstrijd
We hebben vouchers ter waarde van € 40 bij elk van de zes horecazaken hieronder vernoemd en in het boek
van Luc Bellings opgenomen.

Wat moet je daar allemaal voor doen om een voucher tot het jouwe te maken?

-Volg Het Nieuws van West-Vlaanderen op instagram en/of facebook, altijd handig als je alle nieuwtjes uit je streek te weten wilt komen.

1) Wat kost een driegangenmenu Bib Gourmand in De Huifkar in Koksijde?

2) Bezorg ons een drietal ingrediënten waarmee je in Bistro De Tijd in Blankenberge zelf je steak tartaar op smaak kan brengen.

3) In Charl’s in Knokke-Heist kan je ook overnachten. Hoeveel gastenkamers zijn er?

4) Wat heeft Guy Weyts van Braserie Cap Nord uit Knokke-Heist precies gewonnen?

5) Bistro JETT in Westkapelle is niet groot. Hoeveel couverts kunnen er tafelen?

6) Wat kost een vier- en vijfgangenmenu in La Muse in Nieuwpoort?

7) Ga je naar de website van ’t Werftje dan ontdek je een filmpje. Wat is de spreuk bij het begin van de video?

Mail je zeven antwoorden met als titel ‘Stuur mij die voucher maar’ naar  info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be. Opgelet, naam en adres zeker niet vergeten om geldig mee te doen (verplicht) en dat alles voor maandagavond 2 mei 2022 om 20.00 uur. Nogmaals, slechts één deelname per gezin, zo niet wordt men volledig uitgesloten. Dinsdag maken we dan de winnaars bekend.

4 reacties

joeri moerman
Geschreven op 2022-05-01 20:52:37
1) 39€ 2)uitjes,augurken,kappertjes 3) 3 kamers 4) prijs beste stoofvlees van België met zijn stoofvleesrecept 5) 28 gasten 6) 55€ en 67€ 7) wie de zee als geliefde neemt, moet de zoutsmaak bij de kus aanvaarden Griet Vanwing Lindestraat 32 3540 Herk-de-Stad
Naessens Raf
Geschreven op 2022-05-01 18:39:31
Weeral lekkere adresjes waarvoor dank
Van autreve charlotte
Geschreven op 2022-05-01 09:30:56
1) 39€ 2)uitjes,augurken,kappertjes 3) 3 kamers 4) prijs beste stoofvlees van België met zijn stoofvleesrecept 5) 28 gasten 6) 55€ en 67€ 7) wie de zee als geliefde neemt, moet de zoutsmaak bij de kus aanvaarden Griet Vanwing Lindestraat 32 3540 Herk-de-Stad
Griet Vanwing
Geschreven op 2022-04-30 11:43:56
1) 39€ 2)uitjes,augurken,kappertjes 3) 3 kamers 4) prijs beste stoofvlees van België met zijn stoofvleesrecept 5) 28 gasten 6) 55€ en 67€ 7) wie de zee als geliefde neemt, moet de zoutsmaak bij de kus aanvaarden Griet Vanwing Lindestraat 32 3540 Herk-de-Stad

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.