Weekendwedstrijd: win een fantastische box (€ 25) van veggiespecialist Abinda
Deze week zijn het in Vlaanderen en Nederland ‘weken zonder vlees’ en dus pikte Het Nieuws van West-Vlaanderen haar wagonnetje daarbij aan. Dit weekeinde organiseren we dus een vleesvervangende give away en zien ernaar uit om 20 mensen gelukkig te maken met een Abinda ontdekkingspakket! In dit pakket zitten burgers, salades, patés, en onze kant-en-klare spaghettisaus! Onderaan vind je alles om mee te doen, en misschien win je zo’n fantastische box (€ 25) vol heerlijke Abinda producten! Eerst stellen we graag deze West-Vlaamse veggie-specialist uit Ruddervoorde voor.
Hier begon het allemaal
Alles begon met een koppel, Jan en Kris, in een klein Brugs poppenhuisje in 1988. Jan en Kris wilden volwaardige, vegetarische voeding maken, en creëerden hiervoor het bedrijf Abinda. De naam “Abinda” is gebaseerd op de namen van hun twee kinderen; Abigail en Indra. Na een succesvolle opstart werd het pand in Brugge al snel te klein. Een lange zoektocht naar een nieuwe locatie bracht Abinda uiteindelijk naar Ruddervoorde, aan de Leite, waar het bedrijf zich nu nog steeds bevindt.
Dankzij een goed concept, een uitstekend team én kwaliteitsvolle producten is Abinda uitgegroeid tot een bedrijf dat nu 17 personeelsleden telt. Het receptenaantal staat nu op 50.
Dit willen we doen
Abinda maakt gezonde, voedzame en vegetarische voeding. Dit doen we met respect voor de natuur en de mens: we werken alleen met biologische en natuurlijke ingrediënten, en halen deze zoveel mogelijk uit eigen streek.
We nemen de tijd om stil te staan bij de keuze van onze leveranciers, en spenderen heel wat aandacht aan de kwaliteit van elk afzonderlijk product. Alles moet goed zitten voor we een nieuw product op de markt brengen.
Daarom doen we het
Abinda wil een positieve boost geven aan de samenleving. Menselijkheid, ecologisch bewustzijn en creativiteit zijn onze kernwoorden. Dit vertaalt zich op verschillende manieren in ons bedrijf: zo kiezen we er bijvoorbeeld voor om zoveel mogelijk met biologische grondstoffen te werken, van lokale teelt.
Abinda kiest ook al meer dan 30 jaar resoluut voor vegetarisch. Wij zien dat meer en meer Belgen hun dagelijkse portie vlees inruilen voor een vegetarisch alternatief. Dit is een fantastische evolutie, voor de dieren én de planeet. De missie van Abinda bestaat erin om deze evolutie te ondersteunen, door aan te tonen dat een vegetarische levensstijl meer is dan sla en wortelen eten! Met kant-en-klare, lekkere producten willen wij laten zien hoe makkelijk het is om dat stukje vlees opzij te laten liggen, zonder in te boeten aan smaak. Wij werken ook samen met koks en influencers op sociale media, om deze boodschap kracht bij te zetten en uit te dragen naar een breed publiek.
Ons ecologisch bewustzijn vertaalt zich ook in een uitgebreid park van zonnepanelen, energie- en waterbesparing, en in onze verpakking. Vanaf het begin hebben wij steevast gekozen voor glazen bokalen voor onze patés en salades. We doen dit om ecologische redenen – glas is een duurzaam materiaal, en kan eindeloos gerecycleerd worden –, alsook voor hygiëne en smaak.
Tenslotte is er de creativiteit en innovatie. Wij zetten actief in op nieuw onderzoek naar plantaardige eiwitten, via projecten met universiteiten, de overheid, etc. Wij schreven ons ook in voor een onderzoeksproject naar het gebruik van draf, een restproduct voor bierbrouwers, dat als grondstof zou kunnen dienen voor onze bereidingen.
Dit doen we
Abinda staat bekend om haar kant-en-klare burgers, seitan, salades en patés.
Burgers. Wat is er nu makkelijker om eens te proeven van de vegetarische keuken dan een lekkere, kant-en-klare burger? Abinda heeft een uitgebreid gamma aan burgers, gaande van de gewone Groenteburger tot een meer uitgesproken Spinazie-Geitenkaasburger. Ons gamma kan je hier terugvinden.
Ellen Charlotte Marie, een kok en influencer met lekkere, gezonde recepten, maakte een heerlijk receptje met één van onze burgers: gegrilde groenten met de Spinazie-Geitenkaasburger van Abinda!
Ingrediënten (4 pers.)
1 pakje Abinda Spinazie-Geitenkaas burger, 1 bokaaltje Abinda Smokey Linzen-Paprika salade, 1 zoete aardappel in dunne schijfjes, 1 halve courgette in schijfjes (2 cm), 1 kleine aubergine in schijfjes, 1 kleine lepel oregano, zeezout, peper, olijfolie.
Bereiding:
1. Grill de groenteschijfjes in olijfolie in een grillpan.
2. Bestrijk de aubergineschijfjes met olijfolie. Bestrooi met oregano en zeezout.
3. Grill de Abinda Spinazie-Geitenkaasburgers in een grillpan, bak hem in de pan, of in de Airfryer.
4. Haal de groenteschijfjes van de grill en laat eventjes uitlekken op keukenpapier.
5. Maak torentjes met de burgers en de groenteschijfjes. Werk af met een kerstomaatje en eetbare bloemetjes of verse kruiden.
6. Smakelijk!
Seitan. Seitan is een verfijnde vleesvervanger. Het wordt gemaakt door de eiwitten van tarwe te koken in een mineraalrijke bouillon op basis van sojasaus, zeewier en gember. Het is zeer makkelijk klaar te maken, en kan zelfs de meest geharde vleeseters bekoren. Voor meer info, foto’s en heerlijke recepten, kan je terecht op onze website.
Salades. Naast burgers en seitan maakt Abinda ook heerlijk frisse salades. Deze komen in alle smaken: van een Currysalade tot Champignon à la Grecque, en zelfs een Linzen-Dadel spread. Onze salades kunnen makkelijk gebruikt worden als broodbeleg, in wraps en in aperitiefhapjes. Zoals gezegd vind je deze salades steevast in de welgekende Abinda-bokaaltjes. Meer info over onze salades kan je hier vinden.
Ellen Charlotte Marie maakte ook een heerlijk recept voor een van deze salades: een kleurrijke wrap met de Abinda Linzen-Dadel spread!
Ingrediënten
4 wraps; ½ avocado in dunne schijfjes; 1 gekookte rode biet in dunne schijfjes; ½ mango (of appel) in dunne schijfjes; verse sla of koolblaadjes; verse babyspinazie; verse koriander en/of basilicum; olijfolie; 1 gele courgette in schijfjes; 1 zoete rode paprika in ringen; peper en zout; 1 potje Dadel-Linzenspread van Abinda.
Tahinisausje:
1 el tahini (sesampasta); sap van ½ citroen; 1 el ahornsiroop of honing; 4 el sojaroom; 1 stukje verse gember (2cm); 1 kl kurkuma.
Voorbereiding
Mix alle ingrediënten voor het sausje in een blender of foodprocessor tot een gladde saus.
Bereiding
Grill de courgette en paprikaringen met een snufje zout in olijfolie en laat afkoelen.
Smeer de wrap volledig in met 1 grote el Dadel-Linzen spread.
Beleg met sla, schijfjes courgette, rode biet, mango, avocado, spinazie en verse kruiden, en drizzle de saus erbovenop. Rol de wraps op (eventueel met bakpapier errond) en leg ze 30 min. in de koelkast. Smakelijk!
Patés. Tenslotte maken we ook heerlijk vullende patés. Deze patés worden op ambachtelijke wijze in hun bokaaltje gebakken in de oven, wat zorgt voor een knapperige afwerking. Onze allerbekendste patés zijn de Groentenpaté en Kruidige Hazelnootpaté, maar we hebben er nog zoveel meer! Een volledig overzicht vind je hier.
Ellen Charlotte Marie maakte dit snelle en lekkere receptje voor ons; opgevulde paprika met Abinda’s Kruidige Hazelnootpaté!
Ingrediënten
2 grote rode paprika’s; couscous (volkoren) voor 4 personen (200 g); ½ groentebouillon; olijfolie; 1 kl paprikapoeder; 1 kl gemalen komijn; 1 kl korianderpoeder; 1 kl curry; 1 el amandelmeel; bieslook; 1 bokaal kikkererwten; 1 potje Kruidige Hazelnootpaté van Abinda.
Voorbereiding
Halveer de paprika’s. Verwijder de zaadjes. Doe er een goede scheut olijfolie over en zet 15 min. in een voorverwarmde oven op 175°C.
Bereiding
Spoel de kikkererwten en wrijf ze kort droog met een schone keukenhanddoek. Verwijder de losgekomen velletjes. Doe ze in een kom met een een goede scheut olijfolie, zout, 1 el amandelmeel (optioneel voor extra crunch) paprika, komijn, curry en korianderpoeder. Meng goed en zet ze samen met de paprika in de oven.
Ondertussen giet je warm water over de couscous met de bouillon. Laat de couscous opzwellen.
Vermeng de de Hazelnootpaté met de couscous en 3 stengels fijngesneden bieslook.
Haal de paprika’s uit de oven en vul ze met de couscousmix. Zet ze terug in de oven voor 10 min. Serveer met de kikkererwten en peterselie, en een fris slaatje. Smakelijk!
Voor meer receptjes en informatie kan je ook terecht op onze Facebook en Instagram pagina.
Wedstrijd
Wij geven dit weekeinde 20 Abinda geschenkboxen ter waarde van 25 euro weg! Deze box bevat 8 heerlijke Abinda producten; verse spaghettisaus, heerlijk zachte spelt seitan, de populaire Spinazie-Geitenkaas burger, en de nieuwe Mumbai Magic burger. De box bevat ook 4 karakteristieke Abinda bokaaltjes, met een verwarmende Groentenpaté, een Kruidige Hazelnootpaté, onze Champignon à la Grecque en een frisse Currysalade!
Wil je graag deze box winnen? Vertel ons dan hoe vaak jullie veggie eten, het liefste via dit bericht (onderaan) of mail naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be voor maandagavond 15 maart om 23.00 uur. Opgelet, naam en adres zeker niet vergeten om geldig mee te doen! Je kan deze prijs dan afhalen in jouw biowinkel naar keuze, in de provincie West-Vlaanderen. De winnaars zien hun naam ‘s anderendaags dinsdag 16 maart al op Het Nieuws van West-Vlaanderen verschijnen. Veel succes!