Home > Weekendwedstrijd: we geven 50 nieuwe thrillers en romans weg

Weekendwedstrijd: we geven 50 nieuwe thrillers en romans weg

Geschreven op 10 september 2021 om 15:22 door Mario De Wilde

Nu de avonden wat langer worden, kan er altijd meer tijd vrijkomen om een leuk boek te lezen. Mogelijkheden genoeg want de voorbije weken kwam er een flinke lading romans en thrillers uit. Allemaal kosten ze zo’n 22 euro maar wij geven er deze week maar liefst 50 van weg. De voordelen van boeken lezen zijn trouwens legio en wij hebben ze nog even op een rijtje gezet.

1. Lezen vermindert stress

Uit onderzoek is gebleken dat het lezen van een boek stress verminderd. Door het lezen van een boek word je voor even getransporteerd naar een andere wereld, waardoor je even je problemen kan vergeten.

2. Het vergroot je vocabulaire

Door veel te lezen, leer je veel nieuwe woorden kennen die je uiteindelijk zult gebruiken in je vocabulaire. Een uitgebreide vocabulaire kan bijvoorbeeld helpen bij je carrière. Zo is gebleken dat mensen die veel gelezen hebben, zich goed kunnen verwoorden en kennis hebben van verschillende onderwerpen sneller worden gepromoveerd. Het lezen van boeken helpt daarnaast om een nieuwe taal te leren.

3. Het versterkt je geheugen

Volgens een onderzoek moet je brein, net als andere spieren, getraind worden om sterker te worden. Door het lezen van boeken train je dus je brein. Je moet alle karakters, werelden en achtergronden waar je over leest immers onthouden. Elke nieuwe herinnering creëert nieuwe synapsen in je brein en versterkt degene die er al bestaan, waardoor je korte termijn geheugen wordt versterkt.

4. Je wordt een betere schrijver

Als je veel goed geschreven boeken leest heeft dit ook een positieve invloed op je eigen schrijfstijl. Onbewust word je hierdoor namelijk beïnvloed en wordt je zelf een betere schrijver. Je leert van het werk van anderen.

5. Het vergroot je inlevingsvermogen

Uit onderzoek van The New School for Social Research is gebleken dat mensen die literaire fictie lezen, met name verhalen waarin het innerlijk van de karakters goed wordt beschreven, een verhoogd vermogen hebben om de gevoelens en geloofsovertuigingen van anderen te begrijpen. Onderzoekers noemen dit de ’theory of mind’, een set vaardigheden die essentieel is voor het bouwen en onderhouden van sociale relaties. Dit geldt niet voor mensen die maar heel af en toe een boek oppakken, maar wel voor mensen die op de lange termijn boeken lezen.

6. Het helpt tegen cognitieve achteruitgang

Het National Institute on Aging raadt oudere mensen aan om boeken of tijdschriften te lezen om je brein bezig te houden. Het is niet in een onderzoek aangetoond dat het lezen van boeken echt Alzheimer kan voorkomen, maar een onderzoek van het Department of Functional Brain Imaging laat wel zien dat ouderen die lezen en rekenproblemen oplossen hun cognitieve functies verbeteren. Uit een onderzoek van Rush University Medical Center uit 2018 is gebleken dat het wel voordelen kan hebben om al vroeg te beginnen met lezen. Deze mensen ontwikkelen minder vaak symptomen in hun brein die lijken op symptomen van mensen met dementie.

7. Mensen die lezen leven langer

Uit een onderzoek van Yale University School of Public Health is gebleken dat mensen die lezen langer leven. Ze hebben 3,635 participanten voor een periode van 12 jaar gevolgd. Hieruit bleek dat mensen die boeken lezen ongeveer 2 jaar langer leven dan mensen die geen boeken, tijdschriften of een andere vorm van media lezen. Daarnaast is ook uit dat onderzoek gebleken dat mensen die ongeveer 3,5 uur per week lezen, een kans hebben van 23% om langer te leven dan mensen die helemaal nooit lezen.

Bron: clutejournals, NCBI (US National Library of Medicine National Institutes of Health), Oprah.com, Lifehack, Healthline.

Wedstrijdvraag

Wat moet je doen om zo’n schitterend boek te winnen?

-volg ons op www.instagram.com/hetnieuwsvanwestvlaanderen.be, altijd handig ook als je alle nieuwtjes uit je streek te weten wilt komen.

-In het filmpje van Kapitein Winokio hoor je de artiesten zingen over boeken. Noem ons 10 verschillende boeken waarover beiden zingen.

-Welk boek verkies jezelf? Roman of thriller?

Reageren met ‘Wat fijn, boeken!’ via info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be Opgelet, naam en adres zeker niet vergeten om geldig mee te doen en dat alles voor maandagavond 13 september om 21.00 uur. Dinsdag maken we de winnaars bekend. Let wel, de winnaars moeten hun boek wel afhalen in het Brugse. Anders vragen we om enkel de verzendingskosten te betalen. Aan de slag nu maar…

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.