Home > Weekendwedstrijd (slot): win het boek ‘Beste Brasserieën aan onze Kust’ of een restaurantvoucher

Weekendwedstrijd (slot): win het boek ‘Beste Brasserieën aan onze Kust’ of een restaurantvoucher

Geschreven op 2 juni 2023 om 16:08 door Mario De Wilde

Dit jaar deel-5 en slot van onze wekelijkse weekendwedstrijd die in het teken stond van de beste brasserieën aan onze kust. Al meer dan 10 jaar is sterrenchef Luc Bellings, eigenaar van restaurant De Vork in Hasselt, de god of regelrechte kwelduivel voor de uitbaters van brasserieën en restaurants aan onze Belgische kust. Zijn proeverijen en quoteringen die hij iedere zomer ongezouten neerpent in Het Laatste Nieuws zijn culinair erfgoed en een must read voor wie wil genieten van een verse garnaalkroket, perfect gebakken verse zeetong of zalige dame blanche. Omdat het leven te kort is om slecht te eten, maakt Bellings komaf met al ‘de brol’ die hij de voorbije zomers aan de Noordzee kreeg voorgeschoteld en bundelde hij de beste adresjes in een mooie, overzichtelijke gids. Klassieke namen, verborgen pareltjes…. vanaf nu weet je in welke kustbrasserie je met de ogen dicht kan binnenstappen, van Knokke-Heist tot De Panne. Wie aan de Oostkust woont of er tijdelijk vertoeft heeft alvast een ruime keuze want van de 62 beste Belgische kustbrasserieën bevinden zich er maar liefst al 28 op het grondgebied van Knokke-Heist! Na Knokke-Heist, Damme, Oostkerke en Zeebrugge en de Middenkust trekken we dit weekend iets westelijker waar deze heerlijke adresjes op je wachten. 172 blz. Paperback, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts.

De Lanteirne in Westende

‘De vlotte en vriendelijke bediening samen met de royale porties, waardoor niemand met honger huiswaarts keert, maken van dit adres een culinaire topervaring in een huiselijke sfeer.’

Thuis op restaurant, zo lijkt het wel als je uit eten gaat in De Lanteirne. Deze familiezaak heeft naast een mooi buitenterras ook een gezellig, warm interieur waarin je oog meteen valt op de stoelbekleding en de ruime tafels. De vlotte en vriendelijke bediening samen met de royale porties waardoor niemand met honger huiswaarts keert, maken van dit adres een culinaire topervaring in een huiselijke sfeer. De kaart is eerder beperkt en bestaat uit zowel vis- als vleesgerechten, maar je kan ook altijd kiezen uit vele suggesties met seizoensgerechten. Een van de topgerechtjes op de kaart is de gepaneerde kabeljauw met tartaarsaus en een slaatje, maar evengoed smul je hier van lekker bereide paling en bouillabaisse. Elk bord dat de keuken verlaat, is even verzorgd en correct gedresseerd. De prijzen zijn meer dan correct voor dergelijke gulle porties. Redenen genoeg voor het vaste cliënteel om steeds terug te keren.

De Lanteirne
Westendelaan 308
8434 Westende
058 23 91 13
www.delanteirne.be

______________________________________________________________________________

Brasserie Nieuwpoort in Nieuwpoort

‘Hier serveren ze niet alleen de lekkere pure keuken, maar kies je ook uit een gevarieerd aanbod cocktails die de mixoloog vakkundig voor je shaket.’

België heeft een luxeprobleem, langs de kust wemelt het van de topbrasserieën. Dat maakt het moeilijk om te kiezen. Je komt wel minder vaak bedrogen uit. Brasserie Nieuwpoort is niet zomaar een brasserie, het is een topzaak met een luxueus interieur en mooi terras met uitzicht op het marktplein van Nieuwpoort. Hier serveren ze niet alleen de lekkere pure keuken, maar kies je ook uit een gevarieerd aanbod cocktails die de mixoloog vakkundig voor je shaket. In deze zaak voelen alle leeftijdsgroepen zich dan ook thuis. Het etablissement serveert een ruim aanbod vis-, vlees- en tapasgerechten. Wie graag met eigen ogen ziet hoe vlot dat allemaal verloopt, kan terecht op de stijlvolle eerste verdieping met open keuken. Het keukenteam van Brasserie Nieuwpoort tovert verfijnde en smaakvolle gerechten met een creatieve, hedendaagse twist op je bord en heeft hierbij veel aandacht voor de kwaliteit van het product. De Nieuwpoortse kabeljauwpuree met garnalenmousseline en de rundstartaar ‘Blonde d’Aquitaine’ zijn niet te versmaden. Alleen jammer dat de huisgemaakte kaaskroket op basis van de lekkere Belgische biokaas Keiems Bloempje niet langer op de kaart staat. Die was om van te watertanden.

Brasserie Nieuwpoort
Marktplein 19
8620 Nieuwpoort
058 23 15 32
www.brasserienieuwpoort.be

______________________________________________________________________________

La Coupole in De Panne

‘La Coupole staat voor puur genieten aan zee.’

La Coupole staat voor puur genieten aan zee. De eigenaars van het restaurant zijn geboren en getogen in De Panne en chef Jean-Paul Bonnez komt uit een vissersfamilie. Het spreekt dan ook voor zich dat er in de keuken veel aandacht wordt geschonken aan verse producten uit de Noordzee, die bovendien dagelijks worden aangeleverd door de broer van Jean-Paul. Naast de ruime keuze aan verschillende verse vis- en schaaldiergerechten – de gegrilde zalm met bearnaisesaus is een aanrader – pakt het restaurant ook uit met een aantal klassieke vleesbereidingen en komt ook de vegetariër hier aan zijn trekken. Bovendien is er een mooi assortiment aan betaalbare wijnen en verloopt de bediening vlekkeloos. Wie in dit moderne interieur met twee verdiepingen en enkele mooie bloemdecoraties de benen onder een van de verzorgde tafeltjes schuift, komt niet alleen om lekker te eten. Naast een begenadigd kok is Bonnez ook uitgeroepen tot ‘Kustambassadeur’ en wijst hij je maar wat graag
de weg naar de leukste en mooiste plekjes aan de kust.

La Coupole
Nieuwpoortlaan 9
8660 De Panne
058 41 54 54
www.la-coupole.be

______________________________________________________________________________

Café de Paris in Nieuwpoort

‘Naast een erg vers aanbod vis, schelp- en schaaldieren voor visliefhebbers is er ook voor wie een lekker stukje vlees kan smaken iets te vinden op de kaart.’

Voor fruits de mers moet je in Café de Paris aan de kaai van Nieuwpoort zijn. Het roer is hier in handen van chef Alain Bohné, die zijn toewijding en kundigheid voor het vak in enkele gerenommeerde huizen in ons land en Frankrijk verwierf. Dit charmante visrestaurant heeft naast zijn heerlijke zeevruchtenschotels ook verschillende kreeft- en palingbereidingen op de kaart staan: kreeft met basilicum, gekonfijte tomaat, limoen en look of liever op Thaise wijze met curry, kokosmelk, gember, citroengras en koriander? Het hangt alleen maar van jouw smaak af. Naast een erg vers aanbod vis, schelp- en schaaldieren voor liefhebbers is er ook voor wie een lekker stukje vlees kan smaken iets te vinden op de kaart. Zoals een heerlijk stukje ossenhaas en uiteraard ook de klassieke steak tartaar. Badend in de Franse sfeer serveren de attente obers in traditionele kledij je een met zorg en liefde gedresseerd bordje. In deze fijne brasserie kan je zowat alles bestellen zonder teleurgesteld weer naar buiten te gaan. Al is het maar omwille van de royale porties.

Café de Paris
Kaai 16
8620 Nieuwpoort
058 24 04 80
www.cafedeparis.be

______________________________________________________________________________

Restaurant Yelo in Wenduine

‘Vergeet na je maaltijd geen koffie of thee te bestellen. De chef serveert de huisbereide koffiegarnituur bij jou aan tafel.’

Pal in het centrum van Wenduine ligt het volgende topadresje. Acht jaar geleden openden Jessica en Lorenzo hier Restaurant Yelo. Met z’n tweetjes houden ze de zaak draaiende: zij tovert in de keuken lekkers op je bord, hij bedient je in de zaal. Verder hebben ze geen personeel. Die kleinschaligheid zorgt voor een ontspannen setting. De inrichting van de zaak draagt daar enkel toe bij: die straalt op een strakke en moderne manier ongedwongenheid uit. Dit restaurant heeft een eerlijke en lekkere keuken. Op de kaart prijken gerechten met pure en verrassende smaken en ook de wisselende meergangenmenu’s stellen niet teleur. De wijnkaart is bovendien top, zo kan je zelfs
Belgische wijnen per glas bestellen. Ideaal voor bij je maaltijd of zelfs als aperitief. Je krijgt bij de apero trouwens steeds drie overheerlijke amuses. Dat niveau wordt doorgetrokken in de rest van de gerechten. Ook eindig je je maaltijd hier met een knal dankzij de huisbereide koffiegarnituur. De chef serveert haar zoetigheden zelf bij jou aan tafel. Fantastisch, sla dus zeker de koffie of thee na de maaltijd niet af.

Restaurant Yelo
Pauwaertstraat 13
8420 Wenduine
050 73 63 73
www.restaurantyelo.be

______________________________________________________________________________

De Roos in Nieuwpoort

‘Als je ergens aan de kust als amuse’ke vers gepelde garnalen krijgt, dan weet je dat het een mooi culinair avontuur wordt.’

Als je ergens aan de kust met de hand gepelde garnalen krijgt als amuse’ke, dan weet je dat het een mooi culinair avontuur wordt. In restaurant De Roos op de Kaai is dit bordje ‘kaviaar van de Noordzee’ de voorbode van een royaal vispannetje, een van de budgetvriendelijke toppertjes op de menukaart. Die is trouwens heel divers en volgt de seizoenen. Bovendien is er een uitgebreid aanbod voor kinderen. De Roos heeft een strakke, bijna moderne designinrichting. Als tegengewicht hangt een imposante zwart-witfoto aan de muur, die doet terugdenken aan het verre verleden van de zaak. Wanneer je door de uiterst attente gastvrouw wordt aangesproken, voel je pas echt de
warmte en gezelligheid. Het vuur vind je dan weer in de keuken, waar de patron elk bordje tot in de puntjes verzorgd uitserveert. Wie voor het vispannetje opteert – de winnaar in de categorie prijs-kwaliteit in deze gids – kan zich eerst even vergapen aan het mooie contrast tussen de romige, getomateerde saus en de fijne groene stukjes pijpajuin. Wat een presentatie voor een vispannetje! Grote stukken apart gepocheerde vis, smaakvolle verse groenten en helemaal op het eind afgetopt met grijze garnalen. Wie beweerde ook alweer dat een vispan-
netje van het afval uit de viswinkel wordt gemaakt? Dan toch hier niet. En dan heb je de pommes duchesse nog niet geproefd!

De Roos
Kaai 14
8620 Nieuwpoort
058 23 31 43
www.restaurantderoos.be

______________________________________________________________________________

Weekendwedstrijd

We hebben dankzij Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts een vijftal exemplaren van het boek (waarde € 22.50) en restaurantvouchers van € 40 en € 80 weg te geven. Wat moet je hiervoor doen?

-Volg ons op sociale media (facebook en instagram) om als eerste alle nieuwtjes en wedstrijden van Het Nieuws van West-Vlaanderen te ontvangen.

-Wat is de prijs van de Varkensribbetjes recept ‘Opatje Luc’ met twee sausjes en een slaatje in de Lanteirne in Westende?

-Wat is de naam van de specialiteit rundstartaar in Brasserie Nieuwpoort?

-Wat is de naam van de chef van Restaurant La Coupole in De Panne?

-Op welk dagen is Restaurant Yelo in Wenduine gesloten?

-Met welk gerecht is Restaurant De Roos uit Nieuwpoort uitgeroepen in de categorie prijs-kwaliteit?

Mail ons je antwoorden met onderwerp ‘Slot….Beste Brasserieën’ voor maandagavond 5 juni om 19 uur naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be . Eén deelname per gezin anders zien we ons genoodzaakt om je uit te sluiten (en ook niet één persoon die op verschillende personen en adressen antwoorden indient). Daar wordt streng op toegezien. Vermeld graag ook je mailadres en volledig adres. Woensdag maken we de winnaars bekend.

1 reactie

GOUDESEUNE ELS
Geschreven op 2023-06-04 00:46:07
Nieuwe plekjes leren kennen waar je lekker kan eten, vind ik altijd plezant 👌👌

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.