Weekendwedstrijd. Hilde Deweer uit Waregem brengt ‘Een Blijvend Maatje Minder’ en we geven 5 stuks weg
Half januari betekent traditioneel voor velen het maken van goede voornemens zoals bijvoorbeeld die hardnekkige (feest)kilo’s kwijt raken en (terug) gezonder gaan eten. Maar hoe zorg je ervoor dat dit ook een blijvend resultaat geeft en je niet na een paar maanden terug naar af bent? Hilde Deweer, auteur van het eerder uitgegeven ‘Koken voor een maatje minder’, helpt je hierbij graag op weg. In dit tweede boek bundelde ze een gevarieerde verzameling recepten om die nieuwe maat te houden. Meer dan 80 gezonde en smaakvolle gerechten, van ontbijt tot avondmaal, boordevol groenten en vezels en beperkt in vetten en koolhydraten. ‘Keep it simple’ is het motto. Je vindt er alleen maar gemakkelijke recepten met niet al te veel ingrediënten. Zowel klassiekers als originele bereidingen voor elk type keukenprins(es): snelle gerechten (5 ingrediënten in huis halen en max. 30 min. bereidingstijd), slimme gerechten (waarbij de oven of het fornuis het meeste werk doet), of trage pruttelpotjes. Je maakt ook kennis met de vaste gasten, producten die regelmatig terugkomen en je dus best permanent in huis hebt. Kortom, een no-nonsense en praktisch kookboek, dat je met de bijhorende foto’s het water in de mond doet komen.
“Dit boek is voor iedereen! Omdat eten belangrijk is voor iedereen. Je doet het elke dag van je leven, zelfs meerdere kerenper dag, en dat maakt het meteen ook een krachtiginstrument om de gezondste versie van jezelfte worden. Als diëtist en chef vind ik het fijn datdit boek is geschreven vanuit de thuiskeuken, aanhet fornuis, want daar ligt de basis van elk voedingspatroon.” (uit het voorwoord van Michaël Sels, hoofddiëtist UZA, chef en auteur van Lekker lang leven)
Hilde Deweer (1958, Waregem) begeleidde als adjunct-uitgever 12 jaar lang de grote namen in de culinaire wereld en is nu lifestyleredacteur bij www.gezondheid.be. Toen zij kampte met wat extra kilo’s ontwikkelde ze het succesvolle afslankplan Koken voor een maatje minder, – 6 kilo in 6 weken. Om dit resultaat op een gezonde en haalbare manier te kunnen behouden, schreef ze het vervolg Een blijvend maatje minder.
Toast met cottagecheese, kokos en gegrilde ananas
Ingrediënten voor 1 persoon
• 2 plakken verse ananas of ananas uit blik
(op sap)
• 1 el amandelschilfers of cashewnoten
• 1 el kokosschilfers
• 1 toast (zie basisrecept op pagina 87)
• cottagecheese naar hartenlust
• 2 el gepofte quinoa
• een snufje mager cacaopoeder
• optioneel: 1 kl vloeibare honing
of dadelsiroop en granaatappelpitten
> Gril de ananas aan beide zijden in een hete
grillpan zonder vetstof. Voeg tijdens het roosteren
1 à 2 eetlepels sap toe.
> Gril de laatste seconden ook de amandel- en
kokosschilfers in dezelfde pan.
> Besmeer de toast met cottagecheese. Sprenkel
er eventueel nog een lepel ananassap over
en kruid met peper en zout. Beleg met de
gegrilde ananas, kokosschilfers en noten.
> Garneer met gepofte quinoa en cacaopoeder,
desgewenst nog wat honing of siroop en wat
granaatappelpitten.
Zalm in melk met beukenzwammen
en snijbonen
Deze in melk gegaarde zalm is heerlijk zacht. Ik koos voor beukenzwammen, dat zijn panklare paddenstoelen waarvan je enkel nog het voetje moet wegsnijden, maar je kunt ook een paddenstoelenmix of kastanjechampignons gebruiken. Die laatste zijn zelfs voorgesneden te koop.
Ingrediënten voor 2 personen
• 250 g snijbonen, gedopt
• 2 x 180 g zalmfilet
• 1 takje tijm
• 150 g krieltjes met schil
• 300 g beukenzwammen
• 2 dl halfvolle melk
• 1 kl kalfsfondpoeder
• 10-tal dragonblaadjes
• bieslook, fijngesnipperd
• limoenzeste
> Knip de snijbonen in stukjes en kook ze gaar in
water met een snufje zout.
> Bestrooi de zalmfilets met peper, zout en de
tijmnaaldjes. Doe een lepel basisolie (zie pagina
19) in een antikleefsauteerpan en korst de
zalm aan beide kanten. Laat hem nog een 5-tal
minuten verder garen en haal hem dan uit de
pan. Snijd ondertussen de krieltjes in blokjes.
Laat de schil eraan en droog de aardappelblokjes
niet af.
> Giet opnieuw een lepel basisolie in de pan en
bak de beukenzwammetjes glazig. Kruid met
peper en zout en haal ze uit de pan.
> Giet dan de melk in de pan en roer het kalfsfondpoeder
erdoor. Doe de aardappelblokjes
en dragon erbij, dek af en laat een 5-tal minuten
koken. Giet ondertussen de snijbonen af
en laat ze drogen op het vuur. Roer er een halve
lepel olie door en stoof ze wat aan.
> Leg de zalm weer in de pan bij de aardappelen
en laat nog 10 minuten sudderen onder deksel.
> Schik de zalm op de borden en laat de beukenzwammen
en snijbonen nog eens snel opwarmen
in de melksaus met aardappel.
> Schep de groente en de saus bij de vis en werk
af met limoenzeste en bieslook. Op de foto
werd dit gerecht extra opgesmukt met zeebanaantjes
(ook salty fingers genoemd). Leesexemplaar
Een blijvend maatje minder van Hilde Deweer (paperback, 216 blz, Uitgeverij Pelckmans) kost € 22,50
Wedstrijdvraag: wat is de maximum bereidingstijd van al de gerechten in het boek? Reageer onderaan deze reportage of stuur voor maandagavond 18 januari 2021 een mailtje naar info@hetnieuwsvanwestvlaanderen.be. Voeg er zeker je adres aan toe om geldig te kunnen deelnemen. Dinsdag publiceren we de vijf winnaars