Home > Weekendwedstrijd: dit zijn de winnaars van een pakket Franse topwijnen

Weekendwedstrijd: dit zijn de winnaars van een pakket Franse topwijnen

Geschreven op 4 september 2024 om 08:52 door Mario De Wilde

Franse wijn wordt wel gezien als de traditioneel betere zo niet beste wijn ter wereld. Het wordt door wijnmakers dan ook vaak gebruikt als referentiekader voor de kwaliteit van hun eigen wijn. Vooral uit de Bordeaux en Bourgogne komen de klassieke topwijnen, alhoewel er steeds meer topkwaliteit uit o.a. de Rhone, Loire en Elzas komt. En dat wordt wereldwijd ook (h)erkend: streken als Cote de Nuits, Cotes de Beaune, Chablis, Pauillac, Margaux, St. Estephe, St Julien, Pomerol en St Emillion genieten een enorme bekendheid. Wijndomeinen als Chateau Lafite Rothschild, Chateau Margaux, Chateau Petrus, Chateau Cheval Blanc, Domaine de la Romanee Conti, Joseph Drouhin, Louis Jadot, Faiveley en Liger Belair kennen een wereldwijde afzetmarkt.

Dit vertaalt zich in de vraag van de consument, zowel rode als witte Franse wijn is enorm populair. Ook de druivensoort is steeds minder van belang als men voor exclusieve wijn gaat. De combinatie van de gekozen wijn en het te nuttigen gerecht, de wijn-spijs combinatie, speelt inmiddels ook een steeds grotere rol. En naast de witte en rode Franse wijn kennen we natuurlijk ook de mousserende Franse wijn: de Champagne.

Op welke manier bewaar je wijn het best?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. In het algemeen wordt de meerderheid van de wijn gemaakt om binnen één of twee jaar gedronken te worden. Dit zijn dus geen bewaarwijnen maar echte consumptie wijnen. De wijnen die voor dit doel geproduceerd worden worden ook niet beter bij verdere rijping op de fles. In tegendeel: de kwaliteit wordt slechter. Bij de productie wordt dus al onderscheid gemaakt tussen bewaarwijnen en consumptiewijnen.

Met uitzondering daargelaten zijn witte wijnen niet geschikt om te bewaren of langdurige opslag. Witte wijnen zijn in principe geen bewaarwijnen en gelijk goed om te drinken.

Wijnen bestemd voor directe consumptie kunnen natuurlijk wel even bewaard worden, één tot twee jaar, maar moeten hierna gedronken worden. Voor deze wijnen heeft het weinig zin een wijnkelder in te richten. Deze wijnen gaan in de kortetermijn opslag of voorraad.

Dan zijn er ook echte bewaarwijnen, zeker die van meer gerenommeerde wijnproducenten die hier zelfs speciale druivensoorten voor selecteren en de wijnbereiding ook richten op verdere flesrijping. Deze wijnen rijpen verder op de fles en het laatste rijpingsproces kan jaren in beslag nemen, zo 5 tot 10 jaar. Sommige wijnen kunnen wel meer dan 20 jaar rijpen om de perfecte wijn te worden. Bij het te vroeg openen van deze wijnen, haalt u er nog niet de complexiteit uit, bij te laat openen is de wijn over zijn top en gaat deze achteruit. Om wijn lang te bewaren is een wijnkelder de beste optie. Natuurlijk kan dat ook in kasten met klimaatregeling, maar dat is niet al te goedkoop.

Het is zaak u goed te laten informeren als je wijn koopt. Het heeft ook minder zin om wijn te kopen die je deze maand nog wil drinken, maar waarbij rijping op de fles nog noodzakelijk is, anderzijds heeft het ook geen zin consumptie wijn lang te bewaren. De betere wijnleverancier kan je goed adviseren in jouw keus en heeft zicht op de bewaartermijn. Een exact juiste bewaartermijn is in het algemeen al moeilijk aan te geven. Het blijkt pas achteraf en de ontwikkeling van de wijn is ook sterk afhankelijk van de specifieke bewaar-condities.

Winnaars wijnpakket

Iedereen in de ban van wijnen, zo blijkt want er werden 1577 antwoorden in onze mailbox gedropt. De winnaars van de give away die hun pakket bij Alvo in Sint-Kruis mogen afhalen zijn: Philippe Larrangé uit Oostende (8 flessen), Ramses Goderis uit Zedelgem (4 flessen) en Martine Van Moerbeke uit Brugge (2 flessen).

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.